Робота і вакансії в Амстердамі

Надзвичайно красиве європейське місто й столиця Нідерландів – Амстердам (відомий на весь світ своїми дивовижними каналами, доглянутими парками і ліберальними законами) щорічно приваблює мільйони туристів. Величезна кількість іноземців мріє знайти роботу в Амстердамі й залишитися жити в цьому прекрасному місці назавжди. Це культурний, фінансовий та економічний центр країни, який має один з найвищих відсоткових показників по залученню кваліфікованих кадрів з-за кордону серед усіх міст Європейського Союзу.

Амстердам
фото

Робота в Амстердамі для українців у 2017 році доступна в абсолютно різних сферах діяльності – від інформаційних технологій до сільського господарства. Крім працевлаштування, багато підприємців з України відкривають успішний бізнес в Голландії, а студенти навчаються в престижних нідерландських вузах. Наприклад, особливою популярністю серед іноземців користується знаменитий Університет Амстердама. В цілому столиця Нідерландів – це справжнє «вікно можливостей» для трудових мігрантів.

ЗМІСТ

  1. Специфіка трудової міграції в Амстердам
  2. Як знайти роботу в Амстердамі
  3. Вакансії й зарплата в Амстердамі в 2017 році

Специфіка трудової міграції в Амстердам

Амстердам – це мультикультурне місто з багатою історією й традиціями, одне з провідних туристичних напрямків у світі. Населення Амстердама в 2017 році становить близько 814 тисяч осіб. Це найбільше місто в Нідерландах. За деякими підрахунками не менше половини жителів Амстердама – іноземного походження. Особливо багато вихідців з Туреччини й Марокко. Українців у цій країні також достатньо. Загальний етнічний склад представлений громадянами близько 180 національностей.

Порівняно невелика площа робить Нідерланди, однією з найбільш густонаселених країн Європи. Столиця держави не є винятком. У певній мірі це створює проблеми при пошуку комфортних умов для проживання, а також призводить до підвищення цін на нерухомість в Амстердамі. У місті безліч красивих вулиць, відомих музеїв і пам’ятників архітектури. Бурхливе нічне життя не потребує додаткового представлення. Цей факт відомий у всьому світі.

Для іноземців з третіх країн офіційна робота в Нідерландах, в тому числі в Амстердамі, вимагає дотримання низки умов, зокрема:
  • Пошук вакансії в Амстердамі ще до переїзду.
  • Підписання трудового контракту.
  • Отримання дозволу на роботу.
  • Відкриття робочої візи.
  • Оформлення виду на проживання в Нідерландах.

Практично будь-які питання, пов’язані з законним переїздом в Амстердам для здійснення професійної діяльності, контролює Служба імміграції та натуралізації Голландії – IND. На офіційному сайті відомства можна знайти докладну інформацію про всі аспекти проживання на голландській території. Зазначимо, що в разі тривалого працевлаштування (понад 90 днів) іноземцю видається єдиний документ GVVA, який дозволяє жити й працювати в Амстердамі.

Певною мірою спрощена і прискорена процедура працевлаштування в Амстердамі передбачена для випускників голландських Вузів, власників Блакитної карти ЄС і висококваліфікованих фахівців, навички яких становлять особливу цінність для місцевої влади й економіки країни. Щоб отримати Блакитну карту ЄС необхідно укласти контракт, який передбачає заробітну плату на рівні не менше 5 тисяч євро в місяць. Постійне проживання в Амстердамі більше 5 років дозволить отримати громадянство Нідерландів.

Як знайти роботу в Амстердамі

Безробіття в Нідерландах у 2017 році тримається на рівні 5-6%. Це хороший показник для ЄС. Правда, безпосередньо в столиці ситуація із зайнятістю трохи складніша. Стрімкий потік трудових мігрантів створює додаткову конкуренцію на ринку праці й призводить до підвищення рівня безробіття.

Для успішного пошуку вакансії в Амстердамі в 2017 році важливо мати великий досвід і дефіцитну професію. Адже пріоритетне право на заняття робочого місця мають голландці й інші європейці. Особливу увагу приділіть вивченню англійської мови. Знання нідерландської та інших мов (французька, німецька) – тільки плюс. 

У ділових районах Амстердама розташовані головні офіси й філіали безлічі великих міжнародних і голландських компаній (Philips, ABN Amro, Royal Dutch Shell, Canon, KPMG, Unilever і багато інших). Саме тут працює найбільше іноземних фахівців, включаючи українців.

Постарайтеся скласти грамотне лаконічне резюме та супровідний лист як англійською, так і нідерландською мовами. Вкажіть свої переваги, хобі та захоплення. Надсилайте пропозиції про працевлаштування голландським роботодавцям безпосередньо через офіційні сайти.

Обов’язково поїдьте в Амстердам по туристичній візі. Крім незабутніх вражень від перебування в цьому колоритному місті, це може стати хорошим способом пошуку роботи. У місті часто проводяться ярмарки вакансій та спеціальні зустрічі російськомовних іммігрантів.

Не пропустіть можливості відвідати подібні заходи і налагодити ділові зв’язки. Шукайте інформацію про працевлаштування в Амстердамі на форумах, у соціальних мережах і на спеціалізованих сайтах.

Вакансії й зарплата в Амстердамі в 2017 році

Амстердам фото

В Амстердамі дуже сильна й різнопланова економіка, а оплату праці можна порівняти з такою у великих європейських містах, таких розвинених країн, як Німеччина й Франція. Звичайно, багато залежить від професії й досвіду іноземця, а також самого роботодавця. В основному робочі місця пропонують в наступних галузях – туризм, сільське господарство, роздрібна торгівля, фінансові послуги, транспорт, харчова і нафтогазова промисловість. Гідні вакансії в Амстердамі для українців у 2017 році доступні технічним фахівцям (зокрема, потрібні інженери та програмісти).

Якщо розглядати офіційний рівень щомісячних заробітних плат в Амстердамі в 2017 році, то, згідно з інформацією голландських відомств, кваліфіковані працівники в середньому отримують близько 2,8 тисяч євро, а некваліфіковані – в районі 1,3 тисяч євро. Більш того, відповідно до закону кваліфіковані іноземці залежно від віку не можуть мати щомісячний оклад нижче 3,2 тисяч євро (до 30 років) і 4,3 тисяч євро (після 30 років). Мінімальна заробітна плата в Нідерландах для осіб віком від 22 років і старше встановлена ??на рівні 361,25 євро в тиждень.

Особливою популярністю серед іноземців, включаючи українців, користується некваліфікована робота в Амстердамі. Це пов’язано з тим, що голландці й інші європейці не горять бажанням виконувати важку фізичну працю, наприклад, зі збору врожаю (овочів, фруктів) на плантаціях або пакування квітів на численних фабриках. Зазвичай укладається контракт на строк до півроку із заробітною платою близько 1,5-2 тисяч євро в місяць.

Крім того, жінки можуть працювати в Амстердамі доглядальницями, нянями, покоївками, хатніми робітницями, прибиральницями тощо. Чоловіки знаходять роботу помічниками кухаря, водіями, вантажниками, офіціантами, барменами, різноробочими. Незалежно від статі в професіях, які не вимагають високої кваліфікації, іноземці отримують не більше 1,3-1,5 тисяч євро на місяць. На вищі оклади (від 2 тисяч євро) в Амстердамі можуть розраховувати власники будівельних (робочих) спеціальностей – зварювальники, електрики, каменярі, арматурники, токарі.