Цей рік для українців, що працюють в Польщі, буде вдалим

У Польщі ще спостерігається гостра нестача фахівців різних професій. При цьому кількість нових вакансій зменшується.

Динаміка зростання заробітних плат в Польщі, в першу чергу, буде залежати від зменшення або нестачі фахівців у багатьох секторах польської економіки.

Фінансові аналітики та економічні експерти прогнозують, що заробітні плати в Польщі в 2019 році будуть рости, але не так швидко, як раніше. Передбачається, що номінальне збільшення рівня оплати праці складе 6,5 відсотка.

Протягом минулого року зарплати в Польщі вийшли на рекордний рівень за минуле десятиліття і досягли максимальних значень. На сьогодні польський ринок праці оцінюється близько 9,5 мільйона працівників. В середньому співробітники отримують 4585 злотих. Якщо врахувати інфляцію, зростання оплати праці становить 5,3 відсотка. На думку головного економіста Федерації польських підприємців Лукаша Козловські, в цьому році тенденція зростання заробітних плат збережеться, але ненадовго.

На польському ринку праці починає знижуватися потреба роботодавців у працівниках низької кваліфікації. Експерт Польської конфедерації «Левіатан» Моніка Федорук переконана, що «масштабних інвестицій, які б створювали нові робочі місця в Польщі зараз не вистачає». Компанії, які зацікавлені найняти працівників високої кваліфікації, очевидно, будуть пропонувати заробітну плату, більшу, ніж у конкуруючих фірм.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що негативне ставлення польських громадян до українців поки переважує позитивне.

Частіше звертатися зі скаргами на роботодавців у Державну інспекцію праці Польщі почали іноземні працівники. Найактивнішими з них виявилися українські трудові мігранти.