Як отримати вид на проживання в Литві

За статистикою, лише 4% бажаючих отримати вид на проживання в Литві стикаються з відмовою. Ця країна, не так давно приєднавшись до Європейського союзу, вже випередила інші пострадянські держави за рівнем економічного розвитку.

ЗМІСТ

  1. Чим приваблива Прибалтика для українців
  2. Переваги покупки нерухомості
  3. Що таке бізнес-імміграція
  4. Нові правила, тонкощі та нюанси

як отримати вид на проживанняв Литві

Чим приваблива Прибалтика для українців

Головна перевага цієї балтійської держави – її приналежність до Шенгенської зони. Резидент отримує можливість відвідувати близько 90 країн світу без візи, жити й працювати тривалий час по всьому Шенгену без оформлення будь-яких документів.

Кожен, хто живе тут постійно, має такі права:

  • безкоштовна освіта в вищих навчальних закладах;
  • якісне медичне обслуговування;
  • грошова допомога молодим батькам, допомога з безробіття;
  • отримання кредитів і позик, іпотеку;
  • покупка автомобіля, безмитне користування ним на території Європейського союзу та СНД.

Спочатку вид на проживання в Литві для українців видається на 24 місяці й продовжується до 3 років. Потім іноземець може претендувати на отримання іншого документа – постійного виду на проживання (ПМП). Мігранту не потрібно приносити довідки про стан здоров’я, підтверджувати матеріальну забезпеченість виписками з банківського рахунку. Навіть наявність судимості не стане перешкодою, тому що довідка з поліції також не потрібно.

Є й інші переваги ВНП у цій країні:
  1. Термін розгляду заяви в середньому становить 2 місяці.
  2. Коли іноземець продовжує первинний ВНП, виданий на 2 роки, можна клопотати за інших членів сім’ї. Найчастіше дозвіл на тимчасове проживання видається також і для них.
  3. Іноземцю надається право вести комерційну діяльність.

Отримати ВНП у Литві можна на підставі ексклюзивних і ділових причин. До категорії ексклюзивних претендентів належать подружжя литовських громадян, етнічні литовці, студенти та аспіранти, наукові діячі, викладачі, опікуни неповнолітніх литовців, а також особи, які вимагають тимчасового захисту (біженці). Ділові причини – це бізнес і покупка нерухомого майна.

Переваги покупки нерухомості

Кілька років тому іноземці отримали право купувати не тільки об’єкти нерухомості, а й земельні ділянки. Згідно із Земельним кодексом, іноземний громадянин не платить державне мито. При покупці нерухомості дозвіл на тимчасове проживання видається в тому випадку, якщо житлоплоща становить мінімум 7 квадратних метрів на людину. Стан квартири, наявність зручностей ролі не відіграють, це ніхто не перевіряє. Для успішного переїзду досить однієї квартири площею в 21 квадратний метр на сім’ю з трьох осіб.

Покупцеві можна не боятися шахраїв: до підписання договору про купівлю-продаж покупець замовляє довідки про те, що над квартирою або будинком не висять заборгованості. Тільки через 3 робочі дні після їх видачі можна остаточно все підписувати.

Наступний етап – запрошення нотаріуса і перекладача. Без останнього не обійтися, якщо покупець не говорить по-литовськи. Після цього договір відправляється в Регістр, де розглядається від 2 до 14 днів.

У 2018 році квадратний метр в новобудові коштує від 700-800 євро в спальному кварталі до 1,2-1,3 тис. євро в більш престижних районах. Ще дорожче, близько 1,5 євро, оцінюється метр житлоплощі в віллах та апартаментах, розташованих в курортній зоні. Додаткові витрати на оформлення документів обійдуться ще в 200-300 євро.

Що таке бізнес-імміграція

Бізнес фото

Для українців, які не так фінансово спроможні, найпростіший варіант – це оформлення виду на проживання через комерційну діяльність.

Є кілька способів:

  1. Приватні підприємці, які вже володіють бізнесом у себе на батьківщині, можуть організувати представництво. Це фінансово не обтяжливо, діяльність представництва може мати умовний характер. Така організація проводить переговори, консультації, укладає контракти та договори.
  2. Можна відкрити філію компанії. Це дає можливість вести повноцінний бізнес в Литві, наймати на роботу персонал, надавати послуги й отримувати прибуток. Дозвіл на тимчасове проживання видається не тільки підприємцю, але й співробітникам-громадянам інших країн. Директор не зобов’язаний наймати на роботу литовців. Якщо бізнесмен вказує, що заробітна плата співробітникам виплачується в країні, де розташована материнська компанія, литовська податкова не віднімає податки із зарплати працівників.
  3. Реєстрація нового підприємства. Вид на проживання в Литві оформляється, якщо претендент – директор компанії, член ради директорів або власник мінімум 1/3 акцій. Фірма повинна існувати 6 місяців або довше. Слід найняти на роботу не менше 3 співробітників з литовським громадянством або ПМП. Мінімальний капітал – 28 000 євро.

Документи, які необхідно підготувати, містять:

  • виписку з єдиного реєстру юридичних осіб (свідоцтво про зареєстроване приватному підприємстві);
  • договір про співпрацю з бухгалтером;
  • квитанція про оплату державного мита;
  • документи, які потрібні на оформлення ВНП: закордонний паспорт, фотографії, заява.

Нові правила, тонкощі та нюанси

1 листопада 2015 року набули чинності нові правила отримання ВНП у Литві. Претенденту можуть відмовити, якщо будуть виявлені проблеми з податковою. Перш за все це стосується бізнес-іммігрантів. Негативна відповідь загрожує підприємцю, якщо податкова заборгованість перевищить розмір однієї величини соціального внеску.

До чорного списку також ризикують потрапити ті, хто раніше був помічений в нелегальному перебуванні на території держави. Навіть якщо литовські дипломати просто вважатимуть поведінку іноземця підозрілою, вони мають право відмовити йому.

ВНП у Литві зазвичай оформляється за два приїзди. Під час перших відвідин мігрант повинен перевести й нотаріально завірити документи, внести кошти на рахунок підприємства, якщо мова йде про бізнес-міграцію. Пройде якийсь час, перш ніж папери отримують підтвердження у всіх інстанціях. Наступний крок – особисте відвідування міграційної служби – буде заключним