Анкета на Карту побиту в Польщі

Під час оформлення будь-якого виду Карти побиту процес починається з заповнення анкети-заяви (польська назва – Wniosek). З першими труднощами здобувач часто стикається вже на цьому етапі.

анкета на карту побиту

Начебто все просто – взяти готовий бланк і внести в нього добре відомі дані.

Однак будь-який неправильно заповнений пункт або помилково написаний символ призводить до відмови в прийнятті документів.

Щоб уникнути подібних неприємностей, необхідно виконати дві умови: бути дуже уважним і знати всі нюанси заповнення документа. Цьому і буде присвячений цей матеріал.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Де взяти анкету для Карти побиту в Польщі

Це одне з найпростіших питань. Новий внесек складається з декількох листів, на яких, крім безпосередньо анкети, знаходяться і допоміжні, довідкові матеріали.

Перші сторінки, як правило, присвячені опису необхідних документів (крім самої заяви). Цей перелік відповідає актуальному на цей момент для конкретного воєводства пакету.

Отримати бланк внесека на Карту побиту можна особисто у відділі з роботи з іноземцями найближчого воєводства або завантажити внесек з їхнього сайту.

Через можливі відмінності в списках документів різних воєводств необхідно отримувати анкету (або завантажувати з сайту) в тому ж воєводстві, у яке буде подаватися запит на Карту побиту!

Якою мовою заповнювати

У Польщі єдина державна мова – польська. Відповідно, всі документи державного зразка заповнюються виключно нею. Однак є ряд винятків, пов’язаних із написанням ПІБ, – про них більш детально буде розказано нижче.

Інструкція, як заповнити внесек на Карту побиту

Основні правила щодо заповнення анкети вказані в самому бланку. Слід розуміти, що сторінки документа мають подвійну нумерацію:
  • Загальну – починається з першого аркуша (переліку документів) і вказується у верхній частині в центрі. Відповідно до неї правила розташовуються на сторінці №13.
  • Вторинну – починається безпосередньо з бланка «Внесек» і вказується справа внизу. Відповідно до неї інструкція розташовується на сторінці № 8.

Це всього п’ять пунктів, і представлені вони відразу на 4 мовах, включаючи російську (так само, як і всі пункти бланка). У спрощеному вигляді вони говорять:

  1. Заповнюється анкета для Карти побиту в Польщі польськими друкованими літерами, кожна з яких заноситься в свою клітинку. Будь-яка цифра або інший символ так само вноситься в індивідуальну клітинку.
  2. Заповненню підлягають всі без винятку поля. Це правило стосується не всього бланку – про це буде уточнено нижче.

При цьому важливо розуміти, що пункти, які викликають сумніви, краще не заповнювати зовсім до походу у воєводство. Внести ці дані доведеться, але спочатку краще проконсультуватися у співробітників установи – вони обов’язково підкажуть правильний спосіб заповнення!

  1. Окремо регламентується вказівка статі та сімейного статусу:

3.1. У графі підлогу вказується «М» для чоловічої і – увага! – «К» (від польського «kobieta») – для жіночої статі. Ніякі інші символи, на кшталт «Ж», «W» або «F», не допускаються.

3.2. Дуже уважно слід поставитися до пояснення написання «сімейний стан»! Цей пункт переведений дослівно, і вказано, що вибирати потрібно з слів: «заміжня/одружений», «розлучений(а)», «вдова/вдівець», «незаміжня/неодружений». Однак ці терміни повинні бути написані польською, а не так, як зазначено в російській версії інструкції!

  1. Підпис необхідно вписати точно в надані для нього межі.
  2. У цьому пункті пояснюється, що заявка без вказівки адреси не розглядається, а в разі виявлення помилок здобувач буде викликаний в воєводство для їх виправлення. Відмова з’явитися так само призведе до анулювання заявки.

Це основні правила. Однак існує ще цілий перелік доповнень і приміток. Розглянемо їх з покроковою інструкцією щодо заповнення внесека.

Приклад заповнення внесека на Карту побиту

Шапка

До пунктів із цифрами потрібно заповнити три поля:

  1. У верхньому правому куті вказується дата і населений пункт, де відбувається оформлення.
  2. Трохи нижче – поле для фото.
  3. У центрі, під заголовком, розташовується пункт «Для», де вказується воєвода, до якого звернено заяву. Мається на увазі посада, а не ПІБ: «Do wojewody …», а далі географія воєводства, наприклад, «mazowieckiego / ma?opolskiego» і т. д.

У графі «Для» відсутні клітини для вписування символів, однак і вона повинна бути заповнена зрозумілими, друкованими літерами!

Розділ А

Ця частина документа присвячується особистим даним. Слід уважно вивчити всі аспекти, пов’язані з написанням ПІБ здобувача:
  1. Прізвище – вписується в повній відповідності з латинським написанням у закордонному паспорті.
  2. Попереднє прізвище – пункт актуальний для всіх (як і інші)! Зрозуміло, тим, хто дійсно міняв раніше прізвище, тут необхідно внести старі дані, але – пам’ятаємо про правило «заповнюється все»! – іншим необхідно повторити запис з п.1.
  3. Родове прізвище – прізвище, отримане при народженні.

Наприклад: якщо Іванова вийшла заміж і стала Петровою, а пізніше розлучилася і знову створила сім’ю вже із Сидоровим, взявши його прізвище, то в п.1 вона Sidorowa, в п.2 – Petrova, а в п.3 – Iwanowa . Якщо ж вона жодного разу не змінювала прізвища, то у всіх трьох пунктах потрібно вказувати Iwanowa.

  1. Ім’я – аналогічно п.1, дані з закордонного паспорта.
  2. Попереднє ім’я – вказується у разі зміни імені, в іншому випадку повторюється попередній пункт.
  3. Ім’я батька – вписується з його закордонного паспорта, а в разі його відсутності транскрибується довільно. Ці ж правила стосуються і наступних двох пунктів.
  4. Ім’я матері.
  5. Дівоче прізвище матері.
  6. Дата народження – як і всі дати документа, вказується в форматі: рік (4 знаки) / місяць (обов’язково два знаки – дати, що складаються з однієї цифри, пишуться через «0») / день (аналогічно до місяця, завжди дві цифри). Повинна збігатися з даними паспорта.
  7. Стать – відповідно до вищезазначених правил, «К» для жінок або «М» для протилежної статі.
  8. Місце народження – дані з закордонного паспорта, але польською.
  9. Країна народження.
  10. Національність здобувача. Важливо розуміти: якщо у претендента є Карта поляка або він подає на КСП за корінням, допускається єдине правильне написання – POLAK (для чоловіків) або POLKA (для протилежної статі).
  11. Громадянство – тут вже справжні дані. Для громадян України слід вказувати «UKRAI?SKIE».
  12. Сімейний стан – цей пункт заповнюється відповідно до п.3 інструкції (див. вище).
  13. Освіта – вказується тип освіти, а не конкретний навчальний заклад: WY?SZE, ?REDNIE тощо.
  14. Виконувана професія – вказуються реальні дані; для учнів – «студент».
  15. Словесний портрет – короткий опис зовнішнього вигляду здобувача: зріст, вага, наявність визначних прикмет (шрами, родимі плями тощо).
  16. Номер PESEL – це податковий номер польської держави. Отримати його необхідно в будь-якому разі, тому що він вказується на самій Карті побиту.
  17. Телефон – дані повинні бути дійсні, тому що номер буде використаний для зв’язку з претендентом.

Розділ В

Офіційно цей пункт називається «Проїзний документ», однак маються на увазі дані закордонного паспорта. Перші чотири пункти переписуються з документа претендента з дотриманням встановленого формату написання дат:
  • серія;
  • номер;
  • дата, коли документ виданий;
  • дата закінчення строку документа.

Наступні пункти варто заповнювати більш уважно:

  1. Орган видачі: тут інформація так само дублюється з паспорта, але деякі воєводства вважають її недостатньою і можуть зажадати дописати словосполучення «W?ADZE UKRAINY».

Не варто робити цього самостійно – краще почекати коригування від чиновника, тому що в інших установах можуть вважати цю фразу зайвою і не прийняти документи.

  1. II. Інші особи (їх кількість), зазначені в документі. У більшості випадків таких осіб немає, але пункт повинен бути заповнений – треба вказати «00» (два нулі).

Розділ С

Цей розділ присвячений польській адресі здобувача. До недавнього часу була потрібна прописка, але зараз цю вимогу скасовано. При цьому адреса повинна збігатися з реальними координатами, тому що може бути використана для контактів!

Розділ складається з восьми пунктів, заповнення яких великих труднощів не становитиме:

  • воєводство;
  • повіт;
  • гміна;
  • населений пункт;
  • вулиця;
  • дім;
  • квартира (для студентських гуртожитків – кімната);
  • поштовий індекс.

Розділ D

Тут сконцентрована додаткова інформація, яка потрібна для Карти побиту. Складається з підрозділів.

Починаючи із цього розділу правило про обов’язкове заповнення пунктів припиняє застосовуватися: якщо у претендента немає даних з того чи іншого питання, рядки залишаються порожніми!

  1. Дані про чоловіка (жінки).

У разі наявності дружини (чоловіка) в цей підрозділ заносяться її (його) дані. Правила заповнення аналогічні перерахованим вище. Ідеться про офіційний брак – колишніх дружин або коханок вписувати не треба!

  1. Дані про перебування в Польщі.

Попередні – вписуються дати й цілі всіх попередніх перебувань в Республіці.

Нинішні:

  • Чи перебуває претендент в Польщі на цей час – «галочку» у відповідному квадратику.
  • Дата останнього в’їзду – береться зі штампа в закордонному паспорті.
  • Мета – туризм, навчання, трудова діяльність, бізнес тощо.
  • Підстава – складається з підпунктів:

4.1. Безвізова – стосується тільки держав, з якими у РП безвізовий режим. Всі підстави для в’їзду, які доступні більшості громадян України, – візові, у т. ч. шопінгові та Карта поляка (відкриває мультивізу).

4.2. Візи. Громадяни України обирають цей пункт і, відповідно, заповнюють нижченаведені:

4.2.1. Тип візи. Вказуються точні дані здобувача. 

Однак різні воєводства вимагають різне позначення: хтось наполягає на буквеному позначенні, хтось вважає, що правильним є повне написання. Якщо невідомі правила конкретного Воєводства, слід залишити цей пункт незаповненим до уточнення на місці.

4.2.2. Серія. Пункт так само краще залишити тимчасово незаповненим через різні вимоги.

4.2.3. Номер. Вноситься обов’язково – знайти його можна зверху, праворуч від напису «WIZA».

У деяких бланках під номер візи виділено менше клітин, ніж потрібно фактично (частіше це сім клітин на дев’ятизначний номер)! Крайні цифри потрібно акуратно дописати справа. Домальовувати клітини не треба!

4.2.4. Дата видачі. Черговий пункт, який краще заповнити на місці, тому що в деяких випадках вимагають безпосередньо дату видачі, а в інших – дату відкриття візи.

4.2.5. Дата закінчення. Теж не варто заповнювати, тому що бувають випадки, коли в цей пункт вимагають внести зовсім іншу інформацію (наприклад, Люблінське воєводство деякий час назад змушувало вказувати в цій графі дату останнього в’їзду. Що це було – особлива вимога або помилка, – сказати важко).

4.2.6. Період перебування. Термін, на який видана віза.

4.2.7. Ким видана. Найменування консульського відділу.

4.3. Наступні пункти (в бланку – з 3 по 7) присвячуються подробицям безвізового в’їзду та його підставам. У більшості випадків це не стосується громадян України, і, відповідно, всі ці пункти і підпункти повинні залишатися порожніми.

III. Зарубіжні поїздки здобувача.

Тут мається на увазі виїзди за межі Польщі. Вказувати дані необхідно за останні п’ять років. Вноситься вся інформація зі штампів паспорта. Невідмічені поїздки можна не вказувати. Відсутність виїздів позначається словом «BRAK».

У цьому разі так само різняться вимоги воєводств: в одних наполягають, що Україна є для Польщі закордоном, і поїздки туди вимагають відзначати, а в інших, навпаки, вважають, що в’їзди-виїзди на батьківщину здобувача враховувати не варто. Краще не заповнювати цей пункт попередньо.

  1. Наявність арештів, затримань, позбавлення волі та заборон на в’їзд.

Відповісти на дані питання доведеться чесно, однак тільки відповідь «NIE» стане підставою для подальшого розгляду прохання. В іншому випадку висока ймовірність відмови.

  1. Наявність покарань в судовому порядку в Польщі.

Аналогічно до попереднього пункту, але в разі наявності потрібно детально вказати де, ким і за що виносився вирок.

  1. Наявність переслідувань за правопорушення в цей час.

Якщо відзначається пункт «Так», слід деталізувати наявні проблеми з законом.

VII. Чи виконує здобувач податкові обов’язки перед Польщею.

Єдина правильна відповідь – «Так».

Розділ Е

Вказується зразок підпису. Слід пам’ятати про необхідність вмістити його в надане поле, без виходу за його межі.

Розділ F

Це розділ для вказівки обґрунтувань отримання Карти побиту. У текстовому форматі необхідно лаконічно описати причину, з якої здобувач бажає отримати Карту.

Запис має бути інформативним, коротким, але не односкладним. Недостатньо просто вказати: «бізнес», «робота» або «навчання». Краще оформити цей пункт у вигляді короткого прохання: «Прошу видати документ на підставі […], оскільки я є в цей час […] і бажаю бути частиною польського народу» тощо.

Трохи нижче вказується дата заповнення і – увага! – ім’я та прізвище здобувача (НЕ підпис!).

Додатки

У цьому розділі перераховуються документи претендента, які він додає до анкети.

Перелік необхідних документів, подальші кроки, інформація про терміни та ціни ми вже докладно розглядали в іншому матеріалі, ознайомитися з яким можна тут.

Розділ G

Це інформаційний розділ. З ним необхідно уважно ознайомитися і підтвердити датою та підписом під текстом.

У цьому розділі ставиться підпис, вказується розшифрування імені та прізвища. Підпис (як і в інших місцях) має відповідати фактичному. Розшифрування допускається «від руки», але польською мовою! Далі йде згадана вище Інструкція і дані про біометрію здобувача. Нічого в цих розділах заповнювати не потрібно!

Далі ви можете завантажити:

Що робити, якщо відмовили

Як і в будь-якому проханні, в Карту побиту можуть відмовити. Причини можуть бути різні – в кожному конкретному випадку колишньому претендентові повідомлять про підстави відмови.

Можна подати на перегляд справи (один раз протягом 14 днів з моменту отримання відмови), однак, як показує практика, здобувачі володіють польською мовою не в тому обсязі, який дає змогу вникнути в юридичні деталі. Краще звернутися до фахівців. Детальніше про відмову і оскарження рішення читайте в іншому нашому матеріалі.

Якщо апеляція не подається або отримано відмову і на неї, іноземець має право перебувати на території Республіки весь термін дії візи; якщо віза закінчилася, то відводиться 30 днів, щоб покинути країну.

У разі остаточної відмови колишній претендент може отримати назад усі виплати, сплачені ним під час подачі заявки. Вимагати повернення коштів можна протягом 5 років – їх переказ на вказаний рахунок забере до 1,5 місяця.

Тепер ви знаєте, як правильно заповнити внесек на Карту побиту і що робити в разі відмови. Карта побиту – серйозний і надійний інструмент натуралізації в Польщі. Велика кількість переваг, які дає цей документ, роблять його в ряді випадків необхідним.

Головне, що дозволить скоротити кількість часу і сил на отримання Карти, – це відсутність помилок у внесеку. Якщо якісь деталі залишилися незрозумілими, спробуйте ще раз перечитати цю статтю або поставити запитання нашому консультанту.