Українські медсестри отримали польський диплом, але не роботу в Польщі

25 медсестер з України, які закінчили 3-річне навчання в Каліші ще влітку 2018 року, й досі не мають права працювати медсестрами в польських лікарнях.

«Група випускників з українських медичних училищ приїхала до Польщі три роки тому і почала навчання у вищому професійному училищі в місті Каліш. Їх перебування та навчання в Польщі фінансувалося фондом, що було результатом угоди з медичним центром ГПЗ в Познані. Випускники після закінчення навчання повинні були отримати легальну роботу у Польщі, але цього не сталося », – повідомляє регіональна газета Голос Великопольський.

Медсестри з України, які отримали дипломи в Калішському училище, не можуть працювати, тому, що вони ще не отримали права на практику. Згідно з інформацією, отриманою Голосом Великопольським, окружна рада медсестер і акушерок в Познані відмовилася приймати українських медсестер на практику в свої лікарні.

«Згідно з чинним законодавством, лікарні не мають права дозволити медсестрам з України виконувати свою роботу. Ми не можемо порушити закон, ми дотримуємося певних правил, і вони є обов’язковими для нас », – категорично заявила Зофія Мавасі, голова Вищої ради медичних сестер і акушерок.

Як пояснила вона, так зване «пробне навчання», введено після вступу Польщі до Європейського Союзу. Таке навчання є «продуктом», призначеним виключно для польських медсестер, які мають диплом про повну загальну середню або вищу професійну освіту, як записано в Законі про професії медсестер і акушерок. Це скорочене навчання, адаптоване до європейських стандартів освіти, стало компенсацією за невизнання польських дипломів медсестер в ЄС.

Проте, як визнав президент NRPi, отримати право на роботу в Польщі для медсестер з-за меж ЄС дуже важко і “практично неможливо” при нинішній правовій ситуації.

«Це викликано тим, що робота і вимоги до медсестер і акушерок в Польщі регулюються директивою ЄС. Так, ми можемо прийняти на роботу українку, але оскільки вона не є громадянкою однієї з країн, що входять в ЄС, вона повинна буде пройти всю процедуру нострифікації диплома, включаючи іспит польською мовою », – нагадала президент Мавасі.

Навіть, незважаючи на те, що польські лікарні скорочують кількість лікарняних ліжок через брак медсестер, польський уряд не робить жодних кроків, щоб якось поліпшити ситуацію на ринку праці.

Джерело: news.eurabota.ua

18.01.2019