Робота і вакансії в Домініканській Республіці

Домініканська Республіка займає східну частину острова Гаїті, омивається Карибським морем і водами Атлантичного океану. Економіка країни активно розвивається. Основні товари, що експортуються – цукор, тютюн, кава. Видобуваються золото, срібло і вугілля, залучаються іноземні інвестиції, зокрема, у сфері текстилю, електроніки і фармацевтичних препаратів. Традиційно велике значення має туризм, а в останні роки – сектор інформаційних технологій.

Домініканська РеспублікаБілі піщані пляжі, комфортний тропічний клімат і дивовижно чисте море забезпечують приплив в Домінікану величезної кількості туристів та іноземців, які планують залишитися в цій країні назавжди, особливо багато бажаючих серед громадян пенсійного віку.

Не залишаються осторонь зарубіжні інвестори й трудові мігранти. Наприклад, робота в Домінікані для українців у 2017 році знайдеться в туристичній галузі, також потрібні фахівці в сфері IT, менеджери, викладачі та власники інших професій, дефіцитних для країни.

Далі розглянемо специфіку працевлаштування, варіанти пошуку роботи, доступні вакансії й зарплати в Домініканській Республіці в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Особливості трудової міграції в Домінікану
  2. Як знайти роботу в Домінікані
  3. Зарплати й вакансії в Домінікані в 2017 році

Особливості трудової міграції в Домінікану

Населення Домініканської Республіки в 2017 році становить близько 10,6 млн осіб. Щорічно в країну прибувають тисячі іммігрантів з США, Європи і південноамериканських регіонів, що створює додаткову конкуренцію на місцевому ринку праці.

Загальна кількість робочої сили Домінікани – більше 5 млн. При цьому рівень безробіття – не нижче 14%, що разом із бідністю, нерівністю доходів і досить великим сектором тіньової економіки є однією з головних проблем країни. Офіційна мова Домініканської Республіки – іспанська. Для успішного працевлаштування та швидкої соціальної адаптації володіння цією мовою життєво необхідне. Англійська використовується значно рідше, в основному співробітниками міжнародних компаній та у великому бізнесі.

Без знання мови роботу в Домінікані практично не можливо знайти. Навіть вакансії в сфері туризму, спрямовані на взаємодію з іноземцями, вимагають знання азів розмовної іспанської та гарного володіння англійською мовою, а ще краще – декількома іноземними мовами на високому рівні.

Зазвичай для трудової міграції в Домінікану громадянам інших країн, включаючи українців, потрібно попередньо знайти роботодавця й укласти трудовий контракт. Перевіряє законність найму зарубіжного фахівця і видає дозвіл на роботу профільний департамент міністерства праці Домініканської Республіки.

Далі в Консульстві Домінікани в Україні оформлюється робоча віза (Visa de Negocios con Fines Laborales), яка діє до 1 року й дозволяє офіційно працювати на домініканській території. Також робоча віза надає іноземцю додаткові права, наприклад, дозволяє відкрити рахунок у місцевому банку, отримати водійське посвідчення. Але найважливіше в майбутьому можливо отримати ид на проживаннтя і громадянство Домінікани шляхом натуралізації. Продовжується дія документа в Департаменті з питань імміграції Домінікани (Dirección General de Migración).

Документи для отримання робочої візи в Домінікану
  1. Заява на візу (анкета).
  2. Кольорове фото на білому фоні (2х2 дюйми).
  3. Дійсний закордонний паспорт.
  4. Копія громадянського паспорта або посвідки на проживання (в разі перебування в іншій країні).
  5. Медична страховка.
  6. Довідка про відсутність судимості з країни проживання на момент подачі заявки.
  7. Копії попередніх віз в Домініканську Республіку.
  8. Офіційний лист-запрошення від роботодавця з особистими даними працівника, умовами праці та відомостями про вакансії.

В кожному окремому випадку співробітники домініканського консульства можуть вимагати додаткову інформацію. Документи повинні бути завірені нотаріально і перекладені на іспанську мову. Для благополучного оформлення робочої візи потрібно максимально взаємодіяти з роботодавцем і дипломатичним відомством Домініканської Республіки.

Як знайти роботу в Домінікані. Пошук вакансії

Гідна робота в Домініканській Республіці й успішний пошук вакансії безпосередньо пов’язані з освітою, рівнем кваліфікації, досвідом і мовними навичками іноземця. Постарайтеся грамотно оформити резюме та супровідний лист, заточені під місцевих роботодавців.

Якщо позиція передбачає володіння іспанською, покажіть резюме носію мови. У професійному середовищі країни використовується досить багато сленгових виразів, що може зіграти вам на руку в пошуку роботи. Відвідайте Домінікану в якості туриста, тим більше що громадянам України віза не потрібна. Спеціальна карта туриста оформляється безпосередньо в аеропорту (вартість – 10 доларів).

Найчастіше вакансії в Домінікані займають іноземні співробітники міжнародних корпорацій в результаті переведення у філії та представництва. Це найлегший шлях пошуку роботи в Домініканській Республіці. Звертайтеся з пропозицією про працевлаштування безпосередньо в великі компанії.

При виборі регіону, в першу чергу, націльтеся на столицю Домінікани – Санто-Домінго – економічний і діловий центр країни, а також провінції – Пуерто-Плата і Ла-Альтаграсія, де пропонуються вакансії в сфері туризму. Активно використовуйте соціальні мережі і форуми, зареєструйтеся в професійній соціальній мережі – linkedin.com.

Зарплата і вакансії в Домінікані в 2017 році

Зарплата фото

Приблизно 65% робочої сили Домініканської Республіки зайнято в сфері послуг. Тут створюється найбільша кількість вакансій, у тому числі для іноземців. Особливо динамічно розвивається туристичний напрямок. У промисловості працюють 21% домініканців і 14% – у сільському господарстві, в основному місцеві жителі працюють на плантаціях з вирощування цукрової тростини.

Доходи домініканців досить низькі, особливо якщо порівнювати з розвиненими державами Західної Європи. Середня заробітна плата в Домінікані в 2017 році не перевищує 9-14 тисяч місцевих песо або 200-300 доларів у місяць. Найбільше отримують лікарі – до 1500 доларів, фахівці в галузі фінансів і бухгалтерської справи – до 800-1000 доларів, державні службовці в сфері правопорядку і безпеки – до 500-600 доларів.

Вакансії в Домінікані для українців у 2017 році доступні в сфері туризму (гіди, інструктори) та інформаційних технологій. Є вакансії в міжнародних компаніях, рідше потрібні будівельники, оператори кол-центрів і викладачі англійської мови. В останньому випадку обов’язкова наявність відповідного сертифіката. Володіння іспанською мовою може істотно урізноманітнити перелік професій, на які можуть розраховувати іноземці.

Іноді громадяни України знаходять некваліфіковану роботу в Домініканській Республіц і(няні, продавці в магазинах, офіціанти, прибиральники, вантажники тощо). Як правило, оплата такої праці досить низька й здійснюється напівлегально. Наполегливо не рекомендуємо вдаватися до такої форми зайнятості. Кваліфіковані зарубіжні фахівці можуть знайти роботу в Домінікані з оплатою праці до 1000 доларів у місяць і вище (як пощастить).