Вища освіта й університети Литви

Навчання в Литві відкриває іноземцям з країн СНД, наприклад українцям, шлях до імміграції в одну з країн Європейського союзу, нехай не найбільш успішну і розвинену. Диплом литовського вишу істотно полегшить процес працевлаштування як в Литві, так і в багатьох інших державах Європи і світу загалом: наприклад, в таких привабливих для життя і роботи країнах, як США, Канада чи Австралія.Навчання в Литві

Значна частина литовського населення вільно володіє російською мовою. За офіційною статистикою, ця цифра становить не менше 8%. Крім того, деякі університети Литви пропонують пройти навчання не тільки литовською та англійською, а й російською мовою. Витрати на проживання в Литві під час навчання менші порівняно з багатьма країнами ЄС, скажімо з Великобританією або Фінляндією. А якість вищої освіти вважається досить високою.

Після закінчення вишу можна розглянути питання не тільки про працевлаштування, а й про відкриття в Литві власного бізнесу. Процедура оформлення литовського громадянства вельми тривала: за місцевими законами потрібне постійне проживання в країні не менше 10 років, а в разі шлюбу з громадянином Литви термін скорочується до 7 років. Зрозуміло, у кожного свої причини для вибору місця навчання і конкретного вишу. Давайте ознайомимося з системою вищої освіти в Литві, вимогами до вступників, вартістю навчання та кращими литовськими університетами.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Литві
  2. Як вступити до вишу Литви
  3. Вартість навчання та проживання в Литві
  4. Кращі університети Литви

Вища освіта в Литві

Сьогодні у вишах Литви навчається близько 7 тисяч іноземних студентів із не менш ніж 95 країн світу. І кількість вступників-громадян з-за кордону буде тільки збільшуватися. Багато з них є учасниками різних програм обміну студентами, які дають змогу пройти навчання в Литві абсолютно безкоштовно. Найпопулярнішими напрямами для навчання вважаються медицина, біотехнології, інформаційні системи, інженерні спеціальності, мистецтво й архітектура.

Система литовського вищої освіти є частиною Болонського процесу, тобто в основі навчання закладений кредитний принцип. За кожен рік навчання студент отримує 60 кредитів.

Система литовської вищої освіти
Можна вибрати одну з трьох форм навчання:

  • денну
  • вечірню
  • заочну
  1. Університети. Крім професійних навичок, виші цієї категорії забезпечують студентам якісні теоретичні знання, тобто надають академічну освіту. Процес навчання складається з трьох циклів, по закінченню кожного з яких випускник отримує ступінь:
    • Бакалавр (4 роки)
    • Магістр (1,5-2 роки)
    • Доктор (4 роки)
  2. У Литві функціонує 14 державних і 8 приватних університетів.

  3. Коледжі. Пропонують професійне навчання вишівської спрямованості з орієнтацією на освоєння практичних навичок. Період навчання становить 3-4 роки, після чого студент отримує професійний ступінь бакалавра. За бажанням можна продовжити навчання і вступити в звичайний університет. Усього в Литві налічується 23 коледжі, 10 з яких приватні.

Університети Литви пропонують понад 400 програм навчання, у тому числі англійською мовою.

Як вступити до ВНЗ Литви

Для іноземних студентів із країн, з якими Литвою не підписані угоди про безвізовий режим, наприклад України, однією з обов’язкових умов для переїзду є отримання візи та литовського виду на проживання. Ця процедура може зайняти певний час (близько місяця), тому важливо заздалегідь зібрати повну інформацію про особливості зарахування до обраного вишу та підготувати необхідні документи.

Кожний вищий навчальний заклад Литви має право встановлювати свої вимоги до іноземних студентів, проте загальні принципи можна виділити. Зазвичай прийом в литовські виші здійснюється в липні, іноді раніше. Громадяни ЄС і місцеві жителі можуть подати заявку в електронному вигляді через спеціальний сервіс, робиться це з 1 червня по 23 липня. Решта іноземці, як правило, звертаються безпосередньо до навчального закладу.

Основні вимоги до іноземців для зарахування в університети Литви

  • Визнання освіти. Атестат про повну загальну середню освіту або інші дипломи, отримані за кордоном, необхідно перевірити через спеціальний сервіс Центру оцінки якості вищої освіти Литви. Зазвичай процедура займає до одного місяця.
  • Мовні навички. Залежно від програми навчання, в основному викладання ведеться литовською та англійською, тому потрібно пройти спеціальний тест або надати спеціальні сертифікати про ступінь володіння мовою. У кожному виші умови можуть відрізнятися.
Перелік документів для вступу до литовського вишу
  1. Заповнена заява або анкета встановленого зразка.
  2. Мотиваційний лист і біографія.
  3. Копія закордонного паспорта.
  4. Фотографія (3х4 см).
  5. Атестат про повну загальну середню освіту або диплом про закінчення вишу (якщо є), визнані в Литві.
  6. Документальне свідчення про оплату програми навчання (квитанція).
  7. Підтвердження наявності достатніх коштів для проживання в Литві та покриття витрат на навчання (банківська виписка).
  8. Довідка з медичної установи про стан здоров’я.

Більш детальну інформацію про вимоги до іноземних студентів і список документів потрібно уточнювати тільки в навчальному закладі Литви, у який планується вступ. Залежно від вишу, можливо, доведеться скласти додаткові іспити, пройти тести або співбесіди.

Вартість навчання та проживання в Литві

Отримати безкоштовну вищу освіту в Литві іноземцю, тим більше з країни, що не входить у ЄС, нереально. Більш того, залежно від програми навчання, ВНЗ, спеціальності вартість істотно варіюється. Наприклад, медичні та технічні напрями обійдуться дорожче. У середньому для отримання ступеня бакалавра в литовському виші необхідна сума від 1000 до 5000 євро на рік. Магістерські програми починаються від 2200 євро. Докторський ступінь – від 7000 євро.

У приватних навчальних закладах вартість навчання набагато вище: припустимо, бакалавріат коштуватиме не менше 4000 євро щорічно. Плата за вищу освіту в Литві, наприклад, для українців, у порівнянні з місцевими жителями або громадянами ЄС, скоріш за все, буде дорожче. З іншого боку, в Литві існують міжнародні стипендіальні програми, гранти, фонди підтримки студентів тощо. Правда, представники далеко не кожної країни мають право на подібні стипендії.

Безперечною перевагою Литви в залученні іноземних студентів є порівняно низькі витрати на проживання. Наприклад, під час навчання в університетах Швейцарії, крім плати за навчання, для задоволення повсякденних потреб потрібно не менше 2 тисяч євро на місяць. За численними опитуваннями іноземців, для нормального життя в Литві студенту достатньо 400-500 євро на місяць. Зрозуміло, багато що залежить від міста й «апетитів» конкретної людини.

Кращі університети Литви

Вільнюський університет (Vilnius University)

Найстаріший і один з найбільших навчальних закладів Литви, Вільнюський університет був заснований в 1579 році. Має великий авторитет не тільки в країнах Балтії, а й у всій Європі. Бере активну участь в міжнародних наукових конференціях та інших академічних заходах. Сьогодні в стінах вишу навчається понад 20 тисяч студентів, з яких понад 1,2 тисячі – іноземці. Навчальний процес забезпечують понад 3,6 тисячі співробітників, у тому числі близько 1300 викладачів і 256 професорів.

Структура університету Вільнюса містить 12 факультетів, 7 інститутів, 4 науково-дослідні центри, 2 лікарні, музеї, сучасну бібліотеку, астрономічну обсерваторію, ботанічний сад. Виш підписав близько 130 угод про співпрацю з університетами 41 країн світу. Величезна кількість програм представлені англійською мовою, є курси і російською, переважно на філологічному факультеті. Для багатьох іноземних студентів, наприклад з України, доступні стипендіальні програми.

Університет Вітаутаса Великого (Vytautas Magnus University)

Університет Вітаутаса Великого фото

Один із найпрестижніших навчальних закладів Литви університет Вітаутаса Великого розташований в місті Каунас, який вважається другим за важливістю в країні після Вільнюса. Дата заснування – 1922 рік. У програмах навчання вишу особливе значення надається гуманітарним наукам. Університет співпрацює з 360 вишами світу, в тому числі за програмами двостороннього обміну. У 2013 році було відкрито представництво в місті Харкові (Україна). У виші навчається понад 10,5 тисячі студентів, включаючи чимало іноземців.

Університет Вітаутаса Великого має сучасну інфраструктуру, а саме аудиторії, комп’ютерні класи, лабораторії, бібліотеку, спортивні споруди. На 95% території вишу функціонує бездротовий інтернет Wi-Fi. У структурі навчального закладу діє 10 факультетів, розташованих в 17 корпусах. Для студентів побудовано 3 гуртожитки на більш ніж 900 місць. Пропонується пройти навчання за 51 програмою бакалавріату і 55 програмами магістратури, в тому числі англійською та російською мовами. Крім того, при виші діють понад 30 інтенсивних мовних курсів.

Вільнюський технічний університет імені Гедімінаса (Vilnius Gediminas Technical University)

Навчальний заклад займає провідні позиції з підготовки кваліфікованих технічних фахівців не тільки в Литві, але й в інших країнах Балтії. У програмах навчання широко використовується інноваційний підхід і сучасні технології, що дає випускникам вишу можливість легко адаптуватися під сучасний ринок праці. Вільнюський технічний університет співпрацює з більш ніж 500 вишами світу, у тому числі бере участь у міжнародних дослідженнях, програмах обміну та стажувань.

Сьогодні в університеті навчається понад 10,5 тисячі студентів. До складу вишу входять 10 факультетів, 14 науково-дослідних інститутів, 4 навчальні центри, 33 лабораторії та інші об’єкти інфраструктури. Для студентів передбачено понад 100 програм навчання, включаючи курси з викладанням англійською мовою. Бізнес-партнерами університету є понад 400 компаній по всій Литві.