Вища освіта й університети Норвегії

Щоб отримати якісну європейську освіту, зовсім необов’язково їхати до Великобританії, Франції чи Німеччини. Навчання в скандинавській країні, зокрема в Норвегії, – ось що потрібно справжнім любителям лижних видів спорту, гірських пейзажів і риболовлі. До того ж безкоштовна освіта в Норвегії – це реальність, якою можуть похвалитися далеко не всі країни Західної Європи. Справедливості заради потрібно відзначити, що саме проживання в цій країні обійдеться дуже недешево.vyshcha-osvita-y-universytety-norvegiyi

Однак, якщо є мета здобути освіту в Норвегії, існують варіанти мінімізувати супутні витрати за допомогою спеціальних програм фінансування студентів або працевлаштування. Ба більше, вища освіта в Норвегії – це чудовий спосіб імміграції в країну з квітучою ринковою економікою, високими соціальними стандартами, багатими природними ресурсами та культурою.

Деякі іноземці після закінчення вишу відкривають успішні норвезькі компанії та залишаються в цій країні назавжди, тобто отримують громадянство. У цій статті спробуємо розібратися з особливостями навчання іноземних студентів в університетах Норвегії.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Норвегії
  2. Як вступити до університету Норвегії
  3. Вартість навчання та життя в Норвегії
  4. Кращі університети Норвегії

Вища освіта в Норвегії

Населення Норвегії становить близько 5,2 млн осіб. До 40% жителів мають диплом про вищу освіту. Навчання в норвезьких вишах проходять понад 230 тисяч студентів, близько 6% з яких іноземці. Уряд докладає чимало зусиль для поліпшення структури системи вищої освіти.

Тільки в 2016 році на ці цілі було виділено додаткових коштів на суму 170 млн норвезьких крон (16,1 млн євро). А загалом на наукові дослідження та впровадження наукових розробок держава витрачає близько 32,5 млрд крон у рік. Темпи будівництва студентського житла є безпрецедентними за останні 25 років.

Вища освіта в Норвегії представлено 53 акредитованими навчальними закладами, з яких:

  • 8 державних університетів;
  • 8 спеціалізованих університетів;
  • 37 коледжів, у т. ч. 2 художні академії.

У більшості норвезьких вишів навчання абсолютно безкоштовне, це стосується й іноземних студентів. Єдина плата – студентський внесок у розмірі 30-60 євро за семестр. Це дає право користуватися різними послугами та пільгами, наприклад знижками на харчування та транспорт, допомогою в пошуку житла та медичним обслуговуванням. У приватних навчальних закладах за навчання доведеться заплатити.

Система вищої освіти Норвегії з 2003 року є частиною Болонського процесу. Отримання знань засноване на «системі кредитів», які студенти отримують під час навчання. Річний освітній курс дорівнює 60 кредитам. Іспити оцінюються за шкалою від «A» до «F».

Програми навчання в Норвегії
  1. Бакалавріат. Термін навчання – 3 роки. Потрібно отримати 180 кредитів. Залежно від вишу навчання має конкретну спрямованість або відносну свободу вибору дисциплін. У другому випадку, щоб отримати повноцінний диплом і можливість подальшого навчання, необхідно строго дотримуватися правил навчального закладу.
  2. Магістратура. Термін навчання – 2 роки. Потрібно набрати 120 кредитів. Програма орієнтована на отримання більш глибоких знань у певній спеціальності. Переважає самостійне навчання студента.
  3. Докторантура. Термін навчання – 3 роки. Найвищий академічний ступінь Норвегії. Заснована на проведенні досліджень у співпраці з науковим керівником.

Термін навчання на деякі види професій може збільшитися на 1-2 роки. Наприклад, мінімум шестирічний курс передбачений для спеціальностей у галузі медицини, ветеринарії та психології.

Навчальний рік триває із серпня по червень.Мова навчання в основному норвезька. Але в останні роки університети Норвегії все частіше пропонують програми англійською мовою, здебільшого для магістрів.

Як вступити до університету Норвегії

Здобути освіту в Норвегії може громадянин будь-якої країни. Під час навчання іноземні студенти наділяються рівними правами з норвежцями.

Для навчання краще вибирати державні університети Норвегії. Вступні іспити тут відсутні. Велике значення мають шкільні оцінки та мовні навички.

Термін подачі заяв для іноземних студентів, які планують почати навчання з осіннього семестру (серпень),починається 1 грудня і закінчується 15 березня, рідше 1 квітня.

Кожен Вуз може встановити додаткові вимоги до студентів-іноземців, але загальні умови для надходження такі.

Вимоги для вступу до державних університетів Норвегії

The GSU-list.Так званий вхідний лист містить список вимог до базової освіти іноземця, без виконання яких неможливо вступити в норвезький вищий навчальний заклад. Для різних країн умови можуть відрізнятися. Наприклад, для громадян України буде потрібний атестат про повну загальну середню освіту з оцінками й один рік навчання в місцевому ВУЗі.

Крім того, вхідний лист передбачає підтвердження володіння англійською та норвезькою мовами, залежно від освітньої програми. Для студентів із країн, що не входять в ЄС, доступні такі способи підтвердження.

Англійська мова:
  • сертифікат TOEFL з мінімальною кількістю балів 60 для інтернет-тесту (iBT) і 500 для паперового тесту (PBT);
  • сертифікат IELTS з мінімальною оцінкою 5.0;
  • іспит Кембриджського університету;
  • один рік навчання у ВУЗі англомовної країни;
  • диплом про вищу освіту з навчанням англійською мовою;
  • ступінь магістра англійською мовою.

 

Норвезька мова:
  • проходження річного мовного курсу для іноземних студентів при університеті або коледжі Норвегії;
  • спеціальний тест на знання норвезької мови, що відповідає просунутому рівню (Bergenstesten);
  • тест для дорослих іммігрантів VOX з результатом B2 за всіма чотирма навичками;
  • навчання в середній школі Норвегії.
  • Більш докладно про The GSU-list можна дізнатися на офіційному сайті норвезького агентства NOKUT.

Це основні вимоги для вступу до університетів Норвегії. Для більш детального ознайомлення з умовами та переліком документів необхідно відвідати сайт конкретного вишу. З упевненістю можна сказати, що шанси на зарахування підвищать відмінні оцінки в атестаті й фінансова забезпеченість для проживання в країні. Крім того, допомогу для вступу можуть надати міжнародні програми обміну студентами та міжвузівські угоди.

Вартість навчання та життя в Норвегії

Як уже було згадано, іноземні студенти можуть отримати вищу освіту в Норвегії безкоштовно. До того ж в країні існує велика кількість національних програм із надання фінансової допомоги, стипендій та грантів.

Наприклад, громадяни деяких країн можуть узяти участь в програмі The High North Fellowship. Сума стипендії становить 10 395 норвезьких крон (на січень 2017 року) в місяць. На цю ж суму надається туристичний грант. Стипендія дозволить істотно скоротити витрати на проживання.

Крім обов’язкового внеску близько 60 євро в семестр, обов’язковими й більш істотними витратами іноземного студента будуть харчові продукти та житло. Як відомо, Норвегія – одна з найдорожчих країн у світі. Наприклад, попри значні запаси нафти, вартість норвезького бензину вища, ніж в інших європейських країнах.

Безкоштовні кімнати в гуртожитках для іноземців доступні тільки студентам – учасникам програм міжнародного обміну. Та й тут серйозна конкуренція. Тим, хто не входить в цю категорію, доведеться шукати житло самому. Залежно від міста і умов це мінімум 400 євро на місяць, а в основному 600-700 євро.

Харчові продукти в Норвегії дуже дорогі. Наприклад, хліб коштує близько 3 євро, десяток яєць – до 4 євро. Те саме стосується майже будь-якої сфери – від транспорту до одягу. Багато студентів часто виїжджають за покупками в сусідні Швецію або Фінляндію.

Це необхідно знати і враховувати ще до побудови планів про навчання в Норвегії. А краще відвідати країну заздалегідь і побачити все своїми очима. Після приїзду до Норвегії необхідно отримати вид на проживання і податковий код, що дозволить відкрити рахунок в місцевому банку і оформити студентську картку.

Кращі університети Норвегії

Університет Осло (University of Oslo)Перший і найбільший університет Норвегії, заснований у 1811 році, розташований у північній частині норвезької столиці Осло. У Шанхайському академічному рейтингу входить у топ-100 кращих вишів світу. Річний бюджет понад 700 млн євро. Студентами університету були 5 Нобелівських лауреатів і безліч видатних вчених і дослідників.

Університет Осло фото

Університет Осло має прекрасну інфраструктуру, представлену музеями, бібліотеками, лабораторіями та спортивними спорудами. На 8 факультетах вишу навчається понад 27 000 студентів, з яких близько 15% – іноземці. Освітній процес забезпечують понад 6000 співробітників.

Навчальний заклад пропонує понад 800 курсів навчання англійською мовою. Правда, програми бакалавріату тільки норвезькою. Основний упор робиться на розвиток науки та розроблення сучасних технологій. На цій основі для проведення досліджень при виші створено 10 Центрів передового досвіду (SFF).

Для вступу до університету Осло на магістерські програми іноземцям необхідно надати документи до 1 грудня. У 2017-2018 році обов’язкова сума коштів на рахунку студента, з країни яка не входить в ЄС, повинна бути не менше 111 657 крон. Серед пріоритетних напрямів навчання – медицина, право та гуманітарні науки.

Університет Тромсе (The Arctic University of Norway)

Датою заснування вишу вважається 1968 рік, хоча офіційне відкриття відбулося лише в 1972 році. Після об’єднання з університетським коледжем Фіннмарк отримав назву Арктичний університет Норвегії. Найпівнічніший ВУЗ у світі. Географічне розташування визначило специфіку навчання та науково-дослідну діяльність навчального закладу. Особлива увага приділяється клімату, вивченню космосу та полярного середовища.

Близько 2700 співробітників університету Тромсе забезпечують навчання понад 12000 студентів, понад 10% з яких – іноземці. У 4 кампусах університету розташовано 7 факультетів. Найбільший попит має факультет біологічних наук, рибного господарства та економіки. На території ВУЗу є бібліотека і музей. Університет пропонує понад 20 магістерських програм англійською мовою.

Іноземним студентам з країн за межами ЄС заявку на вступ до університету Тромсе потрібно подати до 1 грудня.Бажано зробити це раніше. У 2017-2018 році мінімальна сума коштів на рахунку іноземця має бути не менше 103 950 крон.

Норвезький університет природничих і технічних наук (Norwegian University of Science and Technology)

У зв’язку з тим, що університет утворився в результаті злиття декількох навчальних закладів, офіційною датою заснування вважається 1996 рік. Лідер із підготовки кваліфікованих кадрів технічних спеціальностей. Також виш пропонує навчання у сфері психології, медицини, економіки та гуманітарних наук.

В університеті навчається близько 39000 студентів, у тому числі понад 3000 іноземців. Структура вишу представлена ??14 факультетами, 70 департаментами, 100 лабораторіями та величезною бібліотекою. Освітній процес забезпечують понад 6700 співробітників.Іноземцям доступні десятки міжнародних програм обміну студентами.

Для зарахування на осінній семестр Норвезького університету природних і технічних наук (ступінь магістра) студентам із країн за межами ЄС необхідно подати заявку до 1 грудня. У 2017-2018 році сума на рахунку іноземця для покриття повсякденних витрат повинна бути не менше 103 950 крон.