Карта поляка без польських коренів

Розглядаючи всі нюанси отримання Карти поляка, зазначимо, що часто відсутність польських коренів стає стопором для подальшого процесу. Мовляв, немає у мене польських предків, який сенс займатися оформленням?

Не варто здаватися! У цьому матеріалі йтиметься, як оформляється Карта поляка без польських коренів.

карта поляка без польських коренів

Зі статті ви дізнаєтесь:

  • А якщо знайду?
  • Як отримати карту поляка без польських коренів?
  • Чи можна купити?
  • Лазівка в законі
  • Документи

А якщо знайду?

Перш за все, якщо людина не знає про своїх польських предків, це не означає, що їх дійсно немає! За багато століть історії різноспрямовані міграційні потоки створили величезну кількість змішаних шлюбів.

У процесі переформатування державних кордонів території переходили з однієї держави в іншу. Усе це робить шанс наявності польських коренів в українців досить високим. Головне – де і як шукати польські корені!

Як документи-підстави, крім іншого, консульством приймаються: виписки зі старих костельних книг про народження, одруження або інших змін цивільних станів. Підійдуть і архівні виписки з різних населених пунктів, інші аналогічні документи.

Звичайно, мало хто з громадян України може перешерстити застарілі томи всіх польських костелів і міст. Однак для цього є спеціальні фірми! Професіонали цих компаній знають точно де і що необхідно шукати. Якщо коріння є, шанс того, що вони їх знайдуть, великий.

Як отримати карту поляка без польських коренів

Далі буде розказано, які поправки в Закон «Про Карту поляка» дають можливість отримати офіційно документ. І як вчинити неофіційно.

Чи можна купити?

Купити Карту поляка? Можливо! Є велика кількість фірм, що пропонують послуги «псевдородоводу». За кілька тисяч євро (середня ціна зараз – на рівні 3000 євро) здобувач отримає оформлений за всіма правилами документ, що підтверджує наявність польських предків. У поляки, наприклад, можуть «записати» бабусь-дідусів і представлять виписку, яка підтверджує це.

чи можна купити карту поляка

До плюсів такого способу отримання Карти поляка можна віднести:

  • оперативність – документ підготують швидко, й оформлений він буде відповідно до правил;
  • комфорт – практично не потрібна участь здобувача;
  • досягнення мети – фахівці «знайдуть» польські корені навіть там, де їх ніколи не існувало.

Зрозуміло, є у цього способу й недоліки. Усі вони випливають з головного – буде надана дуже якісна, вірно оформлена, але все ж підробка.

До чого може привести виявлення порушення?

  1. Документ буде відправлений на експертизу, і в разі її негативного висновку в Карті поляка відмовлять.
  2. Виписка може пройти експертизу, але підроблення виявлять на іншому етапі (наприклад, при оформленні ПМП). У цьому разі:

2.1. відмова у видачі документів;

2.2. анулювання Карти поляка;

2.3. депортація;

2.4. заборона на в’їзд до Польщі та, як наслідок, на всю територію Шенгену.

Увага!
Ніхто не закликає до порушення закону та підроблення документів! Усі вигоди та ризики бере на себе здобувач, а ця стаття є лише констатацією факту.

Лазівка ??в законі

Можливо, «лазівка» – це не зовсім вірне слово, адже закон дозволяє отримати Карту поляка без польських коренів абсолютно офіційно, що робить цей спосіб більш надійним, ніж «псевдородовід».

Річ у тому, що в переліку підстав для видачі Карти поляка є пункт про письмове свідоцтво, видане польською організацією (у цьому випадку такою, що діє на території України) та яке підтверджує участь здобувача в діяльності, спрямованої на розвиток мови, культури (польських, зрозуміло) або надання іншої допомоги польському народу. Довідка повинна підтвердити таку діяльність як мінімум протягом трьох років.

Так, купити «псевдородовід» можна швидко, а брати участь в діяльності польської організації потрібно три роки. Але документ, отриманий таким чином, буде повністю офіційним, і ризиків викриття вдасться уникнути!

Здобувач має знати, що, навіть претендуючи на Карту поляка на підставі діяльності в польських товариствах, тобто свідомо не будучи поляком, на всі питання в документах, анкетах і на співбесіді про свою національність повинен відповідати тільки: «поляк (полячка)!». Інакше можна отримати відмову.

Документи

Обравши один зі способів отримання Карти й записавшись на співбесіду, потрібно пам’ятати, що, крім підстав, в пакет повинні входити й інші документи на Карту поляка:

  • анкета-заява (пол. Wniosek);
  • копія закордонного паспорта, у тому числі сторінки з реєстрацією;
  • документ-підстава: виписки, довідки, «родоводи», що підтверджують наявність польських предків або діяльність на благо польського народу;
  • якщо відбувалася зміна прізвища, наприклад після одруження, потрібен документ, що підтверджує цей факт.

Копії документів залишаються в консульстві для перевірки, але необхідно надати й оригінали документів – вони демонструються під час співбесіди, але не залишаються в консульстві!

Після того, як усі документи зібрані, треба записатися на співбесіду та відповісти на консульські питання на Карту поляка.

Підсумуємо. Є два способи отримання Карти поляка без коренів:

  • купити «псевдородовід»;
  • три роки займатися діяльністю, спрямованою на благо поляків.

Який зі способів вибрати, вирішувати тільки самому здобувачеві. Це залежить від наявного часу, коштів, готовності до ризику. У будь-якому разі Карта поляка без коренів – це реальність, головне – знати, як її отримати.