Чи дійсні українські права в Польщі

Продовжуючи цикл матеріалів про комфортне перебування іноземців у Польщі, зупинимося на водійських правах. Чи діють на території РП національні посвідчення країн СНД? Чи потрібно їх міняти, і якщо потрібно, то яким чином? Які кроки зробити і скільки коштує процедура? Відповідям на ці та інші питання і буде присвячена ця стаття.

ЗМІСТ

  1. Які права потрібні в Польщі та Європі?
  2. Чи потрібно міняти українські водійські посвідчення на права міжнародного зразка?
  3. Чи можна в Польщі їздити з українськими правами постійно?
  4. Що буде, якщо не міняти?
  5. Заміна водійських прав

5.1. Документи

5.2. Куди звертатися?

5.3. Терміни

5.4. Вартість заміни водійського посвідчення

5.5. Чи можна залишити собі старе посвідчення?

  1. Позбавлення водійських прав у Польщі

6.1. Алкоголь

6.2. Швидкість

6.3. Сукупність порушень

Які права потрібні в Польщі та Європі?

У Польщі як члені ЄС визнаються дві категорії посвідчень на право управлінням автотранспортом:

  • стандарту ЄС (в т. ч. видані в РП);
  • національні права країн-підписантів Віденської конвенції 1968 року.

За наявності документів, виданих у ЄС, управляти транспортом можна без всяких обмежень, протягом усього терміну їхньої дії.

Українські права фото

А чи дійсні українські права в Польщі? Що стосується водійських посвідчень країн СНД, то Україна є підписантом Віденської конвенції, а значить, вони з Польщею взаємно визнають національні права один одного. Існує ряд обмежень: про них буде розказано нижче.

Чи потрібно міняти українські водійські посвідчення на права міжнародного зразка?

Крім конвенції, підписаної у Відні 1968, є країни, які визнають раніше укладену Женевську конвенцію (1949 рік). Підписанти останньої визнають тільки міжнародний формат національних посвідчень (книжечка).

Отримати міжнародні водійські права легко: достатньо звернутися у відділення дорожньої інспекції за місцем проживання. Видаються вони умовно безкоштовно (в залежності від країни можливі невеликі збори на виготовлення), робляться швидко і додаткових іспитів не вимагають. Однак українцям для перебування в Польщі подібна процедура не потрібна: члени Віденської конвенції визнають права на управління автотранспорту один одного в їхньому національному форматі!

Чи можна в Польщі їздити з українськими правами постійно?

У разі короткострокових відвідин Польщі (менше півроку) наявності чинних національних прав України досить. Разом із тим існує закон, що вимагає заміни прав на польські, якщо іноземець планує перебувати в Республіці довгий час, більше 6 місяців. Положення закону однозначні: через 6 місяців перебування в Польщі водійське посвідчення країн СНД має бути замінене на польське!

Що буде, якщо не міняти?

Дуже часто від іноземців, які проживають у Польщі, надходить інформація про тривале (понад 6 місяців) використання національних прав СНД і відсутність будь-яких санкцій від поліції за це.

Дійсно, такі випадки є, і поліцейські, які перевіряють документи, не завжди виявляють порушення. Рішення про дотримання або недотримання закону кожен приймає самостійно. Однак необхідно розуміти: у разі настання страхових випадків у виплаті компенсацій може бути відмовлено на підставі недійсних прав!

Заміна водійських прав

Зміна прав у Польщі відбувається в Urz?d Miasta за місцем прописки, куди і подаються необхідні документи. Починається процес з їх збору.

Документи

У список необхідного входять:
  1. Анкета-заява на обмін водійського посвідчення. Завантажити Wniosek o wydanie prawa jazdy у форматі pdf можна тут.
  2. Якщо в національних правах відсутня транскрипція даних латиницею, надається присяжний переклад.
  3. Фото такого самого стандарту, що й на Карту побиту (3,5 х 4,5 см, з лівим півобертом, відкритим лівим вухом тощо).
  4. Копія та оригінал документа-підстави перебування в Польщі.
  5. Копія закордонного паспорта.
  6. Водійське посвідчення.
  7. Медична довідка. У більшості випадків у громадян країн СНД цей документ вже прострочений, тоді доведеться пройти комісію заново в Польщі.
  8. Квитанція про оплату мита (докладніше нижче).

Після подачі документів видається відповідна довідка. Її необхідно возити з собою для підтвердження дії наявних прав.

Куди звертатися?

Деякі уженди надають можливість завантажити бланк заяви, інші, навпаки, наполягають на особистому відвідуванні їхнього офісу для отримання бланка. Аналогічна ситуація і з призначенням дати. У будь-якому разі подача документів в уженд здійснюється особисто під час відвідування організації!

Терміни

Офіційні терміни виготовлення прав варіюються залежно від населеного пункту і становлять від 14 до 30 днів. На жаль, часто ці вимоги не дотримуються і очікувати доводиться до 2 місяців.

Вартість заміни водійського посвідчення

Обов’язкові витрати:

  • Мито (збір) 100 z?. Квитанція про оплату надається разом з пакетом документів.
  • Виготовлення пластика 50 z?. Оплата відбувається в момент отримання пластикової картки водійського посвідчення.

Можливі витрати:

  • Деякі уженди стягують додаткові збори на користь міста. Це невеликі суми близько 0,5 z?.
  • У разі відсутності медичної довідки, можуть виникнути витрати на проходження медкомісії.

Чи можна залишити собі старе посвідчення?

На жаль, відповідь однозначна: ні! Закони Польщі забороняють одній особі володіти більш ніж одним водійським посвідченням. Після отримання нових прав старі вилучаються і надсилаються на адресу організації, що видала їх. Існує єдиний спосіб залишити собі посвідчення своєї країни: провести не заміну, а отримання нових прав: влаштуватися в школу, оплатити навчання, здати на права тощо.

Позбавлення водійських прав у Польщі

В одному з попередніх матеріалів ми детально розповідали про незвичні для громадян країн СНД правила дорожнього руху в Польщі.

Дорожній рух в Польщі фото

Говорячи про отримання водійського посвідчення, не можна не згадати і про випадки, коли можуть позбавити прав у Польщі.

Алкоголь

Це загальновідомий фактор. Залежно від кількості алкоголю у видиху варіюються терміни позбавлення (від 3 років), штрафи (від 5000 до 10 000 z?). В особливо небезпечних випадках можливе тюремне ув’язнення.

Швидкість

Позбавлення прав за перевищення швидкості – менш відомий факт, тому що ці посилення правил з’явилися відносно недавно. Забрати посвідчення може співробітник поліції на місці фіксації порушення. Підставою служить перевищення швидкісного режиму в населеному пункті більш ніж на 50 км/год.

Нагадаємо, що швидкість у житловій зоні Польщі становить до 50 км/год з 05:00 до 23:00 за місцевим часом і до 60 км/ч у період, що залишився.

У разі незгоди з рішенням поліцейського, водій має право вимагати судового розгляду. Однак посвідчення все одно буде вилучено на місці, а замість нього видана довідка, що дозволяє керувати транспортним засобом протягом 24 годин.

Сукупність порушень

Ще одним польським нововведенням є позбавлення прав за кілька порушень, здійснених одночасно. Наприклад, були випадки, коли посвідчення вилучалося за перевищення швидкості (менше ніж на 50 км/год) з одночасною розмовою по телефону, за наявності в авто непристебнутої дитини.

Отже, заміна водійського посвідчення в Польщі – процедура нескладна, але варто зважити всі підстави і точно зрозуміти, чи варто це робити. Якщо мова йде про туристичну поїздку або сезонну роботу (менше 6 місяців), то можна обійтися національними правами. У разі тривалого перебування поміняти посвідчення варто. Тепер вам відомо, чи діють українські водійські права в Польщі та як відбувається процедура обміну прав.