Яка зараз середня зарплата у Португалії

Португалія – тепла і гостинна країна, що знаходиться на західних кордонах Європи. Незважаючи на те, що це держава важко переживає наслідки економічної кризи, яка торкнулася багатьох країн Єврозони, все більше громадян України розглядає її як варіант для трудової міграції.

zarplata-v-portugalii

Однак наші співвітчизники, перш ніж приймати подібні рішення, хочуть розібратися з тим, яка ж середня зарплата в Португалії і на які умови праці вони можуть розраховувати. Саме з цими питаннями зараз спробуємо розібратися за допомогою цієї статті.

Мінімальна зарплата в Португалії

Мінімальна зарплата в Португалії в 2017 році, складає 500 євро. У перерахунку на українську валюту ця сума дорівнює 13500 гривень. За цим показником країна зараз знаходиться в більш вигідному положенні, ніж, приміром, Польща чи Болгарія, проте до лідерів економічного розвитку серед країн Євросоюзу їй ще далеко. Особливо це стало відчуватися згодом обвалу економіки і, відповідно, скасування дотацій, які виплачувалися Португалії ЄС.

Тим не менше, в порівнянні з показником мінімальної зарплати 2016 цифри зросли. Що свідчить про, хоч і невелике, але зростання економіки.

Середня зарплата в Португалії

Вивчаючи питання, яка середня зарплата в Португалії, мимоволі приходиш до висновку, що яку б професію не володів здобувач, суми виплат будуть на одному рівні. В цьому році можна розраховувати на середній дохід у розмірі 1200 євро. Однак після сплати податків грошей в кишені залишається менше.

Знову таки, якщо порівнювати показники зарплати у Португалії 2016 з нинішніми доходами жителів, то стає так само очевидний невеликий приріст сум. Усереднений розмір зарплат в країні так само має пряму залежність від регіону. Так, у найбільших містах Португалії, начебто Порту і Лісабона, заробити можна більше. А найбільш маленькі заробітні плати, відповідно, в далекій провінції.

Крім ставок співробітники португальських фірм отримують ще деякі бонуси. Так звані виплати на їжу або житлові потреби. Розраховуються вони податковими службами і є дуже індивідуальними.

Безробіття і соціальні виплати

Незважаючи на помірні показники по зарплатах, рівень безробіття в Португалії один з найнижчих на території європейського континенту, і становить близько 10%. Цей же показник, наприклад, в Іспанії знаходиться на позначці в 25-28%, а в Греції – на 26%.

Допомоги по безробіттю у Португалії припускають під собою ряд обмежень. Розрахунок виплат відбувається у прямій залежності від доходів сім’ї. Якщо один з членів претендує на соціальні виплати, то сукупний дохід не може перевищувати 100000 євро (включаючи власність). Розмір виплати – до 450 євро. Однак він виплачується, якщо сімейний бюджет доходить до 80% цієї суми. Відповідно чим більше зарплата членів родини, тим менше соціальна допомога. Так само суми збільшуються в розмірі до 10% якщо у претендента на виплату дитина на утриманні. Ще варто враховувати, що право на виплату мають тільки ті португальці, які здійснювали відрахування в страховий фонд протягом як мінімум двох років до звільнення.

Португальське оподаткування

Податки в цій державі сплачуються так само, як і в інших країнах Євросоюзу.

Сума прибуткового податку залежить від розміру цього доходу:
  • При доході до 7000 євро – ставка податку становить 14,5%
  • Від 7000 євро до 20000 євро – 25%
  • 20000 євро – 40000 євро податок 37%
  • Від 40000 євро і до 80000 євро сума податку становить 45%
  • Якщо доходи вище 80000 євро державна скарбниця стягує 48%.

Так само, крім прибуткового податку, існує так званий «внесок на соціальне забезпечення». Його розмір – 11%. При цьому з роботодавця так само стягується 24%.

Яка зарплата в Португалії за професіями

Природно чим більше висококваліфікований працівник, і ніж більш складна і затребувана в нього робота, тим вище будуть заробітки. Безумовно, зарплата кухаря в Португалії буде в рази відрізнятися від показника зарплата футболістів в Португалії.

У різних галузях так само показники по зарплатах будуть різними.
  • Фінанси – 2300 євро в місяць
  • Логістика – 1400 євро на місяць
  • Освіта – 1200 євро на місяць
  • Торгівля – 1000 євро на місяць
  • Будівництво – 950 євро на місяць

Для мігрантів, якщо не говорити про сезонну роботу і види зайнятості на підприємствах з важкої, низькооплачуваною роботою, найбільш вигідними є вакансії в сфері медицини та високих технологій. Так, не дивлячись на те, що заробіток лікаря знаходиться на рівні приблизно 1000-1200 євро на місяць, існує державна програма, покликана поліпшити якість надання медичних послуг в провінційних населених пунктах. Згідно з цією програмою медперсонал отримує ще до 1000 євро надбавки. Виходячи з цього, нескладно підрахувати, що зарплата лікаря в Португалії може доходити до 2200 євро за місяць.

Подібні програми існують і в сфері освіти, відповідно і зарплата вчителя в Португалії є більш ніж конкурентоспроможною.

Якщо ж говорити про більш простою і розповсюдженою роботі для іноземних громадян має сенс звернути увагу на зарплату водія в Португалії. Вона буде складати близько 700-900 євро. Ось ще деякі показники зарплат за професіями в євро:

Далекобійник

700-800

Медсестра

500

Стоматолог

1000

Зварювальник

800

Отже, виходячи з усього перерахованого вище, приходимо до висновків, що рівень зарплат в Португалії, хоч і знаходиться в даний період не на перших рядках рейтингів європейських, але поступово починає зростати і, таким чином, знову стають все більш привабливими для громадян інших країн, які розглядають Португалію як місце для міграції.

Так само варіаційна система оподаткування є привабливим стимулом для відкриття власної справи на території цієї країни.

Португалія – відмінна країна для життя і роботи. Будемо сподіватися, що наведена вище інформація була корисна.