Робота в Польщі водієм міжнародником

Продовжуючи цикл статей про працевлаштування в Польщі для українців, в даному матеріалі зупинимося детальніше на роботі водієм вантажного автотранспорту (TIR).

Робота водієм вантажного автотранспорту

У чому зручність цієї спеціальності? Скільки отримують міжнародники в Європі та водії категорії CE на внутрішніх рейсах? Які потрібні документи і як уникнути обману з боку недобросовісних роботодавців? Про це і розповімо в цьому матеріалі.

Зі статті ви дізнаєтесь:

  • Потенційні вакансії
  • Рівні заробітних плат і податки
    • Зарплата водія-міжнародника в Польщі
    • ЗП водія категорії «С» і «Е»
    • Способи оплати
  • Підстави працевлаштування водієм-міжнародником
  • Вимоги до далекобійників
    • Карта тахографа
    • Водійське посвідчення
    • Код «95»
    • Знання мов
  • Робота і час відпочинку за графіком
  • Вакансії без досвіду роботи й інші випадки шахрайства
  • Як знайти роботу водієм для білорусів та українців?

Потенційні вакансії

Однією з головних зручностей працевлаштування водієм є велика кількість вакансій. За цими спеціальностями в РП спостерігається значний дефіцит. Самі поляки, користуючись загальноєвропейським ринком праці, їдуть на роботу в країни Західної Європи, звільняючи велику кількість робочих місць всередині країни.

Рівні заробітних плат і податки

Перш ніж перейти до конкретних зарплат водіїв у Польщі, домовимося про таке: усі пред’явлені цифри будуть вказані «чистими», тобто після податкових утримань. Це сума, яку водій отримає на руки. Водночас в оголошеннях, договорах та інших документах, швидше за все, будуть фігурувати суми брутто, тобто до податкових відрахувань. 

Зрозуміло, неможливо вказати конкретну цифру оплати праці, тому що вона залежить від досвіду водія, типу дозвільного документа, розмірів компанії та багато чого іншого. Тому будуть наведені орієнтовні діапазони зарплат.

Зарплата водія-міжнародника в Польщі

Доходи цієї групи водіїв найбільші. Працювати можуть власники категорій С+Е за робочою візою, воєвудською D07, картою побиту або картою поляка. Здебільшого потрібен досвід від двох і більше років. Вантажі можуть бути різними, так само як і графіки робіт.

Серед далекобійників є поділ:

  1. Східні маршрути. Це поїздки з РП в східному напрямку: Росія, Україна, Білорусь. Зручно для тих, хто абсолютно не володіє німецькою або англійською. Вартість одного рейсу нетто: 1000-1300 zl. Відповідно, здійснюючи один рейс на тиждень, можна заробляти 4000-5000 zl. Вихідцям з країн СНД влаштуватися на цей вид робіт найпростіше.
  2. Маршрути «захід – схід». Поїздки в бік Західної Європи. Найчастіше мова йде про рефрижератори. Влаштуватися іноземцям неважко, автопарк, як правило, новий. Оплата в середньому 4000-6000 zl, але здебільшого залежить від фрахту.
  3. Робота в західній філії польської фірми. Маршрути прокладені через Західну Європу. Оплата залежно від фрахту або кілометражу. Графік – вахтовий. Може бути з поверненням до Польщі на вихідні або з проживанням на місці. У середньому такі водії заробляють 4000-5500 zl, але за умови безперервної роботи в 30-денний період може доходити до 7500 zl.
Зверніть увагу:
педантичні поляки точно знають кілометражі, пропускну здатність трас, витрати палива та інші параметри руху. Не варто маніпулювати цими даними та намагатися обдурити роботодавця. Швидше за все, це призведе до звільнення.

ЗП водія категорії «С» і «Е»

Цей тип працевлаштування передбачає роботу всередині країни, без виїзду за її межі. Польською це називається «kierowca krajowy».

Поділяється на такі види:

  1. Робота місцевим водієм. Мається на увазі, що маршрути будуть прокладені всередині або близько однієї агломерації, населеного пункту. Наприклад, треба отримати товар на складі, розташованому в найближчому передмісті, і розвести його по магазинах всередині міста. Робота за спокійним графіком: вдень водій трудиться, вночі відпочиває. Середня оплата праці: 1800-2500 zl. Класний варіант, щоб набратися досвіду або для підробітків на пенсії.
  2. Водій, який працює в межах країни. Переміщення Польщею на тривалі відстані. Виїзди за кордон можливі, але малоймовірні. Вихідні дні, як правило, водій проводить вдома. Оплата: 2500-4000 zl. Вакансій багато, але автопарк часто старий.
  3. Робота на будівництві автострад. Маємо на увазі вахти по кілька тижнів далеко від дому. Поляки люблять свої дороги, але через клімат змушені їх весь час ремонтувати. Тому цей вид вакансій є завжди. Заробітна плата: 3500-5000 zl.
Зверніть увагу
саме стосовно цього виду робіт стала надходити максимальна кількість повідомлень про шахрайство! Будьте уважні під час працевлаштування.

Способи оплати

Про методи оплати праці необхідно домовлятися заздалегідь і детально прописувати їх в договорі. Як правило, буває два основні типи оплати:

  1. Базовий оклад + добові. Для водіїв це найзручніший вид оплати. Можна заздалегідь розрахувати вартість. Наприклад, базовий 450 євро і відрядні по 50 євро на добу. Можлива і премія за результатами.
  2. Від фрахту або кілометражу. Цей спосіб не дозволяє знати заздалегідь рівень оплати за конкретний маршрут. Метод поширений, але саме він найчастіше використовується шахраями.

Можуть бути інші або комбіновані способи оплати. У будь-якому разі слід прагнути до максимально прозорої схеми, щоб уникнути непорозумінь.

Підстави для працевлаштування водієм-міжнародником

Залежно від обраного способу легалізації в Польщі, будуть відрізнятися і підстави для працевлаштування.

Умови конкретної роботи визначаються роботодавцем, типом цих робіт, польським і європейським законодавством.

У будь-якому разі знадобиться:
  • закордонний паспорт;
  • підстава для перебування і працевлаштування:
  • запрошення чи дозвіл – залежно від вимог закону і роботодавця;
  • правильно оформлені права та інші документи (про це докладніше в наступному розділі).

Вимоги до далекобійників

Йдеться про правильне оформлення документів водія, без якого не можна працевлаштуватися в Польщі за цією спеціальністю.

Карта тахографа. Це чіпований документ для реєстрації на тахографі – пристрої, який стежить за графіком роботи та іншими параметрами водія. Без нього автомашинам заборонено переміщатися; відповідно, і карту тахографа водій мати зобов’язаний.

Отримати її зовсім нескладно, однак ми рекомендуємо зробити карту заздалегідь на батьківщині. У цьому разі термін її дії буде 5 років, тоді як видана в Польщі не може перевищувати термін наявної візи.

Водійське посвідчення. Вимоги до прав прості: вони повинні бути чинними та містити відповідні до роботи категорії. Різні нюанси з водійськими посвідченнями в Польщі ми вже розглядали детально, в матеріалах про отримання прав у Польщі та про заміну посвідчення.

Пам’ятайте
в разі перебування в Польщі більше півроку водійське посвідчення необхідно замінити на польське!

Код «95». Йдеться про відповідну позначку в правах, яка дозволяє керування транспортним засобом для перевезення вантажів. Позначка повинна систематично оновлюватися – один раз в п’ять років або в менший термін, якщо один із необхідних для коду «95» документів видано на термін до 5 років. Термін дії коду «95» вказано в правах

Як отримати?

Для отримання (подовження) коду «95» необхідні такі дії:

  • Пройти курси
  • Потрібно вступне (Kwalifikacja wstepna) або періодичне (Szkolenia okresowe) навчання.

Перше необхідно водіям, які отримали категорію «С» пізніше 10 вересня 2009 року, а категорію «D» пізніше 10 вересня 2008 року. У цьому разі будуть потрібні курси тривалістю 4-5 тижнів, за результатами яких проводиться іспит (тест). Вартість навчання – близько 2500 zl.

Періодичні курси потрібні, якщо категорії відкриті раніше вищевказаних термінів або якщо вступні курси були закінчені раніше. Навчання – близько 5 днів. Іспитів немає. Плата – близько 350 zl. За результатами видається документ Swiadectwo kwalifikacji zawodowej kierowcy. Повторне навчання – через 5 років.

Отримати медичну довідку

Довідка про відповідність здоров’я водія вимогам до його роботи. Отримується раз у 5 років, але може бути видана на менший термін – в цьому разі і період дії коду «95» буде обмежений.

Пройти психотести

Проводять тести уповноважені фахівці. Являють собою набір різних анкет, письмових тестів для перевірки уваги, спостережливості, реакції та багато іншого. На підставі сертифікату про закінчення курсів, медичної довідки і результатів психотесту і проставляється код «95».

Знання мов

Офіційно знання мов не потрібно, але без можливості комунікації роботодавці часто відмовляються від послуг водіїв-іноземців. Тому володіння польською на розмовному рівні вкрай бажано. Для міжнародних перевезень буде потрібне і базове володіння англійською та/або німецькою. Відсутність можливості порозумітися з митником або поліцейським може призвести до непорозумінь.

Робота і час відпочинку за графіком

Ці параметри встановлені законодавством і строго контролюються за допомогою тахографа. За порушення режиму роботи буде нарахований значний штраф.

Основні правила режиму праці водіїв
УмовиПараметрПримітка
Максимум щоденної тривалості роботи за кермом9 годинПрипустимо до 10 годин, але не частіше, ніж два рази на тиждень
Максимум щотижневої тривалості56 годин 
Максимум тривалості в разі роботи 2 тижні поспіль90 годин 
Максимум тривалості праці без зупинки на відпочинок4,5 годиниДалі відпочинок не менше 45 хвилин
Щоденний відпочинок11 годинПрипустимо 9 годин тричі на тиждень

Повну інформацію про норми можна побачити на інфографіці:

Вакансії без досвіду роботи й інші випадки шахрайства

Не можна сказати, що шахрайство при працевлаштуванні дуже поширене, але такі ексцеси трапляються, тому варто звернути на них увагу.

Найчастіше вони виникають у разі:

  • невизначеної або неоднозначно визначеної в договорі формі оплати праці;
  • оплати за останній місяць робіт, якщо працівник залишає країну;
  • оформлення фіктивних поломок автотранспорту, якщо договором визначена відповідальність за це водія;
  • неоформлений або недооформлений договір до початку робіт: обіцяють, що оформлять, поки працівник в рейсі, але фактично ігнорують його;
  • обіцянки взяти на роботу без досвіду – до подібних оголошень слід ставитися з великою настороженістю.

Поскаржитись на недобросовісного роботодавця можна в Трудову інспекцію або в суд. Однак такі звернення розглядаються довго і обдурений працівник не завжди має можливість дочекатися в РП результату. Для цього існують профспілки.

Щоб мінімізувати можливість обману, перед працевлаштуванням перевірте потенційного роботодавця:

  • прочитайте відгуки про нього;
  • знайдіть його сайт;
  • звірте контакти;
  • під час укладення договору намагайтеся врахувати всі нюанси оплати праці, премій, компенсацій тощо.

Як знайти роботу водієм для українців?

Як і в інших випадках, можна зайнятися пошуком самостійно, а можна звернутися до посередників. У першому випадку варто опитати знайомих, колег, звернутися до спеціальної преси, сайтів такої тематики, можливо, вам сам напише прямий роботодавець.

Посередники зроблять це швидше, допоможуть з оформленням документів, але можуть вимагати за це плати. До того ж перед зверненням до агентств слід уважно вивчити їх «послужний список» – шахрайство можливе і на цьому рівні.

Отже, ми розглянули більшість нюансів, пов’язаних із роботою в Польщі водієм. Знайти вакансію водія-міжнародника без посередників нескладно: в РП дефіцит цих професій, але головне – не дозволити себе обдурити. Ніхто не говорить, що це легка праця. Але, як гарно сказав один український водій: «Працювати далекобійником всюди важко, але в Європі за це більше платять!» Якщо вам близька подібна філософія – сміливо вирушайте в Польщу.