Імміграція до Польщі

Наш сайт присвячує багато матеріалів різних способів легалізації іноземців в РП. У кожної технології свої особливості, без знання яких офіційне перебування може стати неможливим.

Польща фото

Ми і далі будемо ретельно працювати в цьому напрямку, але в цій статті постараємося узагальнити способи імміграції до Польщі, надати спрощену схему різних можливостей, з якої кожен зможе перейти на матеріали, котрі детально пояснюють процедури.

ЗМІСТ:

  1. Вступні дані про те, як іммігрувати
  2. Статистика еміграції в Польщу з Білорусі та України
  3. Як переїхати жити до Польщі на ПМП?

3.1. Виїхати на роботу (трудова імміграція)

3.2. Поїхати вчитися в польський ВНЗ

3.3. Переїзд із метою навчання в поліцеальній школі

3.4. Мовні курси

3.5. Оформлення Карти поляка

3.6. Репатріація

3.7. Міграція через шлюб із громадянином РП

3.8. Виїхати з метою ведення бізнесу

  1. Імміграція в Польщу: за і проти

Вступні дані про те, як іммігрувати

Наведені дані є констатацією способів можливої ??імміграції. Ми не агітуємо до цих процесів і не сприяємо їх розвитку або зниженню інтересу. Вся інформація призначається людям, які вже прийняли самостійне рішення, і лише підказує напрямки для легалізації.

Наведені приклади є чинними, однак не можна виключати різних нюансів, якими легалізація може відрізнятися залежно від обраного для проживання регіону, наявних професій та ін.

Статистика еміграції в Польщу з Білорусі та України

Завдяки Марку Твену багато хто знає градацію неправди на власне брехню, нахабну брехню і статистику. Дані з міграції, наведені різними джерелами, настільки відрізняються, немов призначені лише для підтвердження слів знаменитого письменника.

Тому не будемо дивитися на цифри, як на істину в останній інстанції, звернемо увагу лише на їх порядки і тенденції, розуміючи, що в них «містяться» і люди, охочі іммігрувати, і трудові мігранти, які планують повернутися на батьківщину.

Польща фото

Так, якщо кількість працюючих у Польщі українців у 2010-2012 роках була близько 170 тисяч осіб (за даними Держстату), то в 2017-му ці цифри коливаються від 500 тисяч до 2 млн осіб (за різними джерелами), включаючи студентів, науковців тощо. Тільки кількість тих, хто оформили вид на проживання, наближається до 200 тисяч.

Як видно з даних українцям не варто «побоюватися самотності» в Польщі: земляків навколо достатньо.

Як переїхати жити до Польщі на ПМП?

Перейдемо безпосередньо до способів імміграції. Кінцевою метою будь-якого випадку визначимо отримання громадянства, але кожен має право зупинитися на будь-якому з попередніх кроків. Розглянуто найбільш поширені приклади, але слід розуміти, що можливі й індивідуальні.

Наприклад, іменитий професор може бути запрошений викладати в університет на умовах пільгової легалізації, а іншій персоні – і зовсім подаровано громадянство від Президента на одних йому відомих підставах. Ці випадки можливі, але в наше опис вони не входять.

Виїхати на роботу (трудова імміграція)

Один із найпопулярніших способів, тому що дозволяє не тільки законно перебувати в країні, але і отримувати дохід.

ПідставаТерміни перебування
Безвізовий режимдо 3 місяців
Віза D05/D05A (не сезонна)до 6 місяців
Віза D05B (сезонна)до 9 місяців
Воєводська візадо 1 року
Годинний побит (з допуском до ринку праці)до 3 років (з можливістю продовження)

Зазвичай процес проходить у такій послідовності:

  1. Пошук роботи, отримання запрошення.
  2. Отримання відповідної національної візи або в’їзд для роботи по безвізу.
  3. Через 3 місяці офіційного працевлаштування з’являється можливість подати на Карту часовего побиту (документ, що підтверджує тимчасову посвідку на проживання). Карта видається на термін від 3 місяців до 3 років і може продовжуватися далі.

Багато іноземців зупиняються на цьому кроці, але є можливість піти далі.

  1. Через 5 років безперервного перебування, при наявності джерела стабільного доходу, титулу на житло та ін., Іноземець має право претендувати на дозвіл на проживання резидента ЄС.
  2. Через три роки проживання за Картою резидента ЄС іноземець має право претендувати на громадянство. Можна розраховувати на польське громадянство і без цієї карти, але тільки через 10 років безперервного законного перебування.

Зазначені терміни та способи застосовуються за відсутності інших підстав для легалізації.

Поїхати вчитися в польський Вуз

ПідставаТерміни перебування
Безвізовий режимДо 3 місяців
Віза студентськаДо 1 року
Годинний побит (з допуском до ринку праці)До 3 років (з можливістю продовження)
Годинний побит (без допуску до роботи)До 1 року (після закінчення навчання, з метою пошуку роботи)

Мова йде виключно про навчання у вищому навчальному закладі. Залежно від його статусу, форми навчання, воєводства й інших даних деякі кроки можуть відрізнятися, але в цілому послідовність така: оформлення у Вузі – віза – Карта побиту. Далі випускник шукає роботу йде кроками, наведеними в способі «Трудова міграція».

У деяких випадках навчання у ВНЗ дозволяє працевлаштуватися без додаткових дозволів в процесі навчання, а наступний після закінчення закладу рік можна розраховувати на Карту побиту для пошуку роботи.

Зверніть увагу, що для розрахунку періоду безперервного перебування термін навчання може враховуватися як 50% від реального (2 роки навчання = 1 рік перебування).

Переїзд з метою навчання в поліцеальній школі

ПідставаТерміни перебування
Безвізовий режимДо 3 місяців
Віза для навчанняНе більше, ніж на строк навчання
Годинний побит (без допуску до роботи)Не перевищує періоду навчання, але можлива не в усіх випадках

Поліцеальна школа – це навчання для дорослих. Аналог звичної середньої технічної / професійної освіти. Вступити можна незалежно від віку. Головна умова: наявність середньої освіти. Навчання триває до 2 років і може стати підставою для відповідної візи. У деяких випадках можна розраховувати і на Карту побиту.

Є інформація, що Карта побиту за поліцеальною школою більш не надає дозволу працювати. Однак і не забороняє офіційно працевлаштуватися. Суть процесу проста: школа дасть можливість легально перебувати в країні, а додатковий документ (наприклад, освядчення або воєводське зезволення) дозволить працевлаштуватися, і спеціальну робочу візу отримувати не доведеться.

Після закінчення школи у випускника буде професія, попит на яку на ринку досить великий (саме такі й дають у ПШ). Далі процес аналогічний до легалізації за допомогою працевлаштування.

Мовні курси

ПідставаТерміни перебування
Безвізовий режимДо 3 місяців
Віза для навчанняНе більше, ніж на строк навчання
Годинний побит (без допуску до роботи)Не перевищує періоду навчання, але можлива не в усіх випадках

Процес багато в чому схожий з поліцеальною школою. Багато що залежить від тривалості та глибини вивчення мови.

Короткострокові курси навряд чи дадуть підставу для Карти побиту, в той час як у тривалих таких шансів значно більше.

Оформлення Карти поляка

ПідставаТерміни перебування
Безвізовий режим (за потреби, безпосередньо не пов’язаний з наявністю КП)До 3 місяців
Віза по КПДо 1 року (мультивіза)
Наявність Карти сталего побитуБез обмежень за терміном (заміна 1 раз у 10 років)

Карта поляка – один із найбільш цікавих інструментів легалізації, який передбачає різні варіанти. Карта дає безліч преференцій, але є необхідна умова – наявність польських коренів. У деяких випадках можна розраховувати на КП і без відповідного походження.

Послідовність легалізації:

  1. Оформлення Карти поляка.
  2. Отримання візи за КП.
  3. Робота, відкриття бізнесу, отримання інших джерел доходу.
  4. Отримання Карти сталего побиту – постійного виду на проживання.
  5. Через рік після оформлення КСП іноземець зможе претендувати на громадянство.

Для осіб, що не володіють Картою поляка, але мають польське походження і вже перебувають на території РП, можливий варіант отримання КСП за корінням, минаючи етап отримання КП.

Репатріація

Цей спосіб згадаємо лише побіжно, тому що для розглянутих нами країн він не підходить. Репатріація багато в чому перетинається з інститутом Карти поляка, але застосовується тільки для громадян СНД з азіатської частини колишнього СРСР, включаючи азіатську частину РФ. Для громадян Білорусі, України використовується саме Карта поляка.

Не можна сказати, що ці інститути ніяк не пов’язані. Наприклад, закон про КП в плані визначення польських коренів посилається саме на закон про репатріацію, але в іншому керується своїми нормами.

Міграція через шлюб з громадянином РП

ПідставаТерміни перебування
Безвізовий режимДо 3 місяців
ВізаДо року
Часовий побит (можливо, без допуску до роботи)До 3 років з можливістю продовження
Сталий побитБез обмежень (карта змінюється раз на десятиліття)

Шлюб із громадянином РП не дає права розраховувати на громадянство тільки за цим фактом, однак може стати кроком до його отримання. У більшості випадків послідовність така:

  1. Укладення шлюбу.
  2. Отримання візи або в’їзд за безвізовим режимом.
  3. Через 3 місяці іноземець має право розраховувати на Карту часовего побиту. Офіційно карта повинна видаватися з доступом до ринку праці, однак воєвода може вирішити й інакше, особливо якщо шлюб укладено недавно.
  4. Після 2 років проживання за часовему побиту при «стажі» шлюбу не менше 3 років, можна претендувати на постійну посвідку на проживання (КСП).
  5. Якщо шлюб старше 3 років, а проживання по КСП перевищило 2 роки, мова вже може йти про отримання громадянства.

Багато в чому подібним є процес легалізації для інших родичів-іноземців громадянина Польщі. Для цього існує спеціальна програма – возз’єднання сім’ї.

Виїхати з метою ведення бізнесу

ПідставаТерміни перебування
Безвізовий режимДо 3 місяців
Бізнес-візаПівроку/рік
Часовий побит (можливо, без допуску до роботи)До 3 років (можливо продовжити)

Підприємницька діяльність в Польщі може стати підставою для легалізації. Залежно від типу оформлення, рівня генерованого прибутку та інших обставин можуть відрізнятися і способи.

Візу можна отримувати на підставі запрошення, виписаного власною фірмою, що значно полегшує процес. Однак для отримання тимчасової посвідки на проживання необхідно щоб фірма чи власник відповідали хоча б одній з умов:

  • Компанія створювала робочі місця.
  • Компанія мала дохід не нижче необхідного мінімуму: 634 злотих на місяць на власника фірми і по 514 злотих на кожного члена його сім’ї, який перебуває на утриманні (всі суми нетто).
  • Власник вже мав необхідну суму на термін отримання Карти побиту.
  • Власник здійснював дії для досягнення однієї з вищеописаних умов.

Якщо з першими пунктами все відносно ясно, то в двох завершальних – багато суб’єктивних моментів. Так, наявність необхідної суми може трактуватися як з урахуванням вкладень у бізнес, так і без них. Відрізняються й інші підходи. Як «вжиті заходи» можуть врахувати і хороший бізнес-план, але в інколи і великі інвестиції не стають підставою.

Деталізація за двома завершальним пунктам повинна робитися безпосередньо в воєводстві і безпосередньо перед подачею документів.

Імміграція в Польщу: за і проти

Познайомившись з основними технологіями легалізації, незайвим буде зібрати наявні переваги і недоліки імміграції. Багато в чому вони індивідуальні, але є й ті, що можна узагальнити.

Однак насамперед скажемо про неоднозначність. Нерідко плюсом імміграції до Польщі називають схожість менталітетів. Це дуже суб’єктивна думка. Менталітет – це взагалі поняття відносне, а люди і в межах однієї країни нерідко сильно відрізняються одна від одного. При переїзді за кордон одні легко адаптуються до обставин, а інші не можуть зробити цього ніколи.

Моральний бік питання дуже важлива для комфортного проживання. На наш погляд, перед прийняттям рішення про імміграцію краще спробувати пожити в Польщі деякий час за візою або безвізом. Подивитися на країну не з точки зору туриста, а як потенційний житель цієї держави.

До однозначних плюсів можна віднести:

  1. Більш розвинену економіку в порівнянні з багатьма країнами СНД. Відповідно, більш високий рівень оплати праці.
  2. Членство в ЄС, тобто після отримання громадянства перспективи працевлаштування та проживання значно розширюються.
  3. Соціальний захист.
  4. Низькі ставки кредитування.
  5. Непогані дороги.
  6. Розвинену мережу громадського транспорту.
  7. Безліч рекреаційних зон тощо.

Недоліки здебільшого мають характер особистого сприйняття. Погода, природа, рельєф місцевості – це на любителя. Мабуть, не можна однозначно сказати і про місцевих жителів, і про їхнє ставлення до мігрантів – зустрічається всяке. Шанс політичних турбулентностей існує, але він мінімальний, а в порівнянні з деякими звичними нам системами може і зовсім здаватися абсолютним спокоєм.

Ми підібрали для вас відео, в якому розповідається про плюси та мінуси проживання в Польщі.

Рішення про імміграцію може прийняти тільки сама людина. Ми постаралися описати ситуацію нейтрально, вказавши на можливі складнощі. Нагадаємо, що по посиланнях в тексті можна перейти на матеріали, які докладно пояснюють кожен із способів легалізації.