Бізнес в Голандії

За останні кілька років Голландія остаточно оговталася від світової фінансової кризи кінця минулого десятиліття і сьогодні ВВП країни показує стабільну позитивну динаміку. За величиною економіки Королівство Нідерландів займає шосте місце в Європейському союзі. Причому однаково добре розвинені як промисловість, так сфера сільського господарства.

Недарма бізнес в Голландії залучає інвесторів з різних куточків планети. Країна має вихід до моря, межує з Німеччиною і Бельгією. За обсягом експорту займає 9-місце в світі. Крім прикордонних держав, основний потік товарів спрямований на Великобританію і Францію. І в принципі, розвиток торговельних відносин з європейськими країнами знаходиться на вищому рівні. У 2017 році безробіття в районі 5,6%, а інфляція 0,6%.

бізнес в голандії

Вища освіта в Голландії вважається однією з кращих в Європі, тому робоча сила дуже кваліфікована. Продукція місцевих компаній з легкістю виходить на світовий ринок і має попит. В цілому бізнес-імміграція до Нідерландів служить відмінним способом проїзду до Європи на постійне проживання з можливістю подальшого оформлення голландського громадянства. Далі, розглянемо основні моменти ведення бізнесу в Голландії для іноземців, українців зокрема.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Голландії
  2. Реєстрація компанії в Голландії
  3. Форми власності в Голландії
  4. Податки в Голландії в 2017 році
  5. Напрямки для бізнесу в Голландії

Як відкрити бізнес в Голландії

Для повноцінного ведення бізнесу на голландській території й законного перебування в країні понад 3 місяці іноземним підприємцям з третіх країн, в тому числі України, потрібно відкрити візу та отримати вид на проживання (ПНП) в Голландії. Загалом, місцева влада зацікавлені в залученні закордонних інвестицій, тому особливих обмежень до сфер діяльності не висувається. Проте з деякими процедурними вимогами доведеться зіткнутися.

Питання надання ПНП опікає Служба імміграції та натуралізації Голландії (IND), а відповідність бізнесмена голландським критеріям спеціальний підрозділ при місцевому Міністерстві економіки. В першу чергу, іноземцю потрібно відкрити власну компанію або стати співвласником бізнесу (не менше 25%), який буде представляти інтерес для економіки Нідерландів і приносити прибуток. Як правило, заявка на ПНП подається після 12 місячного функціонування фірми.

Для прискореного оформлення посвідки на проживання в Голландії бізнесменові потрібно набрати певну кількість балів, які нараховуються за наступні позиції:
  • Досвід підприємницької діяльності.
  • Грамотний бізнес-план.
  • Внесок в місцеву економіку (створення робочих місць, сума інвестицій, якість інновацій).

Співробітники Міністерства економіки розглядають кожну заявку і виносять відповідне рішення. ПНП видається на два роки з правом продовження та дозволяє перевезти в Голландію сім’ю. Крім того, талановиті іноземні підприємці для просування стартап-проекту можуть отримати річну візу і в разі успіху згодом оформити повноцінну посвідку на проживання. Більш детальну інформацію можна отримати на офіційному сайті IND.

Для ведення ефективного бізнесу в Голландії не забудьте ознайомитися з особливостями місцевої ділової культури та ментальністю голландців. Як відомо, це одна з найбільш вільних, демократичних і законослухняних націй. Багато речей, наприклад, корупція та інші незаконні дії в цій країні є неприйнятними.

Процедура і вартість реєстрації компанії в Голландії

За версією агентства Doing Business у 2017 році з 190 країн світу за доступністю відкриття бізнесу Голландія займає 28-е місце.

У загальних рисах етапи реєстрації фірми виглядають наступним чином:
  1. Вибір унікального найменування компанії, відповідне місцевому закону «Про торгівлю» і вимогам Торгово-промислової палати (далі – ТПП) Голландії. Процедура безкоштовна.
  2. Нотаріальне завірення Акту інкорпорації компанії. Вартість послуг залежить від нотаріуса, в середньому близько 1750 євро.
  3. Реєстрація компанії в ТПП і отримання реєстраційного номера. Здійснюється онлайн протягом декількох годин, а також поштою або особисто, в цьому випадку може знадобитися до 5 днів. Вартість 50 євро.
  4. Реєстрація в податкових органах. Документи подаються протягом дня, але термін надання свідоцтва може розтягнутися до 1-1,5 місяця.
  5. У разі найму працівників, реєстрація в службі соціального страхування.

Під час і після реєстрації бізнесу в Голландії, в більшості випадків, буде потрібно скористатися послугами місцевих бухгалтерів, юристів і аудиторів.

Форми власності в Голландії

Одним з основних кроків при реєстрації компанії в Голландії, причому ще на початковій стадії створення бізнесу, є вибір найбільш ефективної для майбутнього розвитку форми власності.

Місцеві закони надають іноземцям широкий перелік видів компаній практично нарівні з голландськими бізнесменами. Зупинимося на найбільш популярних:

  • Приватна компанія з обмеженою відповідальністю (BV). Мінімальні вимоги до статутного капіталу відсутні, раніше (до 2012) було передбачено не менше 18 тисяч євро. Акціонери несуть відповідальність в розмірі особистих вкладів. Власники більше ніж 5% акцій наділяються додатковими зобов’язаннями, наприклад, у вигляді виплати дивідендів або прибутку від продажу цінних паперів.
  • Загальне партнерство (VOF). Має на увазі спільне ведення бізнесу декількома особами. Зазвичай складається спеціальна угода, що регулює частки вкладів, розподіл доходів та інші зобов’язання партнерів.
  • Приватний підприємець (Eenmanszaak). Як правило, діяльність здійснюється однією особою, хоча допускається наймання співробітників. Відповідальність за зобов’язаннями компанії в повній мірі переноситься на майно власника.

Крім перерахованих вище форм власності, іноземні бізнесмени можуть створювати в Голландії фонди, кооперативи, філії іноземних компаній, асоціації, товариства і корпорації. Все залежить від професійних цілей і суми інвестицій.

Податки в Голландії в 2017 році

Податки фото

У Голландії досить гнучка система оподаткування, зокрема, застосовуються прогресивна шкала прибуткового податку, безліч різних ставок залежно від масштабу бізнесу, видів діяльності й так далі. Для оптимізації процесу нарахування та сплати податків закордонному підприємцю, швидше за все, доведеться скористатися послугами місцевих консультантів або найняти профільного працівника в штат.

Ставки основних податків в Голландії в 2017 році

Корпоративний податок на прибуток – 25%. Для компаній, що здійснюють інноваційну діяльність при рівні річного доходу менше ніж 200 тисяч євро ставка – 20%.

ПДВ. Основна ставка – 21%. Знижена ставка – 6% застосовується, наприклад, для продовольчих товарів, фармацевтичної продукції, друкованих видань та деяких інших послуг.

Податок на дивіденди – 15%

Податок на прибуток. Прогресивні ставки в залежності від рівня річного доходу:

  • До 19982 євро – 8,9%
  • Від 19982 до 33791 євро – 13,5%
  • Від 33791 до 67072 євро – 40,8%
  • Понад 67072 євро – 52%

Загальна ставка соціального страхування – 27,65%

Податок на заощадження та інвестиції – 30%

З великою кількістю країн Нідерланди підписали угоди про уникнення подвійного оподаткування та взаємодії в пошуку осіб, які ухиляються від сплати податків.

Напрямки для бізнесу в Голландії

Активне залучення в торгові відносини з найпотужнішими економіками Європейського союзу, наприклад, Німеччиною та Францією, дозволяє іноземним бізнесменам в Голландії виходити на великі ринки з високим купівельним попитом місцевих жителів. Власне й голландська територія вважається однією з найбільш густонаселених в Європі. У 2017 році населення Нідерландів близько 16,9 млн чоловік. Це все потенційні споживачі товарів і послуг з високим рівнем доходу.

З іншого боку, конкуренція в різних нішах відповідно теж дуже висока. В деякі сфери пробитися зовсім не реально. Найбільш привабливим напрямком для відкриття бізнесу в Голландії в іноземців вважається харчова промисловість. За показником експорту сільськогосподарської продукції країна займає провідні позиції в світі. Інші сектора виробництва – машинобудування, нафтова і хімічна сфери також мають попит.

Останні роки все більшої популярності набирає відкриття в Голландії різних стартап-проектів. До того ж місцева влада всіляко стимулює молодих і талановитих закордонних підприємців цієї сфери. За останній рік тільки в одному Амстердамі було зареєстровано близько 1000 нових стартап-компаній і кілька тисяч інвесторів, а це в свою чергу сотні нових робочих місць для Голландії. Аналіз місцевого ринку, хороша бізнес-ідея й стартовий капітал – це головні складові для відкриття бізнесу та подальшої імміграції в Нідерланди.