Робота і вакансії в Португалії

Португалія – це держава з багатовіковою історією, розташована на самому заході Європи між Іспанією і значною протяжністю берегової лінії Атлантичного океану. Країна входить до складу Європейського Союзу та інших найважливіших міжнародних організацій, наприклад, НАТО.

Максимальний розвиток португальська економіка отримала протягом 90-х років минулого століття (випереджаючи середні показники ЄС), а починаючи з нового тисячоліття і по теперішній час відчуває значні коливання і багато в чому залежить від надання зовнішніх позик. Само собою, це негативно відбивається на ринку праці та рівні життя населення.

Робота в Португалії

За останні кілька років уряду вдалося стабілізувати ситуацію і повернути довіру іноземних інвесторів. Робота в Португалії для українців у 2017 році, як спосіб істотного підвищення заробітку, не найкращий вибір в порівнянні з іншими розвиненими країнами. Про це свідчить і рівень безробіття, який в поточному році становить – 10,5%, а серед молоді цей показник досягає 26,5%. Варто відзначити, що за останній рік ситуація з зайнятістю помітно покращилася.

Проте у кожного свої причини для переїзду до Португалії з метою працевлаштування і не тільки, може, справа в сімейних обставин або прагненні іммігрувати в Європу назавжди. Знайти робоче місце якщо є охота, можна, особливо в сфері туризму або сільському господарстві. Про те як знайти роботу в Португалії в 2017 році, вимогах до іноземців, доступних вакансіях і зарплатах поговоримо далі в статті.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу в Португалію
  2. Пошук вакансій в Португалії без посередників
  3. Вакансії та зарплата в Португалії в 2017 році

Як виїхати на роботу в Португалії

Працевлаштування в Португалії іноземців з країн СНД залежить від конкуренції з місцевими жителями та громадянами Європейського союзу. Попри поступове збільшення кількості робочих місць в 2015-2016 роках і як наслідок, збільшення зайнятості, маса випускників португальських вузів як і раніше відчувають труднощі з пошуком роботи.

Що говорити про іммігрантів, особливо з третіх країн. Спочатку велику увагу варто приділити дослідженню ринку праці в даний момент часу та оцінити свої шанси на успіх. Про доступні вакансії в Португалії поговоримо трохи пізніше. Зараз зупинимося на самій процедурі працевлаштування.

Трудова міграція до Португалії має на увазі попередній висновок контракту з місцевим роботодавцем. Тобто, здобувач має можливість відвідати країну по туристичній візі, скажімо з метою озирнутися на місці або пройти співбесіду. Але це не дозволить відразу ж приступити до роботи в Португалії.

Для законного працевлаштування знадобиться отримати дозвіл на роботу (Autorização де Trabalho) і відкрити відповідну візу в португальському Консульстві в своїй країні. Перед цим вакансія повинна бути схвалена Інститутом з питань зайнятості та професійної підготовки Португалії (IEFP). Основною вимогою тут є відсутність кандидатів на робоче місце серед португальців і європейців.

Трудовий контракт фото

Якщо трудовий контракт підписаний і умови виконані, іноземцю видадуть дозвіл на роботу, як правило, терміном дії до 6 місяців, з правом продовження. Процес розгляду заявок досить бюрократичний, іноді займає більше півроку. Крім дозволу на роботу, для легального проживання в Португалії знадобиться оформити вид на проживання (Autorização де Residência), а після прибуття отримати номер соціального забезпечення (Segurança Social) і податковий код (Numero Fiscal de Contribuinte).

Видає посвідку на проживання Департамент імміграції та прикордонного контролю Португалії (SEF), а оформляється він також через португальське Консульство. Документ передбачає короткострокове перебування від 3 до 12 місяців або довгостроковим терміном дії до 5 років, з правом продовження до 10 років. Через 6 років постійного проживання в Португалії можна подати заяву на громадянство.

Основні вимоги до іноземців для працевлаштування в Португалії стосуються достатньої кваліфікації, досвіду, освіти та мовних навичок. Наприклад, цілком потрібними в цій країні вважаються медичні працівники, в тому числі з країн СНД. Таким фахівцям необхідно пройти процедуру підтвердження кваліфікації.

При відмінному володінні англійською мовою є хороші шанси влаштуватися в міжнародну компанію. Робота в Португалії без знання мови обмежується деякими видами сезонного працевлаштування, де азів англійської буде досить. В інших випадках потрібно португальська на хорошому рівні.

Пошук вакансії в Португалії без посередників. Як знайти роботу?

Для того щоб знайти вакансію в Португалії українцю або будь-якого іншого жителю пострадянського простору, вкрай важливо визначитися з містом майбутнього проживання і по можливості використовувати максимально комплексний підхід.

Щодо міста, в першу чергу, звертаємо увагу на великі міста – Лісабон, Порту і Брага. Обов’язково потрібно відвідати офіційний сайт Служби зайнятості Португалії.

Як варіант, можна спробувати звернутися до португальського роботодавця безпосередньо або знайти офіційне кадрове агентство. Для пошуку зручно використовувати цей універсальний ресурс Yellow Pages. Не менше старанності знадобиться для підготовки стислого, але місткого резюме і супровідного листа. Зразки доступні на багатьох з перерахованих вище ресурсів.

Вакансії та зарплата в Португалії в 2017 році

Рівень оплати праці в Португалії трохи нижчий за середні показники країн Європейського союзу. Наприклад, вище ніж в Польщі або Чехії, але нижче в порівнянні з сусідніми Іспанією чи Італією. У 2017 році середня зарплата в Португалії після вирахування податків складає близько 850 євро. Мінімальний показник – 650 євро.

Середня зарплата в Португалії за професіями (євро / міс.)

  • Керівники компаній – 2500-3000
  • Програмісти – 1830
  • Інженери – 1700
  • Рекламники, дизайнери та менеджери – 1200
  • Фармацевти – 975
  • Секретарі – 950
  • Працівники в сільському господарстві – 600-700
  • Водії, кур’єри, офіціанти, вантажники – 600-650

Переважна більшість населення Португалії зайнято в сфері послуг, близько 70-80%. Сюди входить медицина, освіта, охорона здоров’я, туризм, соціальні послуги, державний сектор і так далі.

У сільському господарстві залучено близько 9% працездатних громадян. Решта зайняті в промисловому виробництві. Варто відзначити, що останнім часом спостерігається поступове збільшення робочих місць, деякі з яких дістаються іноземцям.

Доступні вакансії в Португалії для українців та інших громадян країн СНД у 2017 році за сферами діяльності виглядають наступним чином:
  • Сезонна робота в сфері туризму, готельного та ресторанного бізнесу.
  • Тимчасова робота в сфері рибальства, сільського та лісового господарства.
  • Сфера IT і медична галузь.
  • Кваліфіковані фахівці на посади в міжнародних компаніях.
  • Викладання англійської мови, при наявності відповідних навичок і сертифікатів.

Наостанок хочеться зазначити, що попри порівняно невисоку вартість життя в Португалії, тої заробітної плати, яку пропонують місцеві роботодавці іноземним працівникам чи вистачить на покриття повсякденних витрат. Але випадки бувають різні та кожен робить вибір самостійно.