Співбесіда на Карту поляка

Співбесіда на Карту поляка – один із найважливіших етапів в процесі отримання ВНП в Польщі. Проводить його консул, від якого залежить прийняття позитивного рішення щодо карти.

Здебільшого консул і здобувач – люди, які бачать один одного вперше.Співбесіда на Карту поляка консул і здобувач

Тому головна наша задача –викликати елементарну симпатію в чиновника, відповідати на питання так, як цього хоче представник Консульства, не сказати зайвого. Як? Основні аспекти та головні помилки, які роблять на співбесіді, і будуть розглянуті в цій статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

  • Запис на співбесіду на Карту поляка
  • Як записатися на Карту поляка онлайн?
  • По телефону
  • Де пройти іспит на Карту поляка в Україні?
  • Співбесіда на Карту поляка з дітьми
  • Мова співбесіди
  • Збираємося в Консульство
  • Що питає консул?
  • Тривалість співбесіди з консулом

Запис на співбесіду на Карту поляка

Швидше за все, ви вже знаєте, як знайти польське коріння на Карту поляка, і вже готові записатися на іспит до консула.

Є кілька способів потрапити в Консульство на співбесіду. Перший підійде для тих, хто добре орієнтується в різних онлайн-сервісах.

Як записатися на Карту поляка онлайн

Досить зайти на сайт E-Konsulat, заповнити необхідні поля і – запис здійснено. Це теоретично. Практично відразу починаються невеликі перевірки.

Як правило, перейшовши за посиланням, здобувач побачить напис із серії: «Ця опція недоступна обслуговується в обраній мовній версії» або «Інформація недоступна». Іноді написи змінюються, але сенс завжди один і той самий. Це і є перший «іспит».

Річ у тому, що мова сайту в більшості випадків вибирається автоматично по IP того, хто увійшов. Але для Карти поляка може бути використана тільки польська!

У верхньому правому куті є «перемикач» «Мовна версія», його необхідно перевести в положення «Polska». У цьому разі інформація на сторінці з’явиться.

Текст нагадає основні правила і попередить про дотримання заявлених термінів. У кінці четвертого пункту розташована таблиця з капчею. Виглядає вона таким чином (стрілки з цифрами будуть використані нижче для прикладу):

Якщо раніше з такою системою не стикалися, то ось послідовність дій:

  1. У правому верхньому кутку таблиці розташовані символи. У прикладі це «А4». Кожен раз після перезавантаження сторінки вони будуть змінюватися. Ці символи означають, у якій клітині таблиці розташована потрібна нам капча.
  2. Далі в таблиці потрібно знайти поле, яке відповідає символам з п.1, та прочитати зазначені там цифри – це і є капча. Цифри, як правило, займають кілька клітин, але потрібні вони всі. У нашому прикладі це «7659».
  3. Отриману капчу необхідно ввести в поле «Odpowied?» (див. стрілку №3).
  4. Натиснути кнопку «Dalej» (див. стрілку №4).

 

Якщо все зроблено правильно, нижня частина сторінки зміниться. Замість таблиці з капчами з’явиться вибір «Lokalizacja». Потрібно вибрати свою локалізацію, а далі йти пропонованими системою кроками.

Здійснювати онлайн-запис краще в робочі дні з 10 до 17.
Після запису відбудеться зв’язок співробітника Консульства з претендентом, тому в неробочі години система може відповісти, що вільних днів для співбесіди немає. До того ж відмова в запису через E-Konsulat не означає, що не можна записатися іншими способами.

По телефону

Запис на Карту поляка по телефону багато в чому більш звичний для більшості громадян.

Усе, що потрібно, – це набрати номер найближчого Консульства і польською мовою пояснити свої бажання. Буде запропоновано зручний день і годину, розказано про необхідні документи, які потрібно надати на співбесіду.

Де пройти іспит на Карту поляка в Україні?

Співбесіда або іспит проходить в консульствах або в деяких випадках візових центрах. Під час запису здобувачеві буде повідомлено адресу найближчого до нього місця.

Вибрати найбільш зручне місце розташування можна й заздалегідь. Для цього потрібно перейти на сайт www.e-konsulat.gov.pl, у графі «Країна /регіон» вибрати «Україна», а в наступному полі («Представництво/ Установа /Placówka» залежно від мови) – найближче місто.

З’явиться інформація з контактними даними Консульства, графіком його роботи, а також додатковими даними. У тому числі можуть бути вказані регіони України, чиїх жителів приймає це відділення або центр.

У разі великого напливу здобувачів Консульство може прийняти рішення про проведення групової співбесіди в польській громаді. Ця інформація буде доведена до відома заздалегідь.

Співбесіда на Карту поляка з дітьми

Діти мають пільги на отримання Карти поляка. Досить наявності її в одного з батьків, щоб неповнолітній став власником документа. Оформленням займаються батьки (батько), а необхідність присутності дитини на співбесіді залежить від віку:

  • до 16 років присутність дитини не потрібна;
  • після 16 – співбесіда проводиться з неповнолітнім у присутності батьків (одного з батьків).

Мова співбесіди

Іспит на Карту поляка відбувається виключно польською. Ніякі інші мови не допускаються. Підготуватися до спілкування з консулом необхідно в повному обсязі, оскільки знання (хоча б первинне) мови є показником бажання здобувача інтегруватися в польське суспільство.

Якщо знань мови недостатньо, потрібно терміново виправити цю прогалину. Для цього існують способи домашнього вивчення, всілякі онлайн-курси (кращими з яких, на наш погляд, є ЄШКО). Відмінною практикою стане читання книг польською, причому починати краще з простої дитячої літератури й поступово переходити до більш складних творів.

Збираємося в Консульство

Отже, процес підготовки завершений і настав день співбесіди. Що потрібно зробити до зустрічі з консулом?

  • Одягнутися потрібно скромно, але строго – діловий стиль буде найбільш доречним.
  • Всі зібрані документи на Карту поляка повинні бути розсортовані та розкладені так, щоб їх можна було продемонструвати швидко і не плутаючись. Копії та оригінали краще тримати окремо, тому що перші здаються в Консульство, а другі просто пред’являються.
  • Варто взяти кілька запасних бланків анкети і фото, щоб виправити можливі помилки можна було на місці.

Ми розкриємо секрет, як правильно заповнити wniosek на Карту поляка. Отримайте перевагу завдяки успішному оформленню цього документа.

У жодному разі не слід брати з собою розмовників або шпаргалок. Швидше за все, це справить негативне враження. Принаймні їх не повинен бачити консул. Зрозуміло, зайву самовпевненість, дводенну щетину та вчорашній перегар також краще залишити вдома.

Що питає консул

У будь-якій разі розмова почнеться з питань про самого претендента: хто, звідки, навіщо потрібна Карта. Швидше за все, не оминути й розповіді про родича-поляка, який є підставою для отримання документа.

Часто ставлять питання на Карту поляка про польську культуру та історію, сучасний устрій, видатні особистості й дати. Пам’ятайте, що можна отримати відмову у видачі Карти поляка через незнання.

Немає чітко визначеного кола питань. Зі здобувачем можуть говорити про що завгодно. 

Більшість питань легкі, але і в них можуть ховатися «підводні камені». Найбільш поширена помилка на співбесіді така. Після питання про громадянство часто відразу або через кілька інших речень ставиться питання про національність. Що б не було в голові здобувача, на язиці має виникнути єдина правильна відповідь – «поляк (полька)!». Помилка може привести до негайної відмови.

Тривалість співбесіди з консулом

Час на співбесіду не регламентований і часто залежить від завантаженості консула. У середньому, як показує практика, безпосередньо розмова займає не більше 10 хвилин.

Однак у разі завантаженості час очікування (черга) може затягнутися і на 1-2 години.

Підготовка до співбесіди вимагає часу і сил – із цим нічого не поробиш. Схитрувати не вийде, і мову вчити потрібно обов’язково. Неможливо завчити шаблонні відповіді – нерозуміння питання буде очевидним, і ви отримаєте відмову.

Але немає нічого складного в підготовці: консули не вимагають від претендентів академічних знань, початкового рівня буде досить, головне – показати бажання покращувати свій рівень.