Більше половини іноземних студентів у Польщі – українці

Молоді українці не тільки добре вчаться, але й примудряються при цьому заробити гроші, на які можна безбідно жити в Польщі.

За останні чотири роки вже всі у Польщі звикли, що найчисленнішою групою трудових мігрантів в країні є громадяни України. Однак тепер тенденція почала змінюватися ще й у польських університетах. У вищих навчальних закладах Польщі, згідно з оновленими статистичними даними, українці складають вже 55 відсотків всіх молодих людей, які приїхали до Польщі здобувати вищу освіту. На другому місці за чисельністю студенти, які приїхали з Білорусі.

Цікаво відзначити, що дуже велика група студентів приїжджає до Польщі з країн Азії. Таких вже 14 відсотків від кількості всіх студентів, які навчаються в польських університетах.

Молоді українці та білоруси, які приїжджають до Польщі на навчання, працюють більш охоче, ніж польські. І це не дивно, адже, залишивши своїх тат і мам, які в переважній більшості випадків роками відкладали їм на навчання, студенти відчувають, що зобов’язані допомогти батькам. З цією метою влаштовуються на роботу, де заробляють пристойні гроші для Польщі, а для України гроші дуже великі. Для молодих людей іноді це єдиний спосіб залишитися в Польщі. Роботодавці особливо піклуються про них, оскільки при працевлаштуванні студентів не платять за них соціальні внески. Завдяки цьому вони пропонують кращі умови оплати праці та гнучкий робочий графік. Серед українських студентів особливо популярною є робота в ресторанах і барах.

Для польського роботодавця найняти студента з України легше, ніж місцевого. Це пов’язано з тим, що кожен студент може влаштуватися на будь-яку роботу, маючи на руках довідку з університету і документ, який дозволяє на законних підставах перебувати в Польщі. Відповідно до закону, не існує ніяких обмежень, які накладаються на максимальний період працевлаштування.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що головною умовою отримання іноземним студентам вищої освіти в Польщі з вересня цього року буде відмінне знання польської мови.

Дані соціологічних опитувань показують, що 80 відсотків українців переїхали до Польщі, щоб змінити країну проживання.