Чи потрібна віза на Кіпр

Острів у Середземному морі давно полюбився туристам. Айя-Напа, Пафос, Ларнака, Лімассол – популярні курорти з високим рівнем сервісу, різноманітністю об’єктів розміщення, сімейною концепцією, смачною гастрономією та розвагами на будь-який смак.

віза на Кіпр

Значущою причиною вибрати цей напрямок є не тільки близькість польоту, цінова політика і політичний спокій, але і той факт, що віза для українських громадян на Кіпр, що відправляються з метою туризму, має спрощену систему оформлення. Крім того, існують спеціальні штампи, а також можливість відвідати острівну державу за шенгеном.

ЗМІСТ

  1. Різновиди віз
  2. Звернення за візою в консульство
  3. Туристичні цілі
  4. Поїздка на запрошення
  5. Особливості заповнення анкети
  6. Способи подачі й терміни оформлення
  7. Про-віза
  8. В’їзд за шенгеном
  9. Відвідування Північного Кіпру

Різновиди віз

Попри те, що південна частина острова входить до Європейського союзу, країна не належить до Шенгенської зони, а тому національна віза Кіпру для українців не є настільки складною за механізмом отримання, як шенгенська. Водночас власники паспортів, у яких стоїть чинний шенген, можуть безперешкодно і без попереднього дозволу кіпрського посольства відвідати острів.

віза Кіпру

На даний момент є можливість оформити такі дозволи:

  • консульський;
  • про-віза;
  • транзит;
  • гостьовий;
  • робочий.

Звернення за візою в консульство

 

Посольство острова розташоване в двох столицях. Як правило, безпосередньо до консула звертаються для здачі документів в тих випадках, коли не купувалася путівка в туристичному агентстві, інакше б відповідальність за оформлення візи на Кіпр взяли на себе менеджери; або в ситуаціях, коли поїздка здійснюється до родичів або друзів на запрошення або з робочою метою.

Туристичні цілі

Насправді, організація самостійної подорожі на батьківщину Афродіти не становить ніяких проблем. Викупити квитки на регулярний рейс, забронювати готель і орендувати автомобіль – ось і весь механізм. До того ж такому вибору сприяє і те, що немає візових складнощів. Основні переваги у цього процесу в тому, що це:

  • швидко;
  • просто;
  • безкоштовно;
  • самостійно.

Навіть у разі звернення в консульство не доведеться довго чекати: паспорт з позначкою можна отримати вже наступного дня. Правда, варто враховувати наближення чи наявність високого сезону і подавати запит заздалегідь, тим більше, якщо є ризик не встигнути на рейс.

У разі самостійного звернення з метою здійснення туристичної поїздки необхідно надати:

  • закордонний паспорт і ксерокопію його головної сторінки;
  • опитувальник (анкету), заповнений англійською мовою і підписаний особисто заявником;
  • одну фотографію форматом 30х40 в кольоровому виконанні на матовому папері;
  • броні або копії оригінальних авіаквитків зі зворотною датою вильоту;
  • підтвердження проживання (апартаменти, готель, квартира).

Якщо з дорослими туристами їдуть діти, то потрібно додати копію свідоцтва про народження, якщо дитина не має окремий закордонний паспорт. При подорожі з одним із батьків або з третьою особою потрібно зробити згоду в нотаріуса на виїзд неповнолітнього громадянина за кордон.

Поїздка на запрошення

Якщо туристична поїздка передбачає надання консулам або у візовий центр підтвердження проживання, то у випадку з родичами, друзями або бізнес-партнерами, до яких їде заявник, необхідно мати запрошення.

лист запрошення до Кіпру

До основного комплекту прикладають копію спеціального бланка – Assumption of Responsibility to Host. Ця заява, яку пише родич або приймаюча компанія, що несе відповідальність за гостя, якого запрошують. У ньому вказуються терміни перебування громадянина, адреса місця перебування, особисті дані того, у кого буде проживати заявник. Ця вимога має бути завірена особистим підписом особи, яка запрошує, а також кіпрським нотаріусом. Крім запрошення, необхідний офіційний документ громадянина Республіки, якщо він має такий статус, або ж копія дозволу на проживання.

З боку юридичної особи, якщо поїздка має діловий мотив, консульство вимагає надання оригіналу офіційного запрошення грецькою або англійською мовою, а також установчі документи. Крім того, заявник повинен прописати, на який термін, з якою метою він їде і який рід діяльності буде здійснений в чужій країні.

Особливості заповнення анкети

Незалежно від того, які цілі поїздки переслідуються, туристами заповнюється консульська анкета, яка має певні нюанси.

  • Заповнення має бути суто англійською мовою.
  • Ваша персональна інформація має відповідати даним із закордонного паспорта.
  • У пункті 17 (адреса проживання) вказується адреса готелю, апартаментів – якщо оформлений тур, або квартира – в разі самостійної поїздки. Також вказується повна назва, номер телефону та інші дані.
  • У пункті 18 (фінансові кошти на період перебування) потрібно вказати суму, яку має людина на період поїздки. Мінімальний показник – 50 євро в день на одну особу.
  • У пункті 19 (список документів) перераховуються всі папери, які додає громадянин для здачі в посольство.
  • Якщо діти вписані в паспорт одного з батьків, то особиста анкета на них не оформляється. У цьому випадку в пункті 16 заявник вказує повні дані дитини, дату народження.
  • Фотографія заявника, а також дитини, якщо вона вписана в паспорт, вклеюється до анкети.
  • Якщо заявник їде більш ніж з двома дітьми, оформляється додаткова анкета, оскільки одна анкета може містити дані тільки на одного дорослого і двох його дітей.

Способи подачі й терміни оформлення

Подати заяву можна трьома способами:

  • особисто в консульство;
  • через візові центри або турагентства;
  • за нотаріальним дорученням.

Насправді занести документи може кур’єр за згодою, посвідченою нотаріально, але консули можуть в будь-який момент попросити заявника з’явитися на співбесіду особисто. Якщо мета заявника – працевлаштування на Кіпрі, то особистий візит потрібно майже завжди. Заява подається в будні дні з 10.00 до 14.00. Паспорт із готовим штампом можна отримати вже наступного дня. Він дає право перебувати на території держави протягом 30 календарних днів. У деяких випадках, коли справа стосується робочих питань, консульство може розширити термін до 180 днів.

Незважаючи на настільки швидкий термін оформлення, можна запросити й термінову видачу. Це означає, що закордонний паспорт можна отримати в той самий день, коли ви подали заяву. Але важливою умовою є подача до 12 години дня. Крім того, необхідним є документ, що підтверджує терміновість видачі: авіаквитки, офіційний лист, запит та ін.

Про-віза

Лояльність кіпрської консульської служби до туристів проявляється в тому, що є можливість оформити про-візу. Її відмінність від стандартного штампа – в спрощеній схемі: немає необхідності виконувати настільки багато вимог і особисто з’являтися в консульство або візовий центр. Вона не вклеюється в закордонний паспорт, а видається у формі електронного бланка з ідентифікаційним номером, який роздруковується туристом і пред’являється на кордоні.

Механізм оформлення такий:

  • На офіційному сайті посольства Республіки онлайн заповнюється анкета на кожного мандрівника. Вона є опитувальником, в якому зазначаються дані відповідно до закордонного паспорта, а також умови поїздки.
  • Після цього анкета відсилається на електронну адресу посольства, до листа також необхідно докласти файл зі сканом закордонного паспорта.
  • Протягом двох діб на пошту заявника, з якої було відправлено лист, приходить підтверджений консульський бланк. Це і є спрощена віза – Кіпр дозволяє по ній одноразовий в’їзд.
  • Така віза на Кіпр роздруковується і пред’являється після прильоту.
Важливим уточненням є те, що пред’явити цей документ можна тільки в разі, якщо містом прильоту є Ларнака або Пафос. В інших випадках запитується стандартний консульський штамп.

Головним недоліком такого спрощеного способу є те, що туристу дається право лише одноразового відвідування.

Що стосується ціни питання, то вартість візи на Кіпр, що при зверненні в посольство, що при оформленні онлайн-анкети, становить 20 євро в разі отримання одноразового туристичного штампа, і 60 євро, якщо запитується гостьова мультивіза.

анкета для отримання про-візи

Крім основного комплекту, що містить паспорт, анкету, фото, підтвердження проживання і маршруту слідування, громадянами СНД надається довідка з місця роботи.

В’їзд за шенгеном

Відвідати середземноморський курорт можна за наявності в паспорті чинного шенгену. Це можуть бути як транзитні пасажири, які подорожують з європейських держав із відпочинком або зупинкою на місцевих курортах, так і наші співвітчизники, у яких є шенгенська мультивіза або недавно відкритий шенген.

Важливою умовою відвідування острова у такому разі є наявність за цим шенгеном хоча б одного в’їзду в країни-учасниці. Не можна зробити приліт в один з місцевих аеропортів, якщо відкритий свіжий шенген. Крім того, власники штампа категорії C можуть приїхати в острівну державу тільки з території шенгенської зони.

Відвідування Північного Кіпру

Державний переворот, що стався в країні в 1974 році, поділив острів на дві частини. Це положення зберігається і понині. Північну частину прийнято називати Північним Кіпром, належить вона туркам, Південна – етнічним грекам. Це спричинило не тільки загострену ситуацію серед населення: північний кордон охороняється турецькою армією. Сьогодні жодної державою, крім Туреччини, ця відокремленість не визнається.

У зв’язку з таким політичним становищем всім іноземним громадянам для відвідування північної території потрібна віза на Кіпр. Виняток становлять тільки жителі Вірменії.

 віза на Кіпр

У свою чергу, усередині країни заборон на переміщення немає. Сьогодні відкрито 5 пропускних пунктів, їх перетнути можна за наявності одноразового кіпрського штампа, про-віза такого права не дає. Крім того, північ країни не встановлює обмеження за часом перебування на своїй території.

Інша справа – як до цього ставиться влада Республіки. Вельми скрутним буде положення туриста, якщо він спочатку побував на півночі країни, в’їхавши через порт Кіреніі або Фамагусти, а також альтернативний північний аеропорт Ерджан.

У цьому разі туристу буде відмовлено у в’їзді на південь острова. Крім того, це не просто загрожує неможливістю продовжити свою подорож по кіпрській землі, а й підвищить ймовірність подальших відмов у видачі штампів і про-віз у консулів.

Усе це, здавалося б, особисті проблеми та взаємини всередині країни, але вони прямим чином позначаються на кінцевому споживачі – мандрівнику. Якщо прибуття на північ острова вже відбулося і потрібне подальше пересування на південь, то варто попросити прикордонників не ставити позначки в’їзду і виїзду безпосередньо в паспорт.

Таким чином, можливості відвідування популярного спрямування з візового боку різноманітні. Оперативно, без головного болю і не виходячи з дому, можна оформити спрощений варіант і зробити про-візу.

Для поїздки до родичів, друзів, для придбання нерухомості або з робочих питань варто заздалегідь звернутися в консульство та вже на наступний день мати штамп у паспорті. Крім того, маючи відкритий шенген з одним в’їздом на європейську територію, можна відвідати кіпрські курорти без попередніх дозволів.