Як іноземцю правильно розрахувати прибутковий податок і заповнити РІТ-37 в Польщі? Покрокова інструкція

Продовжуючи серію статей про легалізацію в Польщі, необхідно звернути увагу на такий складний аспект, як оподаткування. Складний не тільки через способи розрахунків або види заповнюваної документації, але перш за все через законодавство, яке постійно модифікується.

Можна називати це «поліпшеннями й оптимізацією», можна підібрати інші епітети, але суть залишається незмінною: податкові правила (в плані оформлення звітності) одного року можуть значно відрізнятися від правил року наступного.

Оформлення звітності фото

Тому ми намагатимемося описати необхідні процедури в загальних рисах, а читач повинен розуміти, що деталі, нюанси та нововведення необхідно буде уточнювати в місцевих податкових органах безпосередньо перед подачею документів, щоб правильно оформити декларацію.

Отже, розберемо приклад заповнення PIT-37 для українців та інших іноземців і з’ясуємо, скільки грошей можна повернути.

ЗМІСТ

  1. PIT в Польщі: що це таке і навіщо він потрібен?
  2. PIT-11 і PIT-37: що містять, в чому відмінності?
  3. Які податки платять в Польщі з зарплати? Cтавка
  4. Кому не потрібно заповнювати PIT-37?
  5. Як розрахувати і заповнити ПІТ-37 онлайн через e-pity.pl?

5.1. Крок 1. Rozliczenie PIT-37 online

5.2. Крок 2. Режими заповнення

5.3. Крок 3. Особисті дані для українців

5.4. Крок 4. Податкові дані беремо з ПІТ-11

5.5. Крок 5. Хто має право на пільги?

5.6. Крок 6. Благодійність

5.7. Крок 7. Завершальний

  1. Подача декларації PIT-37 і повернення податку для іноземців

6.1. Особиста доставка

6.2. Онлайн-передача даних

  1. Який податок можна повернути?
  2. Особливості спільного розрахунку з чоловіком і дітьми

8.1. Як порахувати ПІТ-37 для подружжя

8.2. Подача декларації разом із дитиною

8.3. Кому не можна заповнювати спільну податкову декларацію?

  1. Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання
  2. Хто повинен подавати PIT-37?
  3. Калькулятор розрахунку податку на прибуток

PIT в Польщі: що це таке і навіщо він потрібен?

Під абревіатурою PIT ховається більшість податкових документів Польщі. Їх різновиди визначаються цифровими, іноді спільно з літерними, позначеннями. Наприклад, найбільш поширені PIT-11, PIT-40A, PIT-37 тощо.

Існує величезна кількість різновидів, що залежать від нюансів оподаткування. Ми будемо розглядати приклад найманого робітника-іноземця, який відпрацював у Польщі протягом 2017 року і подає декларацію в 2018-му. Тому два головні документи для нашого прикладу – це ПІТ-11 і ПІТ-37.

Перша складнысть полягає в тому, що формати документів змінюються майже щорічно. Ми будемо наводити як приклад документ 2018 року, але актуальну версію формуляра потрібно перевіряти на сайті pit.pl.

PIT-11 і PIT-37: що містять, в чому відмінності?

ПІТ-11 – це податковий документ, що формується щорічно роботодавцем (замовником) для працівника (підрядника) та податкових органів, якщо інше не встановлено їхніми договірними відносинами. ПІТ-37 в більшості випадків заповнює і подає сам працівник (платник податків).

В обох документах відображені доходи за минулий рік та нараховані податки. У зв’язку з цим виникає найчастіше питання: навіщо потрібні два документи?

Річ у тому, що частина податків і зборів в Польщі мають авансовий характер, тобто нараховуються наперед, виходячи з потенційного доходу. Ці виплати і позначені роботодавцем в ПІТ-11. Документ, кодований як ПІТ-37, включає реально отриманий дохід, а також відомості про податки, збори й обставини, що ведуть до пільг тощо.

Оформлення ПІТ-37 дозволяє в тому числі перерахувати раніше сплачені податки і повернути надлишки працівнику-іноземцю.

Роботодавець зобов’язаний надати ПІТ-11 до кінця лютого року, наступного за звітним. Якщо іноземець працював в декількох місцях, ПІТ-11 надається з кожного з них і в ПІТ-37 вносяться значення усіх «одинадцятих» декларацій. У 2018 році цей документ має такий вигляд:

Форма РІТ-11 фото

Завантажити wzor Formularzy PIT-11 (23) do rozliczenia за 2017 i 2018 р. можна тут. Про терміни та способи оформлення і надання ПІТ-37 буде розказано нижче.

Які податки платять в Польщі з зарплати? Ставка

Ще одним важливим для розрахунку необхідних виплат параметром є т. зв. податковий поріг. Це певна сума доходу в рік, від якої залежить розмір податку:

  1. Якщо сумарний дохід в рік не перевищив 85 528 злотих, податок для фізособи становить 18% мінус 556 злотих.
  2. У разі перевищення цієї величини встановлюється фіксована виплата в 14 839 злотих, а також стягується 32% податку на суму, що перевищує 85 528 злотих.

Зверніть увагу, що порогова сума (85 528 zl) встановлюється законодавчо і може бути змінена в будь-який податковий рік.

Кому не потрібно заповнювати PIT-37?

Перш ніж перейти до технології заповнення і передачі податкових декларацій, необхідно вказати, що іноземці, які відпрацювали в звітному році менше 183 днів, внаслідок чого є нерезидентами РП, отримують від роботодавця декларацію форми IFT-1/IFT-1R.

Завантажити formularz do rozliczenia за 2017 i 2018 р. можна тут.

Незалежно від інформації та способів заповнення цього документа, важливо знати:

  1. IFT-1/IFT-1R заповнює і передає податківцям роботодавець.
  2. Працівник-іноземець отримує копію документа (як правило, поштою).
  3. Інших декларацій або податкових повідомлень у Польщі іноземець не надає.

Існує велика кількість нюансів, пов’язаних з типом професій, видом виконуваних робіт та ін., які можуть вимагати іншого підходу до декларування податків. Такі аспекти необхідно уточнювати в місцевих податкових органах.

Як розрахувати і заповнити ПІТ-37 онлайн через e-pity.pl?

Заповнити декларацію ПІТ-37 можна вручну (роздрукувати бланк і внести дані від руки), однак робити це рекомендується особам, які добре розбираються в системі оподаткування РП. Іншим радимо програмні методи декларування, про які розповімо далі.

Подача декларації здійснюється до 30 квітня року, наступного за звітним.

Для прикладу ми використовуємо польський ресурс E-pity.pl і пропоновані їм інструменти. Зверніть увагу, що на першій же сторінці порталу можна безкоштовно завантажити програму для заповнення PIT-37 або заповнити формуляр онлайн. Другий спосіб і буде описаний нами нижче.

Якщо прийнято рішення завантажити програму, необхідно розуміти, що поширенням програмного забезпечення (ПЗ) займається вищезгаданий сайт і всі питання по працездатності, безпеки та іншим параметрам необхідно звертати до нього.

Крок 1. Rozliczenie PIT-37 online

Переходимо в режим онлайн заповнення, для чого на вищевказаному екрані вибираємо «uruchom PITy online teraz» (нижній рядок у центрі).

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 1)

Прийміть умови використання ПЗ (натисніть на відповідну кнопку повідомлення, що з’являється).

Крок 2. Режими заповнення

Вибираємо режим «Kreator».

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 2)

Далі в меню вибираємо:

  1. Sposób opodatkowania (тип, спосіб подачі декларації): індивідуальний (indywidualnie), сімейний, з дітьми тощо.
  2. Мета подачі декларації. Там всього два пункти. «Zlo?enie zeznania» – якщо декларація подається вперше в цьому році. Якщо необхідні коректування раніше поданих даних, вибирайте другий пункт.

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 2.1)

Про особливості сімейного оподаткування буде розказано у відповідному пункті матеріалу. Для цього прикладу вибираємо indywidualnie (індивідуальний) і zlo?enie (первинний) способи подачі.

Натискаємо «Dalej».

Крок 3. Особисті дані для українців

Беремо в руки ПІТ-11 і з точністю до символу переносимо звідти особисті дані платника податків: прізвище, ім’я, PESEL (або NIP), дату народження.

  Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 3)

Натискаємо «Далі».

Крок 4. Податкові дані беремо з ПІТ-11

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 4)

До цього пункту потрібно поставитися з підвищеною увагою. Для початку вибираємо основу для заповнення – в розглянутому прикладі це PIT-11.

Фактично сюди вносяться всі дані з декларації, яка до моменту заповнення повинна вже бути на руках.

Вказуємо суми ПІТ-11 з позначених пунктів.

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 4.1)

 

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 4.2)

Якщо місць роботи було кілька, вносимо все, додаючи рядки (натискаємо на значок «+»).

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 4.3)

Тиснемо «Далі», чекаємо внесення даних. Під час заповнення майте на увазі:

  • Якщо робота здійснювалася на підставі umowa zlecenia / umowa o dzielo, необхідно поставити позначку навпроти «nic nie zostalo zaznaczone».
  • У разі umowa o prace заповнюється на підставі частини D PIT-11.

У разі помилок під час заповнення на цьому етапі може знадобитися підтвердити деякі особисті дані. Доведеться внести інформацію про місце проживання тощо. Дані мать бути актуальними на останній день звітного року (станом на 31 грудня року, що передує року заповнення).

Крок 5. Хто має право на пільги?

Це один з найцікавіших кроків. Якщо ніяких пільг, коригувань та ін. немає, залиште цю сторінку незаповненою, натиснувши кнопку «Далі».

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 5)

Однак в деяких випадках є можливість зменшити необхідні виплати (отримати коригувальні платежі). Крім вже виплачених зборів, зазначених в ПІТ-11, пільги призначаються в таких випадках:

Донорство. За безкоштовну здачу крові є податкові послаблення, проте їх розмір необхідно уточнювати в місцевих організаціях, тому що нерідко вони мають різні значення.

Пожертвування на костел. Залежно від розміру фінансового та іншого матеріального внеску для потреб костелів, може бути призначений податкове вирахування. Обчислюється в індивідуальному порядку.

Інтернет. Пільга за оплату доступу до Всесвітньої павутини нараховується за два роки поспіль використання мережі.

Реабілітація. Пільги за витрати на лікарську та іншу медичну реабілітацію як самого платника податків, так і осіб, які перебувають на його утриманні.

Пільга за працевлаштування. Особи, які працевлаштовують інших, в т. ч. для «домашнього догляду», також мають можливості податкових відрахувань. Йдеться про часткову компенсацію виплат в ZUS за найнятих працівників.

Перший будинок. Пільга за будівництво першого житла в РП. Існує можливість компенсації податків на використовувані будматеріали.

Закордонні доходи. Поширюється на резидентів Польщі, які отримали дохід за її межами. Йдеться про компенсацію податків, виплачених в країні отриманого доходу.

Для кожного з випадків буде потрібний документ – підстава для пільг. Перелік може варіюватися. Актуальні списки публікує безліч ресурсів, наприклад, подивитися чинні відрахування можна на abc-podatki.pl.

Податкові пільги на дітей

Цей тип податкових відрахувань ми вирішили винести в окремий пункт, тому що він має найбільше поширення і максимальний інтерес.

Пільга призначається всім батькам, чиї діти не досягли 18-річного віку або віку 25 років, але досі перебувають на утриманні батьків.

Розмір компенсацій може змінюватися, точні суми необхідно уточнювати на момент заповнення декларації. Застосовується вона тільки у випадках, якщо річний дохід не перевищує 56 000 злотих (включно) для батька-одинака або 112 000 злотих загального сімейного доходу (для повних сімей).

Орієнтовні пільги становлять:

Кількість дітей

Сума компенсації на рік

1-2 дитини

1112,04 злотих за кожного

3 дитини

1112,04 злотих за перших двох дітей і 2000,04 злотих за третього

4 дитини

За перших трьох аналогічно попередньому пункту, за четвертого – 2700 злотих

5 і більше дітей

Четверо перших за аналогією з попереднім пунктом, далі по 2700 злотих за кожну наступну

Суми пільг можуть вираховувати помісячно.

Усі ці дані вносяться на цьому етапі заповнення ПІТ-37 за наявності документів, що підтверджують право на пільги. У разі дітей це спеціальний додаток PIT-0, який і буде запропоновано для заповнення.

Крок 6. Благодійність

Перейшовши до наступного екрана, платник податків отримає пропозицію зробити благодійний внесок у розмірі 1% від нарахованих податків. На цьому етапі кожен приймає рішення самостійно.

Ми лише уточнимо, що якщо немає бажання жертвувати, то краще не вибирати пункт «Немає». У деяких випадках він платний. Просто натисніть кнопку «Далі», не заповнюючи ніяких полів.

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 6)

Крок 7. Завершальний

В принципі, основна робота виконана. Залишається тільки вибір збереження в форматі *.pdf (кнопка «Zobacz deklaracj?» -> «Pobierz») або друку декларації («Wydrukuj»), що і потрібно зробити на цьому етапі.

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 7)

 

Подача декларації PIT-37 і повернення податку для іноземців

Нескладно здогадатися, що недостатньо заповнити декларацію, її необхідно ще подати до податкових органів. Зробити це можна такими способами.

Особиста доставка

Роздрукувати ПІТ-37 у двох примірниках, підписати і віднести в Urzad Skarbowy за місцем проживання. Якщо для заповнення використовувався запропонований в статті спосіб, адреса буде вказана в роздрукованій формі.

У Urzad Skarbowy документи будуть відзначені, проставлені необхідні печатки і один з примірників повернений платнику податків.

Зберігати декларацію необхідно протягом 5 років.

Онлайн-передача даних

У багатьох випадках найбільш зручний спосіб передачі даних. Однак в деяких випадках зробити це можливо тільки якщо декларація подається другий (або більше) рік поспіль, тому що буде потрібно внести дані про суму податків за попередній період. Наприклад, якщо РІТ-37 заповнюється в 2018 році за даними 2017 року, то можуть знадобитися дані з PIT-37 за 2016 рік.

На завершальному етапі електронного заповнення (в нашому випадку Крок 7) необхідно поставити позначку в пункті «Chce wyslac e-Deklaracje». Тут і потрібно внесення даних попередньої декларації. У деяких випадках, якщо попередня ПІТ-37 не подавалася, достатньо внести значення 0 (нуль). Подібний спосіб спрацьовує для більшості податкових територій, проте деякі можуть такі дані не прийняти.

Заповнення РIТ-37 онлайн (Крок 8)

Обов’язково перевірте правильність уведеного e-mail, тому що саме на нього прийде сповіщення про прийняття декларації, т. зв. UPO. Без цього підтвердження ПІТ-37 вважається недійсною.

Справа за малим – роздрукувати документи і зберігати їх протягом 5 років.

Який податок можна повернути?

Отже, дані подані. У податкових органах є інформація як про фактично заплачений, так і про розрахункові величини зборів з урахуванням пільг і відрахувань. Якщо ці величини збігаються, на цьому про декларації можна забути до наступного звітного періоду.

Якщо виявлені недоплати податків, погасити заборгованість необхідно до 30 квітня поточного року. Найпростіше зробити це в касі Urzad Skarbowy. Можна використовувати й інші способи, зазначені на сайтах конкретних установ.

Якщо виявлена переплата податків, то різницю повернуть платнику податків. Зробити це можна двома основними способами:

  1. Поштовий переказ. Буде використано адресу, вказану в декларації.
  2. На банківський рахунок. Ці дані повинні бути у податкових органів заздалегідь: заповнюється бланк ZAP-3 і передається в Urzad Skarbowy.

Аналогічно до недоплат місцеві установи можуть надавати і додаткові способи отримання коригувальних виплат.

Особливості спільного розрахунку з чоловіком і дітьми

Це окремий вид декларування, при якому заповнюється одна загальна на сім’ю декларація ПІТ-37. Такий спосіб може бути застосований для подружжя або батька-одинака з дитиною (дітьми).

Суть способу в тому, що сума всіх отриманих доходів ділиться на кількість учасників декларації й податки нараховуються на цю величину, але помножені на ту ж кількість учасників.

Щоб скористатися способом, досить вказати «wspólnie z ma??onkiem» під час вибору типу заповнення декларації.

Декларація загальна на сім’ю фото

Як порахувати ПІТ-37 для подружжя

Декларація заповнюється на ім’я одного з подружжя, з зазначенням даних другого. Сума доходів обох ділиться на два, і подвоєні податки нараховуються на цю величину.

Коли це вигідно? Наприклад, якщо дохід чоловіка перевищує поріг для підвищеного оподаткування, а у дружини – мінімальні або відсутні. Ймовірно, що під час загального розрахунку дохід кожного не перевищить поріг і сума податків буде значно нижче.

Необхідні умови для спільного подання податкової декларації PIT-37:

  • Офіційний шлюб як мінімум протягом усього звітного періоду.
  • Спільна власність в тому ж інтервалі часу.

Можливі й інші «місцеві» умови і вимоги.

Подача декларації разом з дитиною

Розраховується аналогічно сімейній. Застосовується до дітей до повноліття або утриманців до 25 років. Батько повинен бути офіційно розлучений, а дитина не отримувати оподатковуваного доходу в звітний період.

Кому не можна заповнювати спільну податкову декларацію?

Зазначений спосіб застосовується для декларації PIT-37 і деяких інших форм, але неможливий, якщо платник податків:

  • використовує лінійну шкалу податку;
  • володіє податкової картою;
  • виплачує rycza?t (фіксована ставка податку);
  • обкладений «тоннажним податком».

Список може бути доповнений/скорочений в законодавчому порядку.

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання

Відповідальність настає в разі порушення правил і термінів подачі ПІТ-37. Санкції залежать від періоду затримки і способу виявлення:

  1. Якщо людина сама декларує свої порушення – штраф у розмірі декількох відсотків від суми невиплачених податків.
  2. Подача після встановленого терміну – виплати в розмірі декількох сотень злотих.
  3. У разі виявлення порушення податковими органами порушується справа і проводиться розслідування з передачею даних до суду, який і визначить покарання, аж до позбавлення волі.

Санкції можуть бути і не такими серйозними, якщо винна особа співпрацює зі слідством і готова виправити помилку шляхом виплати заборгованості й накладених судом штрафів.

Хто повинен подавати PIT-37?

Ми вже згадували, що подавати даний вид декларації не повинні нерезиденти, які пропрацювали в звітному періоді менше 183 днів, але варто уточнити перелік тих, кому даний документ надавати потрібно:

  1. Особи, які отримують зарплату або інший вид доходу на підставі трудових договорів (більшості видів), а також договорів підряду.
  2. Особи, яким виплачується пенсія (включаючи структурні і соціальні), проте є плани зміни цього пункту на інший тип звітності.
  3. Особи, які отримують виплати соціального страхування.
  4. Ті, хто має доходи від індивідуальної діяльності (за винятком випадків лінійного або фіксованого податку).
  5. Особи, які купують доходи від авторських та інших прав власності.

Є й безліч інших, більш специфічних підстав, але для нашого прикладу найманого працівника-іноземця досить і цих.

Калькулятор розрахунку податку на прибуток

Отримавши на руки ПІТ-11, можна заздалегідь розрахувати, чи будуть податкові коригування. Для цього можна скористатися калькулятором податків від PIT.PL. Там же можна розрахувати ефективність спільних декларацій і безліч інших параметрів.

Безсумнівно, оподаткування – завжди один з найскладніших боків легалізації в будь-якій країні, і Польща тут не виняток. Сподіваємося, що змогли в загальних рисах «пролити світло» на це складне питання. Будемо вдячні, якщо наші читачі поділяться в коментарях конкретними прикладами оплати податків, проблемами, що виникли, та шляхами їх вирішення.