Польща зробила великий подарунок молодим українцям

Тепер українські випускники зможуть навчатися в університетах Польщі абсолютно безкоштовно.

Головною умовою отримання іноземними студентами вищої освіти в Польщі, починаючи з вересня цього року, буде відмінне знання польської мови. А довести свій високий рівень володіння польською мовою можна буде в Державній комісії (Art. 324. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce).

Для того, щоб мати можливість вступити до одного з польських університетів, потрібно буде добре попрацювати, адже вивчити будь-яку мову до рівня С1 – це завдання не з легких. Однак для цілеспрямованих молодих людей немає нічого неможливого, коли перед ними відкривається перспектива вчитися в будь-якому університеті Польщі, та ще й безкоштовно. Тим більше, що польську мову українцям вивчити порівняно просто, багато слів співзвучних і схожих. З огляду на те, що в Інтернеті є багато ресурсів, які допомагають при вивченні мови, її можна вивчити в досить стислі терміни.

Для тих, хто мріє не тільки поїхати вчитися до Польщі, а й в перспективі залишитися там працювати і жити – це реальний шанс. Згідно з даними статистики, переважна більшість українських студентів, які закінчили польські університети, залишилися працювати в країні.

З точки зору розвитку людського капіталу, підвищення вимог до вступників або хоча б для їх окремої категорії – позитивний крок. З точки зору українських університетів – це негативний крок. Раніше це була втрата умовно платоспроможного абітурієнта. Зараз ще й посилиться втрата умовно націленого на якість абітурієнта.

Нагадаємо, раніше ми писали про українські ліцеї в Польщі, які входять до числа найкращих в країні.

У ряді університетів Франції вирішили не підвищувати ціни за освіту для студентів з третіх країн, не дивлячись на рішення уряду.