Як отримати водійські права в Польщі

Отримання водійських прав в Польщі може знадобитися і автолюбителю-початківцю, і професіоналу. Часто люди вважають за краще придбати нове посвідчення водія, щоб не втратити старе, яке необхідно здати при заміні прав.

Водійські права фото

Процесу навчання, складання іспитів, отримання посвідчення і буде присвячений цей матеріал.

ЗМІСТ:

  1. Категорії прав в Польщі
  2. Коли іноземцям можна здати на права?
  3. Отримання прав у Польщі на водіння автомобіля

3.1. Реєстрація

3.2. Медична довідка

3.3. Навчання

3.4. Як українцю здати на права? Іспити від WORD

3.5. Отримання польських водійських прав

  1. Права для машин з АКП
  2. Заміна наявних прав

Категорії прав у Польщі

В основному польські категорії збігаються зі звичними, міжнародними форматами. Є лише невеликі нюанси, але вони мають значення:

Категорія

Право управління

А

Мотоцикли

А1 и АЕ

Легкі мотоцикли

В

Легковий транспорт

В1

Квадроцикл

С

Вантажівки (від 3,5 т)

D

Автобуси

Т

Сільгосптехніка

Найпоширенішим видом прав є категорія В, проте багато хто намагається відкрити відразу декілька категорій – це дозволяє трохи заощадити на навчанні й іспитах.

Навчання на категорію В дозволяється тільки з 18 років, але квадроциклами (за категорією В1) можна керувати з 16 років.

Коли іноземцям можна здати на права?

Є два параметри, що дозволяють проходження навчання та складання іспитів:

  • досягнення встановленого віку;
  • підтвердження перебування в Польщі більше півроку (185 діб).

Як правило, документа, що підтверджує законне перебування в країні протягом цього часу, буває достатньо. Це стосується громадян України.

Отримання прав у Польщі на водіння автомобіля

Реєстрація – навчання – іспити – отримання водійського посвідчення Польщі. Теоретично саме так і виглядає ланцюг подій, що приводиться до володіння польськими правами. На практиці на кожному з етапів можливі складнощі та специфічні рішення.

Реєстрація

Перший крок до заповітних прав – отримання Profil Kandydata na Kierowc? (далі – РКК). Це своєрідна реєстрація намірів пройти навчання, яке видає найближчий до кандидата Urz?d komunikacji (якщо раніше отримували Mieldunek – прописку, то адреса установи відома, в іншому випадку адресу можна уточнити в школі).

Звертаючись, необхідно надати:
  • заяву-анкету (завантажити Wniosek-o-wydanie-prawa-jazdy);
  • посвідчення особи;
  • документ, що підтверджує право перебування в країні більше півроку (Карта побиту, Карта поляка і т. ін.);
  • фото (3,5 х 4,5 см);
  • медичну довідку.

Отримання РКК заняття швидке: як правило, на наступний робочий день уже все готово.

Медична довідка

Варто окремо зупинитися на цьому документі. Довідка необхідна для отримання РКК як підтвердження відсутності медичних протипоказань для керування транспортом. Видається довідка після проходження комісії в спеціальному кабінеті (Gabinet medycyny pracy), який є в більшості поліклінік. Вартість послуги фіксована – 200 z?. Звернутися за довідкою можна як за направленням з автошколи, так і за власною ініціативою.

Навчання

Спочатку необхідно підібрати школу. Кількість місць навчання в Польщі величезна: можна знайти велику або маленьку, зі щоденним або, навпаки, пролонгованим терміном навчання, вони відрізняються цінами, навчальними графіками і розташуванням. Ми рекомендуємо звертатися у великі, імениті школи: їхня вартість вища, але і підготовка водіїв якісніша. Скласти іспити в Польщі – справа непроста. За статистикою, з першого разу це вдається зробити в середньому 15% учнів. Серед людей, які закінчили великі заклади, цей відсоток вище!

На який би термін не було розтягнуто або, навпаки, стиснуто навчання, учень повинен пройти мінімум 30 академічних годин теорії та 30 годин практики. Це входить в компетенцію школи. Вартість навчання 1000–1500 z?, але залежно від місцевості та престижності школи ціна може сильно варіюватися. У процесі навчання знадобляться різноманітна література, посібники, диски тощо. Краще відразу уточнити, входять вони у вартість навчання чи будуть потрібні додаткові витрати.

Після закінчення навчального процесу установи проводять свої іспити, максимально наближені до майбутніх державним. Це необов’язково – закон такої перевірки не вимагає, але процес допомагає підготуватися більш якісно. Після закінчення курсу школа видає відповідний сертифікат.

Як українцю здати на права? Іспити від WORD

Це найскладніша і нервова процедура. Іспитів два: теоретичний і практичний. Приймають їх в Wijewodzki Osrodek Ruchu Drogowego (далі – WORD).

WORD фото

Для складання надаються всі ті ж документи, що були необхідні для отримання РКК, плюс сертифікат про закінчення навчання.

Зверніть увагу, що сертифікат терміну давності не має, однак якщо теоретичний іспит вже зданий, на практичний дається не більше півроку. Далі результати теоретичного іспиту анулюються.

Теорія

Першою складають теорію. Вартість іспиту – 30 z?. Очікування – в середньому 4-5 днів із моменту реєстрації. Це тест в електронному вигляді, де за кожну відповідь призначається 1, 2 або 3 бали.

Максимальна кількість – 74 бали, прохідна – 68. При меншій кількості іспит вважається нескладеним. Необхідно заново оплатити й призначити нову дату перескладання. У деяких містах воно оцінюється дорожче, ніж первісна спроба.

Практика

Після здачі теорії призначається практичний іспит. З’ясуємо, скільки коштує скласти його в Польщі. Його вартість – 140 z?, а час очікування – близько 1-2 тижнів у великих містах.

Перевіряються:

  1. Підготовка до руху (рівень масла, антифризу, гальмівної рідини, працездатності фар, ременів, настройка крісла, дзеркал тощо).
  2. Майданчик (плавний старт і гальмування, естакада, об’їзд перешкод тощо).
  3. Місто (їзда по вулицях населеного пункту, з виконанням завдань екзаменаторів – старт-стоп, поворот-розворот, паркування і багато іншого).

Складання іспитів

Недосвідченим водіям у великих містах можемо порекомендувати одну хитрість: намагайтеся складати іспити в WORD, розташованому в передмісті! Тоді практичний іспит доведеться здавати не на переповнених проспектах мегаполісу, а на відносно спокійних заміських вулицях. Складання іспитів із першого разу – завдання непросте. За статистикою, поляки отримують права після 4-5 спроб. Українці обходяться 1-2.

Отримання польських водійських прав

Склавши іспити, можна отримувати свої жадані права. Відбувається це знову в Urz?d komunikacji (де починався процес з отримання РКК).

Надаються всі вже звичні документи, доповнені результатами іспитів, і сплачується мито – 100 z?. Видається посвідчення польського зразка, дійсне в ЄС і країнах Віденської конвенції 1968 року.

До останніх належить і Україна. Однак часто надходять відомості, що ДАІ, наприклад, Білорусі, м’яко кажучи, недолюблює польські права. Ми не можемо підтвердити або спростувати цю інформацію, але можемо порекомендувати купити права міжнародного формату в тому ж Urz?d komunikacji – для цього заповнюється спеціальна анкета і сплачується додатково 35 z?.

Права для машин з АКП

У Польщі допускається отримати польське посвідчення на водіння автомобіля з автоматичною коробкою передач. Скласти іспити на такі права в Республіці Польща набагато легше, але їхня дія не поширюється на машини з механікою! Тому вирішувати вам, які права отримувати.

Заміна наявних прав

Будучи підписантом вже згаданої Віденської конвенції, Польща визнає національні права України. При цьому, якщо іноземець перебуває в РП більше півроку, він повинен замінити їх на польські. Відбувається це без іспитів.

Пропонуємо переглянути відео, в якому розповідається про те, як відбувається процес заміни українських прав на польські.

Отримання польських прав – заняття непросте і вимагає витрат часу, нервів і коштів. Але без посвідчення неможливо управляти транспортним засобом, тому пройти через це все одно доведеться. Підготуйтеся, вивчіть всі нюанси, і процес стане більш спокійним, а радість від володіння правами затьмарить недовгі клопоти з їх отримання.