Вища освіта й університети Португалії

М’який середземноморський клімат, велика кількість морських пляжів, історичних пам’ятників і культурних заходів в Португалії справляють незабутні враження на туристів із різних країн. Що говорити про іноземних студентів, які навчаються в португальських вишах. Крім якісної європейської освіти, молоді люди мають масу можливостей для відпочинку і розваг не на шкоду навчанню.Вища освіта й університети Португалії

Відчутною перешкодою для іноземців під час вступу до університету Португалії є мовний бар’єр. Програми англійською представлені мінімально, тому варто почати вивчення португальської мови якомога раніше. З іншого боку, співвідношення плати за навчання і витрат на проживання цілком прийнятні.

Диплом місцевого вишу істотно полегшить пошук роботи в Португалії або в іншій країні Європейського союзу. Молодим підприємцям відкриється дорога до створення власного бізнесу в Португалії, а після тривалого навчання, можливо, і зовсім виникне бажання отримати португальське громадянство.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Португалії
  2. Як вступити до вишу Португалії
  3. Вартість навчання в Португалії
  4. Кращі університети Португалії

Вища освіта в Португалії

Португальська система вищої освіти має глибоку історію та традиції. Сьогодні 5 університетів Португалії входять у престижний світовий рейтинг QS World University Rankings 2016/2017. Найвищу позицію займає університет Порту – 323-тє місце. Упродовж останнього десятиріччя, особливо після приєднання до Болонського процесу в 2006 році, вища освіта в Португалії піддалася серйозним реформам і тепер повністю відповідає європейським стандартам.

Вищі навчальні заклади Португалії діляться на два типи:
  1. Загальні університети. Більше орієнтовані на надання поглиблених теоретичних знань і наукові дослідження. Особливо в таких галузях, як медицина, економіка, право, природничі науки. Усього в Португалії 14 загальних університетів. Випускники отримують такі ступені:
  • Licenciado або Bacharel (бакалавріат). 3-4 роки.
  • Mestre (магістратура). 1-2 роки.
  • Doutor (докторантура). 3 роки.
  1. Технічні інститути. Забезпечують практичну підготовку в конкретних професіях. Зокрема, це стосується висококваліфікованих технічних фахівців. В даний час в Португалії функціонує 20 інститутів такого типу, де є можливість отримати диплом Licenciado або Bacharel.

У деяких галузях знань, наприклад у гуманітарних науках, інженерії, спорті та сільському господарстві, доступні програми навчання як у загальних університетах, так і в технічних. Крім того, в Португалії розташовано 6 установ військової та поліцейської вищої освіти, а також мережу приватних вишів.

Навчальний рік в університетах Португалії складається з двох семестрів:
  • Осінній (вересень-січень)
  • Весняний (лютий-червень)

Як вступити до вишу Португалії

Залежно від університету, програми навчання та громадянства студента вимоги до вступу в португальські вузи можуть істотно відрізнятися. Тому в першу чергу необхідно звертатися безпосередньо до навчального закладу. Наприклад, українцям для навчання в Португалії буде потрібно оформити візу і вид на проживання. Може бути передбачене складання додаткових іспитів, тестів і проходження співбесіди.

Однією з обов’язкових умов є володіння португальською мовою, навіть попри те, що деякі дисципліни викладаються англійською. В основному це стосується магістерських та докторських програм. У зв’язку із цим вивчати мову варто заздалегідь, а краще пройти спеціальну інтенсивну підготовку в самій Португалії. Багато вишів пропонують іноземним студентам спеціальні мовні курси.

Для зарахування знадобиться атестат про повну загальну середню освіту, бажано з хорошим середнім балом; щодо багатьох спеціальностей місцеве міністерство освіти щорічно публікує певну кількість місць для іноземних студентів. Атестат повинен бути еквівалентний португальському, тобто мінімум 12 років навчання. Тому громадянам країн СНД, скоріш за все, буде потрібно 1-2 роки провчитися у вітчизняному виші.

Останній термін подачі документів до університетів Португалії – зазвичай в квітні-травні. Офіційна інформація про порядок зарахування в португальські виші та вимоги до іноземців, в тому числі про відправлення онлайн-додатків, представлені ??на сайті dges.mctes.pt.

Вартість навчання в Португалії

Рівень плати за навчання в університетах Португалії багато в чому залежить від навчального закладу. Офіційно встановлена ??португальською владою нижня планка становить не менше 1,3 мінімальної заробітної плати по країні. У 2016-2017 роках – це 618 євро. Як правило, у державних вишах сума значно нижче, ніж у приватних університетах. Середня вартість навчання в португальських університетах на програмах бакалавріату та магістратури близько 950-1250 євро на рік, докторський ступінь коштує 2500-3000 євро.

У приватних вишах Португалії плата за навчання коливається в межах 3000-4000 євро на рік. Повсякденні витрати середньостатистичного португальського студента нижче, ніж у багатьох європейських країнах. Наприклад, оренда квартири коштує 350-450 євро на місяць, кімнати в гуртожитку – 150-250 євро. На харчування за умови покупки продуктів у супермаркетах знадобиться до 200 євро на місяць. До речі, іноземці мають рівні права з місцевими студентами на отримання стипендій і грантів, хоча зробити це досить складно.

Кращі університети Португалії

Університети Португалії

Університет Порту (Universidade do Porto)

За даними різних світових рейтингових видань, університет Порту є найпрестижнішим вищим навчальним закладом Португалії. Офіційна дата заснування університету – 22 березня 1911 року.

Сьогодні в стінах цього найбільшого в країні вишу навчається понад 30 тисяч студентів, близько 10% з яких – іноземці. Навчальний процес забезпечують понад 2200 професорів і наукових співробітників, а також понад 1500 осіб адміністративного персоналу.

Структура вишу містить 14 факультетів, одну бізнес-школу, 16 бібліотек, 14 музеїв, 6 лабораторій, 50 науково-дослідних підрозділів. Підписано більш ніж 2500 угод про співпрацю із зарубіжними університетами. У розпорядженні студентів – понад 660 навчальних курсів, в тому числі в галузі медицини, економіки, права, архітектури, спорту, психології тощо. Вартість навчання в 2016-2017 роках становила 999 євро.

Офіційний сайт університету Порту – up.pt.

Лісабонський університет (Universidade NOVA de Lisboa)

Другий за значущістю в Португалії університет розташований у самому центрі міста Лісабон, неофіційна назва – NOVA. Новітня історія одного з найбільших португальських вишів датується 1911 роком, а перші згадки про цей навчальний заклад зафіксовані ще в кінці XIII століття. Сьогодні лісабонський університет налічує понад 19,5 тисячі студентів і близько 1,5 тисячі викладацького складу.

Крім 5 факультетів, у структуру університету входять 3 інститути, одна школа, 41 науково-дослідний центр, 3 лабораторії, спортивні споруди, бібліотеки, музеї та великий конференц-зал. Пройти навчання пропонується в галузі гуманітарних, соціальних і технічних наук, економіки, права, медицини тощо. Якість викладання та науковий потенціал вишу визнані в усьому світі.

Офіційний сайт Лісабонського університету – unl.pt.

Університет Коїмбри (Universidade de Coimbra)

Один із найстаріших вищих навчальних закладів не тільки Португалії, а й світу був заснований в 1290 році. В останні роки університет поступається в рейтингу двом навчальним закладам із Порту і Лісабона, але в трійку лідерів стабільно входить.

Має найбільше представництво іноземців в порівнянні з іншими вишами Португалії. З більш ніж 20 тисяч студентів університету Коїмбри близько 3,5 тисячі приїхали з-за кордону. Навчальний процес забезпечує понад 1640 викладачів і 1295 співробітників адміністративного персоналу.

Розвинена інфраструктура містить 3 кампуси, 8 факультетів, 4 науково-дослідні центри, 18 бібліотек, 2 музеї, 2 комплексні спортивні споруди та красивий ботанічний сад. Програми навчання представлені більш ніж 250 курсами, включаючи економіку, медицину, право, технічні та педагогічні науки. Плата за навчання є однією з найнижчих серед португальських вишів – 700 євро на рік.

Офіційний сайт Лісабонського університету – uc.pt.