Вища освіта й університети Голландії

Навчання в Нідерландах – це надійний спосіб отримати престижний диплом міжнародного рівня, побудувати успішну кар’єру і пов’язати своє життя з однією з найблагополучніших країн Європи. Університети Голландії славляться широким вибором освітніх програм англійською мовою. За офіційними даними, в 2016-2017 роках іноземним студентам пропонувалося понад 2100 подібних курсів. Крім того, більшість голландців досить добре володіє англійською.Навчання в Нідерландах

Залежно від громадянства іноземця вартість вищої освіти в Голландії істотно відрізняється. Якщо для європейців ця сума становить кілька тисяч євро на рік, то студентам з країн СНД, наприклад українцям, потрібно розраховувати на суму від 6-8 тисяч євро і вище, залежно від вузу та професії. Проте ці інвестиції з великою часткою ймовірності окупляться при подальшому працевлаштуванні або відкритті власного бізнесу в Голландії чи іншій країні ЄС.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Голландії
  2. Як вступити до університету Голландії
  3. Вартість навчання в Голландії
  4. Кращі університети Голландії

Вища освіта в Голландії

Голландські вузи із завидною регулярністю займають високі позиції в різних міжнародних рейтингах. Наприклад, за версією QS World University Rankings 2016/2017 в топ-200 найкращих вищих навчальних закладів світу увійшли 12 університетів Голландії, два з яких розташувалися в першій сотні. Найпрестижнішим вважається університет Амстердама, який зайняв 57-й рядок рейтингу. У деяких сферах навчання, припустимо в дизайні та мистецтві, голландські університети є світовими лідерами.

Якість освіти, багаторічні традиції та відносно прийнятна вартість навчання щороку приваблює в Нідерланди велику кількість іноземців. За офіційними даними, сьогодні в голландських вишах навчаються понад 90 тисяч студентів з-за кордону, в тому числі понад 22 тисяч – це представники країн за межами ЄС. В основному молоді люди вибирають економічні та інженерні спеціальності.

Система вищої освіти в Голландії
  1. Дослідні університети (Universiteit). Націлені на надання загальної академічної освіти на основі науково-дослідних програм. Усього в країні функціонує 14 вищих навчальних закладів цього типу, де навчаються понад 240 тисяч студентів. Навчальні програми:
  • Бакалавр (3 роки).
  • Магістр (1-2 роки).
  • Доктор (2 роки).
  • Вчений ступінь (4 роки).
  1. Університети прикладних наук (Hogescholen). Забезпечують професійну підготовку в більш конкретних областях. Програми навчання розраховані на практичне застосування знань у сфері охорони здоров’я, економіки, технічних наук, освіти, мистецтва, сільського господарства. Близько 446 тисяч студентів навчаються в 37 університетах прикладних наук Голландії. Навчальні програми:
  • Бакалавр (4 роки).
  • Магістр (1-2 роки).

Крім двох основних категорій ВНЗ, зазначених вище, в Голландії функціонують інститути міжнародної освіти та інші спеціалізовані навчальні заклади, в тому числі приватні, де доступні програми навчання для іноземців.

Методика викладання у вишах Голландії побудована на одночасному поєднанні самостійних занять і ефективної роботи в команді, основною метою ставиться розкрити творчий потенціал і здатність студента до критичного мислення. Однією з відмінних рис голландської системи вищої освіти є шкала оцінювання знань студентів. В університетах Нідерландів застосовується 10-бальна система.

Навчальний рік ділиться на два семестри:

  • осінній (вересень-січень);
  • весняний (лютий-червень).

Як вступити до університету Голландії

Кожний вищий навчальний заклад Нідерландів встановлює свої вимоги до іноземних студентів під час вступу. Наприклад, на деякі спеціальності існують спеціальні квоти, особливо в популярних напрямах – медицині, економіці, бізнесі. Іноді потрібно додатково пройти співбесіду або скласти іспити. Тому за точною інформацією однозначно слід звертатися безпосередньо до університету, де більш детально позначать умови для зарахування.

Терміни подачі документів можуть також варіюватися в залежності від вишу і громадянства студента. Зазвичай, заявки приймаються максимум до 1 травня. Не варто забувати, що іноземцям з третіх країн, в тому числі з України, потрібно відкрити візу й оформити вид на проживання в Голландії. Все це потрібно враховувати і планувати своєчасно.

Для вибору відповідної програми для навчання в Голландії існує спеціальний ресурс – studyfinder.nl. Тут можна обрати мову викладання, місто, найменування вишу, галузь знань тощо. Також для подачі заяви, швидше за все, буде потрібно зареєструватися на сайті studielink.nl. Повторимося: більш конкретний механізм і порядок дій підкажуть тільки представники навчального закладу.

Основні вимоги для зарахування до вишу Голландії
  1. Атестат про повну загальну середню шкільну освіту або диплом про закінчення вишу в своїй країні. Перевірка визнання іноземних дипломів у Голландії здійснюється на цьому ресурсі – epnuffic.nl. Найчастіше громадянам пострадянського простору для успішного зарахування краще провчитися у вітчизняному університеті мінімум 1-2 роки.
  2. Знання мови. Для вступу на курс з викладанням англійською потрібно надати доказ у вигляді пройденого тесту. Зазвичай приймаються такі сертифікати:
  • IELTS
  • TOEFL
  • Cambridge English

Дуже часто голландські виші пропонують іноземним студентам пройти спеціальні підготовчі курси протягом 1 року. Це дозволить належним чином підготуватися до навчання в Голландії, підтягнути мовні навички та загалом дасть більше шансів на вступ.

Вартість навчання в Голландії

Плата за навчання в голландських вишах залежить від навчального закладу, спеціальності та громадянства студента. Для іноземців із країн пострадянського простору ця сума варіюється в середньому від 6 до 15 тисяч євро на рік, на деякі напрями, наприклад медичні, вартість може сягати 30 тисяч євро. Разом із тим багатьом студентам з-за кордону надаються стипендії та гранти, діють програми обміну.

Наприклад, з 2015 року 14 університетів Голландії пропонують талановитим студентам участь у стипендіальній програмі Orange Tulip. На навчальний рік 2016/2017 було доступно понад 70 стипендій в таких галузях, як економіка, медицина, ділове адміністрування, право, соціальні, технічні та гуманітарні науки. 

Вважається, що в порівнянні з іншими європейськими країнами вартість студентського життя в Голландії відносно комфортна. У будь-якому разі залежно від міста та особистих потреб потрібно розраховувати на суму не менше 1000-1500 євро на місяць. Наприклад, в Амстердамі житло обійдеться дорожче. В середньому за оренду кімнати в приватному порядку доведеться викласти близько 500 євро, витрати на харчування – від 300 євро.

У більшості випадків студентам із країн СНД буде потрібно оформити приватну медичну страховку, а при працевлаштуванні це буде обов’язковою умовою. Вартість – близько 100 євро на місяць, але можна отримати знижку. Підробляти дозволяється не більше 10 годин на тиждень, для цього потрібен спеціальний дозвіл на роботу в Голландії.

Навчання в голландському виші допомагає багатьом зарубіжним студентам успішно інтегруватися в місцеве суспільство і в майбутньому оформити голландське громадянство.

Кращі університети Голландії

Університети Голландії

Університет Амстердама (University of Amsterdam)

Один із найбільших навчальних закладів не тільки Голландії, але і Європи. У різних міжнародних рейтингах посідає найвищі позиції серед всіх голландських вишів. Дата заснування – 1632 рік. Сьогодні в стінах університету Амстердама навчаються понад 31 тисяча студентів, до 10% з яких – іноземці. Навчальний процес забезпечують близько 5 тисяч співробітників.

Структура вишу містить 7 факультетів, кілька кампусів, університетський коледж, медичний центр, велику бібліотеку, спортивний комплекс і музеї. Університет Амстердама активно співпрацює з навчальними закладами з усього світу і безліччю відомих компаній. Понад 150 курсів представлені англійською мовою, в тому числі в галузі економіки, права, медицини, гуманітарних і соціальних наук. Середня вартість навчання для іноземних студентів – близько 10-11 тисяч євро на рік. Офіційний сайт Університету Амстердама – www.uva.nl.

Делфтський технічний університет (Delft University of Technology)

Виш займає провідні позиції в Голландії з підготовки кваліфікованих технічних фахівців і є одним із найпрестижніших у країні. Історія навчального закладу починається з 1842 року, хоча сучасна назва була зареєстрована тільки в 1986 році.

В університеті Делфта навчається понад 20 тисяч студентів, в тому числі іноземці понад 100 національностей. Викладацький і адміністративний персонал представлений понад 4600 співробітниками.

Структура університету складається з 8 факультетів, науково-дослідної школи, 3 інститутів, сучасних спортивних споруд і бібліотек. Є можливість навчатися в галузі цивільного будівництва, архітектури, промислового дизайну та інших технічних наук. Більш як 40 програм представлені англійською мовою. В середньому вартість навчання для іноземних студентів становить 8-9 тисяч євро на рік. Офіційний сайт Делфтського технічного університету – www.tudelft.nl.

Утрехтський університет (University of Utrecht)

Престижний і один з найстаріших університетів Європи був заснований в 1636 році. Замикає трійку кращих вишів Нідерландів. Серед випускників і співробітників навчального закладу – 12 нобелівських лауреатів.

До речі, відомий канал ВВС вніс місто Утрехт в п’ятірку найщасливіших місць для життя. Сьогодні близько 6700 співробітників Утрехтського університету, в тому числі 550 професорів, забезпечують навчальний процес понад 30 тисяч студентів.

Університет має сучасну інфраструктуру, містить 7 факультетів, два коледжі, школи, культурний центр, музей, ботанічний сад і спортивний комплекс. Широкий перелік курсів містить галузі права, економіки, природні, соціальні та гуманітарні науки, медицину. Іноземним студентам доступні програми англійською мовою. Виш активно співпрацює з іншими навчальними закладами світу, промисловими компаніями й урядовими структурами. Середня вартість навчання для іноземних студентів – близько 8-9 тисяч євро на рік. Офіційний сайт Утрехтського університету – www.uu.nl.