Трудові контракти в Польщі

Умова про праце і інші типи польських трудових договорів

Бажаючі працювати за кордоном хочуть знати, які типи трудових договорів частіше інших використовуються в Польщі для регулювання трудових відносин з працівниками іноземцями?

Роботодавці використовують дві категорії:

  1. Регульовані положеннями Трудового Кодексу Договору Найму – Умова про праце – Umowa o prac?. Можуть укладатися на випробувальний термін (зазвичай три місяці), на термін до тридцяти трьох місяців і безстрокові без зазначення строку дії.
  2. Регулюються положеннями Цивільного Кодексу Договору Підряду – Умова злецение – Umowa zlecenie і Доручення – Умова про дзело – Umowa o dzie?o

У статті представлена інформація про різних типах оформлення трудових відносин Польщі з співробітниками іноземцями.

Трудовой контракт фото

Дізнаєтеся, який тип контракту найкраще захищає права найманих працівників, як впливає на розмір податку з заробітної плати, як вироблятися розірвання трудових контрактів.

  1. Договір найму – Umowa o prac?

Договір найму самий привабливий тип працевлаштування українців. Робітникам надається:

  • оплата лікарняних листів;
  • оплачувана щорічна відпустка тривалістю 21-26 днів;
  • оплата медичної страховки;
  • оплата соціальної страховки;
  • у випадку весілля, народження дитини, поховання чоловіка, матері, батька, або дитину передбачено звільнення на два дні від роботи;
  • період роботи за контрактом найму укладеним на певний строк входить у трудовий стаж;
  • угоди, укладені з урахуванням Умовы про найманої праце 2017 року передбачають роботу 40 годин на тиждень з оплатою 12 zl у годину, розмір доплати за понаднормові години 50% від звичайного тарифу, при цьому, тривалість зміни не повинна перевищувати 12 годин;
  • місячна зарплата працівника не повинна бути нижче мінімальної 2000 zl Брутто або 1459 z? Нетто;
  • Трудові угоди найму розривають на підставі письмової заяви працівника за умови відпрацювання певного часу перед звільненням протягом двох тижнів — якщо працівник пропрацював в цій фірмі менше шести місяців;
  • 30 днів — якщо пропрацював більше шести місяців;
  • 90 днів — якщо пропрацював три роки.

1.1. Договір найму на певний строк

Договір найму на певний строк укладається з працівником на строк не більше тридцяти трьох місяців. Співробітник отримує такі ж переваги, як при укладанні безстрокової угоди, але немає можливості підтвердження заробітку, складно отримати банківський кредит. Після закінчення тридцяти трьох місяців роботодавець зобов’язаний запропонувати працівникові укладення безстрокового контракту найму.

1.2. Безстроковий договір найму

Безстроковий договір найму має позитивні і негативні сторони.

До переваг відносять:
  1. Неможливість звільнення працівника без попереднього попередження за 30-90 днів
  2. Захищений широкий спектр прав працівника:
  • гарантоване отримання мінімальної заробітної плати;
  • повний страховий соціальний;
  • оплата за підвищеним тарифом понаднормових робіт;
  • передбачені соціальні гарантії, наприклад, заборонено звільнення вагітної жінки;
  • щорічна оплачувана відпустка тривалістю 21-26 днів;
  1. Стабільна робота, що дозволяє бути впевненим у постійному надходженні коштів. Є можливість отримати і вчасно погасити банківський кредит.

Негативний момент:

Співробітник також як і роботодавець повинен заздалегідь за 30-90 (термін залежить від стажу) календарних днів попередити про бажання зміни роботи.

1.3. Договір на випробувальний термін

Договір на випробувальний термін укладають, якщо роботодавець не впевнений в тому, що співробітник впоратися з обов’язками. Випробувальний термін зазвичай три місяці дозволяє працівнику підтвердити свою кваліфікацію, але не дає гарантії працевлаштування.

  1. Цивільно-правові договори

Цивільно-правові договори поділяються на два типи Підряду і Доручення.

2.1. Договір підряду – Умова злецение або Umowa o zlecenie

Часто українцям пропонують працювати в Польщі за договором підряду – umowa o zlecenie. Контракт цього типу передбачає працевлаштування на обумовлених з роботодавцем умовах. Працівник отримує оплату по факту виконання певного обсягу робіт. Роботодавець вносить страхові внески, але працівник позбавлений оплачуваної відпустки та оплати лікарняних листів, ні доплат за виконання понаднормових робіт. Не гарантовано щомісячне одержання мінімальної заробітної плати. Контракти підряду, розриваються моментально без попередження. В основному польські роботодавці наполягають на укладенні цього типу трудової угоди.

2.2. Договір доручення

Укладаючи з працівником Договір доручення – Умова про дзело – Umowa o dzie?o роботодавець не зобов’язаний вносити страхові внески, працівник не забезпечений соціальним пакетом. Із заробітної плати працівника утримують податок з доходу. Цей тип контракту вигідно укладати для легалізації додаткових доходів, отриманих від якого-небудь роду діяльності.

Який вид контракту краще укласти для оформлення права на тимчасове проживання?

Ті, хто планує оформляти право на тимчасове проживання в Польщі варто шукати вакансії з укладенням Договору найму – Умова про праце та Договору підряду – Умова злецения. Після 90 днів роботи у відповідності з контрактами цього типу можна подати прохання для оформлення ВНЖ.

Податки з заробітної плати при укладанні різних типів трудових контрактів

Розмір податку з зарплати в Республіці Польща залежить від типу укладеного з працівником трудового контракту.

Відрахування із заробітної плати брутто в залежності від типу контракту в злотих

(приклад обчислення зарплати до 2500 злотих)

НаймуПідрядуДоручення
Зарплата Брутто2500Зарплата Брутто2500Зарплата Брутто2500
На випадок звільнення244На випадок звільнення244На випадок звільнення0
Втрати працездатності37.5

Втрати працездатності

37.5

Втрати працездатності

0

Медичне страхування

194,15

Медичне страхування

194,15

Медичне страхування

0

Лікарняний65,25Лікарняний65,25Лікарняний0
Авансовий платіж з прибуткового податку155Авансовий платіж з прибуткового податку143Авансовий платіж з прибуткового податку360
Зарплата Нетто1808Зарплата Нетто1820,1Зарплата Нетто2140

Заробітна плата Нетто співробітників, що працюють за контрактом умова про праце у Польщі практично не відрізняється від заробітної плати працівників які надають послуги за договором умовы злецения, але авансовий податок з доходу тут менше.

Звільнення в Польщі

У Трудовому Кодексі передбачено п’ять способів звільнення співробітників у Польщі:

  1. За обопільною згодою сторін.
  2. Якщо укладено Контракт Найму – Умова про праце, звільнення здійснюватися за заявою однієї із сторін з повідомленням іншої сторони і дотриманням передбачених строків припинення трудових відносин.
  3. Розірвання трудової угоди без попередження.
  4. Після закінчення строку контракту, якщо він не був продовжений.
  5. Після завершення робіт або проекту, в якому працівник брав участь на підставі трудового контракту. Роботодавець зобов’язаний видати працівникові рекомендації, документ, що підтверджує стаж і досвід.

Українці, які працюють у Польщі, хочуть знати, як вчинити з податковим відомством після розірвання Умовы про праце? Після звільнення протягом семи днів необхідно повідомити ZUS про припинення трудових відносин з конкретним роботодавцем.

Якщо ви працювали згідно Умовы злецения і Умовы про праце протягом 30 днів послее звільнення зберегтися страховка в ZUS. У тому випадку, якщо звільнений працівник має не використану відпустку, роботодавець зобов’язаний виплатити йому винагороду рівне днів невикористаної відпустки. Роботодавець має право відправити працівника у відпустку в період розірвання трудових відносин без його згоди.

Договір Доручення фактично не є прийомом на роботу це форма угоди між працівником і роботодавцем про надання послуг. Трудові відносини будуються на довірі. Контракти цього типу можуть укладатися на невизначений термін і бути розірвані в будь-який момент, якщо не внесено пункт про виключення дозволу розірвати договір до закінчення його терміну.

Підіб’ємо підсумки

Приступаючи до пошуку вакансій в Республіці Польща, звертайте увагу на пропонований роботодавцем вид Трудового контракту. Одним їх кращих варіантів працевлаштування українців бажають мати соціальні гарантії є Безстроковий Контракт найму. Для легалізації додаткового заробітку найбільше підходить Контракт доручення – Умова про дзело.

Перш ніж підписувати трудову угоду уважно ознайомтеся з його змістом. Тим, хто не володіє польською мовою, роботодавець повинен надати переклад зрозумілий для здобувача вакансії мову.