Як віддати дитину в садок в Польщі

Адаптація в Польщі в разі вибору цієї країни для постійного або довготривалого проживання має не тільки юридичні або економічні боки. Ми намагаємося докладно описувати кожен нюанс польського життя, тому не можна не сказати і про звичайні, побутові моменти, які в будь-якому разі тісно пов’язані з усіма іншими.

Йтиметься про польські дитячі садки та ясла — заклади, без яких робота батьків може стати неможливою або вкрай скрутною.

yak-viddati-ditinu-v-sadok-u-polshchi З’ясуємо, які бувають дитячі сади в Польщі, скільки коштують, як до них записатися і як заздалегідь прорахувати витрати, у т. ч. не очевидні з першого погляду.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Особливості

Спочатку встановимо один беззаперечний факт.

Діти іноземців мають ті самі права та підкоряються тим самим правилам, що й діти громадян Польщі! Ніякі привілеї або, навпаки, дискримінаційні заходи неприпустимі.

Система дошкільної освіти

Умовно всю систему можна розділити на три етапи, залежно від віку дітей. Умовно, так як з трьох тільки один сходинка є обов’язковою, дві перші — за бажанням батьків.

Багато що, з того, що буде розказано далі, стосується категорії відносної інформації, тобто це ситуації з серії «як правило», «здебільшого» тощо. У конкретних закладах умови можуть незначно змінюватися.

Zlobek (ясла)

Аналог всім знайомих ясел. Діток приймають з 1 року, максимальний вік — 3 рочки. Є «жлобки», готові приймати дітей з півроку.

Przedszkole

Безпосередньо дитячий сад. Набір здійснюється з 3 років, але деякі «пшедшколе» відкривають набір з 2,5 року.

Повторимося, ці два етапи не є обов’язковими, але ми рекомендуємо пройти як мінімум przedszkole — це прекрасна адаптаційна можливість для дітей, а також шанс удосконалити мовні навички.

Zerówka

Підготовча до школи група, так званий «Нульовий клас». Це річне навчання зобов’язані пройти всі діти, які навчаються в Польщі. Тому якщо дитині 5-6 років, то її зобов’язані зарахувати в «зерувку» незалежно від черг, завантаженості закладів та інших факторів.

Словом zerówka в Польщі називають не тільки «Нульовку», а й будь-який підготовче навчання: передліцейне, перед вступом до ВНЗ тощо. Не переплутайте!

Види дошкільної освіти в Польщі

Усі садки та ясла бувають державними та приватними. Рівень освіти в них досить високий, але є значні відмінності залежно від умов зарахування та оплати.

Максимальний час перебування дитини в саду/яслах, незалежно від виду закладу, з 7:00 до 17:00, але треба розуміти, що:
  1. Не варто побоюватися цього періоду: в Польщі прийнято починати працювати рано і, відповідно, до 17:00 робочий день вже закінчується.
  2. Приводити дитину можна за вільним графіком, необов’язково вибирати весь наданий ліміт.
  3. Заняття з обов’язкової програми проводяться в першій половині дня. Увечері буває додаткове навчання, за яке часто потрібно доплачувати окремо.

Державні

Кількість таких закладів обмежено, тому вступити в них важче. В одній групі може займатися до 25 діточок під наглядом одного вихователя й однієї-двох помічниць (звичних для багатьох «няньок»). У більшості випадків державні садочки розташовані в окремих будівлях з власною прилеглою територією для прогулянок і вуличних ігор. Приміщення просторі, є окремі спальні, кімнати для занять.

Обов’язковий денний сон в Польщі — тільки до трирічного віку. Далі він замінюється «тихою годиною» — часом читання казок і відпочинку. Запис в державні сади проводиться з березня. Теоретично до вересня, але в районах, густо населених молодими людьми, до цього часу місць може не залишитися.

Заняття в таких садках проходять з вересня по кінець червня — далі канікули. Навчання частково безкоштовне (докладніше про вартість нижче). Харчування здебільшого готується в самому закладі й обов’язково враховує особисті параметри дитини (наприклад, алергічні реакції на певні продукти).

Приватні

Заняття в приватних садках проводяться цілий рік. Кількість таких закладів значно перевищує державні, і тому вони більш доступні. В середньому у великих містах на одну державну przedszkole в кроковій доступності припадає 3-5 приватних. Навчання платне. Прийом здійснюється протягом всього року.

Часто приватні садочки розташовані на перших поверхах житлових будинків, у спеціально обладнаних квартирах. Через це приміщення невеликі, окремих спалень немає (дітки відпочивають на матрацах, що прибираються). Обмеженим є і місце для прогулянок: у кращому разі в садка є свій крихітний дворик (20-30 кв. м), але бувають випадки, коли прогулянки відбуваються громадськими майданчиками або навколо будівлі.

Занять, як правило, більше, ніж в державних закладах, включаючи іноземні мови. Нерідкими є випадки, коли діти вивчають відразу дві мови (наприклад, англійську та іспанську). Проводиться навчання як самими вихователями, так і запрошеними фахівцями.

Виховну програму потрібно погоджувати заздалегідь, тому що частина занять може входити в оголошену раніше суму, а інші вимагатимуть додаткової оплати. Велика увага в приватних садах приділяється різним екскурсіях. Це можуть бути як звичайні прогулянки в парку, так і поїздки в музеї, відвідування пожежних станцій, підприємств та інші заходи.

Харчування в приватних садах не готується — його привозять зі спеціалізованих кухонь. Їжа враховує не тільки особисті параметри дитини, але і її смаки. Приклад з життя: дитина не любить картопляне пюре, і кожен раз, коли в меню групи входить ця страва, їй привозять іншу їжу. Меню відомо заздалегідь. Воно може розсилатися батькам по e-mail на наступний тиждень. Існує можливість проконтролювати або замінити страву.

На кожного вихователя доводиться не більше 5-7 дітей. Педагоги можуть перебувати в групі одночасно (коли потрібна особлива увага) або змінювати один одного (у більш спокійний час).

Скільки коштують садки для іноземців?

Вартість залежить не тільки від виду освіти, а й від набору додаткових послуг, регіону та інших параметрів. Ми вкажемо орієнтовні розцінки, але вони можуть варіюватися залежно від садка та ясел.

Державні

Державні заклади безкоштовні, але виключно в разі відвідування з 7:00 до 13:00. Безкоштовний період визначається місцевою владою, але не може бути менш ніж 5 годин. Кожна подальша година перебування оплачується окремо. Наприклад, повний день (включаючи харчування) у державному саду великого мегаполіса коштує приблизно 180 злотих на місяць.

Якщо був задекларований повний день, а по факту дитина перебувала в державному саду менший час (хворів, забирали раніше, приводили пізніше), вартість буде зменшена на відповідну суму.

Однак можуть бути і додаткові витрати. Це офіційні виплати, і їх розмір різний, але в цілому не надзвичайний. Найчастіше ці витрати одноразові або виникають раз на рік.

До них можуть бути віднесені:
  • виплати в якийсь «Фонд саду»;
  • страхування дитини;
  • додаткові заняття;
  • в «Нульовці» може знадобитися оплата навчальних посібників.

Вартість матеріалів для загальних занять (фарби, пластилін та ін.) входить у загальну вартість. Для додаткових уроків витратні матеріали купуються батьками окремо.

Приватні

Через обов’язковий характер zerówka рідко буває приватною. Проте в деяких садках таке практикується. У цьому разі оплата призначається закладом індивідуально.

Ясла коштують дорожче przedszkole. Приблизні розцінки у великому місті:

  • Zlobek: 550-700 (рідше до 900) злотих на місяць;
  • Przedszkole: 300-450 злотих.

На жаль, це ще далеко не все! Окремо оплачується харчування: 7-10 злотих в день. За дні/години відсутності вартість харчування не стягується, однак місячна оплата не скорочується, навіть якщо більшу частину місяця дитина прохворіла.

Окремо можуть знадобитися:
  1. Кошти на методичні та витратні матеріали.
  2. «Вписний» внесок: платіж, який приблизно дорівнює місячній оплаті. Він призначається одноразово або раз на рік і не повертається батькам.
  3. Страховка.
  4. Додаткові заняття.
  5. Екскурсії, музеї.

Якщо додаткові заняття вимагають свого інструментарію, обмундирування (наприклад, кімоно для карате), вони купуються за рахунок батьків й у вартість занять не входять.

Хто може безкоштовно влаштувати дитину? Правове забезпечення

У Польщі існують спеціальні групи для алергіків, для дітей, які потребують особливої уваги, для реабілітації інвалідів тощо. Однак усі батьки оплачують садки та ясла на загальних підставах. Можливість не платити за сад надає відвідування державних установ з 7:00 до 13:00 (або в інший встановлений регіоном безкоштовний період).

При цьому державні органи можуть субсидувати частково або повністю вартість перебування в саду. Це розглядається в кожному випадку індивідуально і, м’яко кажучи, нечасто поширюється на іноземців.

Інструкція для українців, як віддати малюка в садок

Залежно від типу закладу буде відрізнятися і технологія запису до них. У будь-якому разі знадобляться:

  • паспорти батьків;
  • заповнена анкета-заява

Досить спірним моментом є PESEL дитини. Приватні сади можуть прийняти без нього. Офіційно він і не потрібно, але деякі міста побудували електронну систему реєстрації в державних садах таким чином, що без уведення цього коду відправити заявку неможливо.

Приватні сади

Запис в приватні заклади гранично простий і здійснюється цілий рік.

Послідовність дій приблизно така:
  1. Звернутися в садок (частіше цим займаються завідувачі), щоб дізнатися про наявність вільних місць. Як правило, дефіциту місць не спостерігається.
  2. Заповнити анкету-заяву, вірно вказавши всі дані, приблизний графік відвідування, додаткові заняття й іншу інформацію.
  3. Сплатити необхідні внески.
  4. Почати відвідувати садок або ясла.

За схожим сценарієм відбувається і запис в «Нульовий клас», тільки проводитися він може не тільки в приватних, а й у державних закладах.

Державні організації

Вступити в державні дошкільні заклади значно складніше, ніж в приватні, через нестачу місць. Запис дитини починається з березня і здійснюється в автоматичному режимі через електронну комп’ютерну систему.

Крок 1. Реєстрація

Вводяться всі необхідні дані в систему електронної реєстрації конкретного міста (це стане аналогом анкети). Вибирається один заклад за бажанням батьків (т. зв. «сад першого вибору»), але є можливість вказати і два додаткових на випадок відсутності місць у першому. Програма робить вибір автоматично, без участі чиновників, на підставі бальної системи. Це введено кілька років тому з метою запобігання корупції.

Точні дані про роботу системи не поширюються, але є підстави припускати, що бали нараховуються за (у тому числі):
  • Близькість садка до місця проживання.
  • Наявність або відсутність роботи в обох батьків. Перевага надається сім’ям, у яких працюють і мати, і батько, але випадки, коли приймали дитину батька, що працює, при матері-домогосподарці, не рідкість.
  • Наявність інших дітей, що навчаються в цьому ж саду.

Практика показує, що в районах переважного проживання дорослого населення (пенсійного та передпенсійного віку) шанс потрапити в державний садок значно вище. У кожному воєводстві, місті та саді можуть бути свої особливості під час розгляду заявок. Наша порада: перед заповненням заявки зверніться безпосередньо в заклад за консультацією. Багато установ проводять збори для потенційних клієнтів, дні відкритих дверей тощо.

Крок 2. Оформлення

Якщо система дала позитивну відповідь на запит, необхідно з’явитися в садок з документами і врегулювати нюанси, що залишилися. Зробити це необхідно до початку навчального року (1 вересня).

Крок 3. Відвідування

Всі формальності враховані, документи оформлені, можна приступати до відвідування садка. Педагоги радять адаптувати дитину поступово, почавши відвідування з декількох годин у день і потихеньку доводячи до необхідного часу.

Описана технологія підходить тільки для першого прибуття до саду. Продовження відвідування в наступні роки здійснюється на підставі простої заяви про намір, написаної на ім’я директора.

Чи є українські садки в Польщі?

Щодо державних установ відповідь однозначна: ні. Щодо приватних курсують чутки, які не поступаються своєю об’єктивністю байкам про Бермудський трикутник або прибуття НЛО. Хто «бачив сам», хтось «точно знає», комусь розповідала «знайома знайомих».

Скажемо чесно, нам не вдалося знайти підтверджених даних про існування таких садів. Однак це зовсім не означає, що в дійсності їх немає.

Якщо комусь із наших читачів відомо щось про садочки чи ясла російською або українською мовою, просимо поділитися інформацією в коментарях до цієї статті. Будемо вдячні.

Плюси та мінуси приватних і державних установ

Підсумуємо параметри державних і приватних садів, щоб полегшити вибір батьків.

ПараметрДержавніПриватні
Доступність (кількість садів)МалаВелика
Вільні місцяМожливий дефіцитМайже завжди є
ЗаписЗ березня по вересеньЦілий рік
Вартість (у злотих на місяць за спільні заняття)Від 0 до 200Від 300 до 900
ХарчуванняВходить в загальну вартість5-10 злотих на день

Приховані виплатиНіМожливіЗниження оплати за відсутність дитиниЄНемаєПриміщенняПросторі, з окремою спальнеюНевеликі, без обладнаної спальніПрогулянкиНа власній обладнаній територіїНа обмеженому просторі або в громадських місцяхДітей на педагогаДо 15 (рідше 25)5-7Наявність обов’язкових канікулЛипень, серпеньНемає

Адаптувати діток потрібно — це факт. Як видно, вартість навіть у найдорожчому закладі Польщі приблизно така сама, а часто і набагато нижче, ніж у багатьох «безкоштовних» закладах деяких країн СНД.

Запис дітей в польські садки і ясла — процес неважкий, але краще заздалегідь знати можливі приховані платежі, щоб спланувати бюджет й уникнути зайвих витрат.