Українці в Польщі почали частіше скаржитися на своїх роботодавців

Іноземці, які працюють на польських підприємствах, почали частіше звертатися зі скаргами на своїх роботодавців.

Традиційно скаржилися на роботодавців громадяни Польщі. Але останнім часом, особливо в минулому році, почала даватися взнаки стійка тенденція зростання кількості скарг від трудових мігрантів.

За даними Державної інспекції праці Польщі, протягом 2018 року від працівників в цілому надійшло 54 тисячі скарг на роботодавців. Це на 4 тисячі більше, ніж роком раніше.

У більшості заяв йдеться про невиплату заробітної плати, неоплачувану понаднормову роботу, порушення режиму робочого часу, виробничої санітарії та правил техніки безпеки.

Як розповіла прес-секретар інспекції Данута Рутковська, найбільш часто скарги пишуть працівники переробної промисловості та будівельного сектору економіки. Серед іноземних працівників, які пишуть скарги, українці найбільш активні.

«Таких скарг ми в минулому році отримали понад 2300, в більшості – від громадян України», – повідомила Рутковська.

Вона також підкреслила, що скаргу може написати будь-який працівник, який вважає, що на підприємстві є порушення. При цьому інспекція гарантує анонімність і по кожному сигналу проводить необхідні перевірки.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в цьому році польські роботодавці будуть вже конкурувати за українських працівників, оскільки в минулому році зафіксовано зменшення їх кількості.

Роботодавці Чехії зацікавлені у працевлаштуванні працівників з України. У країні розгорнулася компанія з лобіювання спрощення оформлення на роботу для громадян третіх країн.