Звільнення з роботи в Польщі

Звільнення з роботи в Польщі

Англійці кажуть: сподіваючись на краще, треба готувати себе до найгіршого. Не дуже оптимістичне висловлювання, але часто передбачити можливі негативні наслідки практично дорівнює тому, щоб їх уникнути. Так і з роботою. Знайшов собі іноземець роботодавця в Польщі, влаштувався, планував щасливе перебування, але… щось пішло не так, і виникло бажання звільнитися.

У цій статті докладно розглянемо розрив трудових відносин: які контракти і яким чином можна припинити, у які терміни повідомити про звільнення і як захистити свої права. Ознайомитися з інформацією рекомендується не тільки тим, хто вже потрапив в неприємну ситуацію, а й тим, хто хоче заздалегідь знати всі подробиці, щоб уникнути небажаних сценаріїв.

ЗМІСТ

  1. Про розірвання трудового договору за законом

1.1. Umowa o dzie?o і Umowa zlecenia

1.2. Umowa o prac?

  1. У який термін потрібно повідомити роботодавця про звільнення?
  2. Як звільнитися з роботи в Польщі за власним бажанням?

Крок 1. Складання і подача заяви

Крок 2. Повідомлення працедавця

Крок 3. Узгодження

Крок 4. Звільнення з роботи

Крок 5. Отримання ?wiadectwo pracy

  1. Чи можна піти з роботи без відпрацювання?
  2. У який період роботодавець зобов’язаний провести розрахунок із заробітної плати?
  3. Чи можна працювати в іншого роботодавця після звільнення?

6.1. За нацвізою D05 або безвізом

6.2. За воєводською візою

6.3. За Картою побиту

6.4. За Картою поляка

Про розірвання трудового договору за законом

Нагадаємо, що законодавство Польщі передбачає можливість укладення контрактів трьох типів: Umowa o dzie?o (короткостроковий, разовий договір підряду), договір-замовлення (доручення, або польською Umowa zlecenie) і кілька видів безпосередньо трудових контрактів, об’єднаних загальною назвою Umowa o prac?.

З цих трьох видів тільки останній є по-справжньому трудовим договором, норми якого підкоряються Трудовому кодексу, а отже, максимально захищають права працівника. Підряд і замовлення регулюються виключно цивільним кодексом і належать до категорії цивільно-правових.

Від типу укладеного контракту залежать способи його дострокового припинення (звільнення) і терміни оповіщення роботодавця.

Umowa o dzie?o і Umowa zlecenia

Обидва ці договори мають безліч спільних рис. У тому числі однакові способи їх припинення. Зверніть увагу, що все написане далі передбачене законом, тобто діє в тих випадках, коли іншого не вказано в контракті. Однак сторони можуть прописати особливі (які не суперечать законодавству) умови припинення відносин.

Відповідно до норм Kodeks cywilny, такий контракт можуть вважатися розірваним у такому разі:

  • Якщо були виконані обов’язки сторін. Тобто контракт доведений до свого логічного завершення: підрядник зробив роботу, а наймач оплатив її.
  • У випадках неможливості його виконання з причин форс-мажорних обставин.
  • З ініціативи однієї або обох сторін.

На останньому пункті треба зупинитися докладніше.

Припинення трудових відносин за угодою сторін

Трудовий договір фото

Якщо розрив відносин відбувається за згодою сторін, договір вважається таким, що втратив силу після підписання відповідного документа. У ньому повинні бути зазначені способи і розміри компенсацій. В іншому випадку взаємні претензії після підписання угоди можуть не прийматися.

Звільнення з ініціативи наймача

Якщо ініціатива припинення договору належить наймачеві й не існує об’єктивних причин для цієї дії (наприклад, порушення підрядником умов або неналежне їх виконання), підрядник має право вимагати компенсації за вже зроблений обсяг робіт. В судовому порядку можуть бути затребувані відшкодування моральних витрат, репутаційних втрат тощо.

Якщо ж підрядник допустив порушення умов, то компенсації можуть бути призначені наймачеві.

Відсторонення за бажанням роботодавця

Припинення трудових відносин з ініціативи підрядника так само має два боки. Якщо розрив відбувається з причини невиконання наймачем умов, то підрядник може претендувати на відповідні компенсації.

Однак якщо наймач виконував свої обов’язки сумлінно, але підрядник, не виконавши договір повністю, заявляє про його припинення, друга сторона має право вимагати відшкодування всіх типів, включаючи витрати на використаний матеріал, інструменти, втрачений час, моральну шкоду тощо.

Звільнення за власним бажанням детально розглянемо нижче.

Усі спірні ситуації вирішуються в судовому порядку. А це вимагатиме від вас чимало грошей, часу та нервів. Тому ми рекомендуємо бути дуже уважними під час укладання з роботодавцями договорів цивільно-правової форми.

Umowa o prac?

Договору цього типу можуть бути припинені за угодою сторін, а специфічні (але які не порушують законів) умови бути включені в контракт спочатку.

При цьому працівник, який уклав такий договір, захищений трудовим законодавством.

Договір не може бути розірваний роботодавцем, якщо працівниця вагітна або оформлена відпустка у зв’язку з доглядом за дитиною. Не можна також звільнити того, хто перебуває на лікарняному до досягнення терміну непрацездатності в 182 дні.

Будь-який тип договору може бути розірваний працівником достроково, без дотримання періодів повідомлення, якщо доведено, що роботодавець не виконує умови контракту або законодавства. Наприклад, є випадки невиплати зарплати, порушення умов праці та ін.

Окремо обумовлюється можливість дострокового звільнення, якщо праця завдає шкоди здоров’ю працівника, про що є медичний висновок. У цьому разі наймач зобов’язаний надати іншу роботу, що відповідає вимогам стосовно здоров’я і кваліфікації працівника, або останній матиме право розірвати договір.

Якщо не встановлено спеціальних умов, то повідомити один одного про розірвання Umowa o prac? повинні за певний термін. Про ці періоди детально поговоримо в наступному розділі.

У який термін потрібно повідомити роботодавця про звільнення?

Повідомити роботодавця про звільнення фото

Вище ми розглянули можливості розриву договорів-замовлення і підряду, побачили, що в них не існує будь-яких термінів повідомлення, крім встановлених у самому договорі. Більш того, розірвання в односторонньому порядку може відбутися день у день без будь-яких попередніх повідомлень.

Інша справа – Umowa o prac?. За контрактами цього типу існують законодавчі норми. Ми вже детально розповідали про підтипи Umowa o prac?, тому тут вкажемо тільки на встановлені терміни:

  1. За договором на випробувальний термін повідомлення надається:
    • За три робочі дні, якщо спочатку контракт укладено не більше ніж на два тижні.
    • За тиждень при терміні договору від двох тижнів до трьох місяців включно.
    • За два тижні при початковому періоді понад три місяці.
  1. За строковим договором (на вказаний період, що перевищує півріччя) – сторони попереджають про розрив за 2 тижні.
  2. У разі припинення Umowa o prac? «на заміну» (робота замість тимчасово відсутнього співробітника) заявляється за 3 робочі дні.
  3. Безстроковий договір розривається після оповіщення:
    • За 2 тижні за умови, що працівник працює в цій фірмі менше півроку.
    • За місяць, якщо стаж працівника в компанії від 6 місяців до 3 років.
    • За 3 місяці при роботі понад 3 років.

Особливі умови можуть бути встановлені і додатковими угодами, і в окремому договорі про розірвання Umowa o prac?.

Як звільнитися з роботи в Польщі за власним бажанням?

Розглянемо послідовність кроків працівника, який бажає розірвати трудові відносини.

Крок 1. Складання і подача заяви

Той, хто бажає звільнитися, повідомляє роботодавця про це в письмовій формі.

Заява пишеться польською мовою і містить:
  • П. І. Б.
  • Дані посвідчення особи і бажано (але не обов’язково) іншу інформацію, яка ідентифікує працівника (наприклад, податковий номер).
  • Займану посаду і місце роботи.
  • Причину звільнення.
  • Дату бажаного припинення трудових відносин.

Роботодавець має право встановлювати власні бланки для такої заяви. У цьому разі форма повинна бути представлена ??працівнику на першу вимогу.

Крок 2. Повідомлення працедавця

Написана заява має бути зареєстрована роботодавцем (уповноваженою особою, працівником відповідного відділу). Факту написання недостатньо – саме з моменту реєстрації заява вважається поданою.

Крок 3. Узгодження

Якщо є бажання звільнитися до встановленого терміну відпрацювання, якщо існують претензії щодо виплат, компенсацій та ін., то саме на цьому етапі необхідно узгодити ці моменти.

Узгодження відбувається шляхом переговорів з роботодавцем або його уповноваженою особою та має закінчитися підписанням угоди, у якій вказуються всі нюанси процесу.

Після підписання оскаржити пункти угоди буде майже неможливо (якщо вони з самого початку не порушували законодавства). Якщо узгодження не потрібно, цей крок пропускається.

Крок 4. Звільнення з роботи

Факт звільнення може бути підтверджений зазначеною вище угодою.

Однак існують певні різночитання в законах, які треба мати на увазі:
  1. З одного боку, підписаний договір повинен припинятися підписаною угодою.
  2. З іншого боку, є випадки, коли закінчення контракту відбувається автоматично.

Ми рекомендуємо підписувати угоди, але якщо працівник не передбачає зменшити термін відпрацювання, а роботодавець з якоїсь причини не погоджується підписати документ, «умова о праце» буде вважатися розірваною через термін, визначений згідно із законом для повідомлення. Починається цей період з моменту реєстрації заяви.

Крок 5. Отримання ?wiadectwo pracy

Це дуже важливий документ, який роботодавець зобов’язаний видати після розірвання договору. Причини припинення відносин значення не мають. Інформацією будуть користуватися наступні роботодавці, тому варто звернути на документ пильну увагу.

У цьому свідоцтві мають бути зазначені:
  • період роботи;
  • посада;
  • ставка, у т. ч. і випадки неповної оплати (сумісництво);
  • дні відпустки;
  • дні лікарняного;
  • причини звільнення.

Звертаємо увагу, що документ повинен містити лише фактичну інформацію і не може мати оцінні судження роботодавця: характеристику працівника, думки про його навички, досвід тощо. Ви маєте право наполягати на зміні ?wiadectwo pracy, якщо в нього включені подібні пункти.

Обов’язки, терміни і відповідальність при оформленні ?wiadectwo pracy

?wiadectwo pracy має бути надано працівнику не пізніше останнього дня дії договору. Відмова може привести до штрафу (від 1000 до 30 000 злотих). Винятки становлять: смерть однієї зі сторін, арешт на строк понад 30 діб, а також інші обставини, пов’язані з призовом до ВС РП, що для працівників-іноземців є неактуальним.

Допускається поштова доставка ?wiadectwo pracy колишньому працівнику в термін до 7 днів після звільнення, якщо подібний спосіб було погоджено заздалегідь.

Чи можна піти з роботи без відпрацювання?

Вище ми вже досить докладно розглянули можливості розірвання договору без відпрацювання, тому лише резюмуємо варіанти:

  1. За погодженням сторін.
  2. У разі грубого порушення роботодавцем норм контракту та/або законодавства.
  3. За медичними показаннями, якщо наймач не зміг надати іншу, безпечну для здоров’я, в рамках кваліфікації працівника посаду.

У кожному разі бажано підписати угоду про дострокове розірвання трудового договору.

У який період роботодавець зобов’язаний провести розрахунок із заробітної плати?

Тут законодавство є досить лояльним до роботодавця. Норми виглядають східчасто:
  • Встановлено, що належні кошти працівник повинен отримати в останній день дії контракту, але:
    • роботодавцю дозволяється використовувати внутрішні правила, що встановлюють терміни таких виплат, за якими розрахунок не може бути здійснений пізніше 10 числа місяця, наступного за звільненням, але:
      • додаткові виплати (наприклад, бонуси за обсяг продажів), які розраховуються за результатами за якийсь період, можуть бути виплачені тоді, коли цей період закінчиться.

Зверніть увагу, що до обов’язкових виплат по Umowa o prac? повинні увійти як фактично відпрацьований час/обсяг, так і компенсація за невитрачену відпустку за весь період роботи.

Чи можна працювати в іншого роботодавця після звільнення?

Змінити роботодавця – це право будь-якого працівника, в тому числі іноземця.

Коротенько нагадаємо, що залежно від типу дозволу на перебування в Польщі різниться і метод зміни роботи. Наголошуємо, що в цьому разі можна говорити про ситуацію категоріями «в більшості випадків», тому що окремі воєводства за окремими спеціальностями відповідно до ситуації на ринку праці та іншими обставинами можуть змінювати ці правила.

За нацвізою D05 або безвізом

Якщо підставою для роботи є освядчення (заява), то для зміни роботи буде потрібний новий документ. Для тих, хто вже перебуває в Польщі, термін очікування становить від 7 до 30 днів. Вартість заяви – 30 злотих, які оплачує роботодавець.

Освядчення не може бути видане більш ніж на визначений термін: 270 днів на рік за сезонним і 180 за несезонним за мінусом вже відпрацьованого на попередніх роботах в цьому році. Перебування не повинно перевищувати терміну візи/безвізу, незалежно від терміну заяви.

За воєводською візою

Зміна роботи може відбуватися шляхом отримання нового воєводського зезволення. У цьому разі працювати можна буде весь термін наявної візи (якщо зезволення не передбачає менший період).

Альтернативний спосіб – отримання освядчення. Зробити це простіше і швидше, але період роботи не зможе перевищувати строку, зазначеного в цій заяві.

За Картою побиту

Якщо це дозволено правилами конкретного воєводства, то зміна роботи фіксується шляхом оповіщення воєводського уженда. Для повідомлення про звільнення працівник має 14 днів, для оповіщення про нову роботу – наступні 30 днів. У цьому разі перебування і робота будуть здійснюватися за вже наявною Картою побиту.

Ідеться тільки про тимчасовий дозвіл на проживання з доступом до ринку праці. Якщо його немає, будуть потрібні додаткові дозвільні документи.

За Картою поляка

Карта поляка, безсумнівно, дає масу преференцій, проте безпосередньо не впливає на роботу і пов’язані з нею обставини. За нею можна отримати візу на пільгових умовах, яка і буде підставою для перебування в країні. Відповідно, зміна роботи буде здійснюватися так само, як і за звичайною національною візою.

З іншого боку, на підставі Карти поляка можна отримати дозвіл на постійне перебування. У цьому разі іноземець буде мати всі права громадянина (щодо роботи всередині РП).

Пропонуємо переглянути відео про те, як змінити роботодавця в Польщі.

Висновок. Багато хто сподівається, що знайдена робота в Польщі – це серйозно і надовго. Інші, навпаки, заздалегідь знають, що працевлаштовуються тимчасово або на певний обсяг. У будь-якому разі краще заздалегідь передбачити варіанти розірвання договору. І тепер вам відомо, на що саме варто звернути пильну увагу.