Віза в Латвію для українців

Для українських громадян країни Прибалтики завжди були насамперед курортом. Сюди приїжджали насолодитися м’яким кліматом і спокійним відпочинком. І якщо колись дві країни об’єднувало спільне минуле, то сьогодні вони опинилися по різні боки візового бар’єра. З 2007 року віза в Латвію потрібна всім, хто хоче провести відпустку на її теплом березі.

Латвія фото

ЗМІСТ

  1. Визначаємо мету візиту і тип візи

1.1. Гостьова

1.2. Робоча

1.3. Туристична

  1. Список обов’язкових документів
  2. Вартість візи

Визначаємо мету візиту і тип візи

Отримавши латвійський Шенген, можна без жодних бюрократичних складнощів побувати в інших державах, яких об’єднала угода про спрощення візового контролю. Більш того, Латвія близька і зрозуміла нам своєю культурою, тут наші співвітчизники не відчувають мовного бар’єра, а бізнесмени з радістю поспішають вкладати гроші в місцеву економіку, тим більше що це дає чудовий шанс влаштуватися тут надовго.

Різновидів віз, які ви можете запитати в консульстві, існує три:

  • шенгенська;
  • національна;
  • транзитна.

Транзитний дозвіл видається тим, хто змушений здійснювати в Латвії пересадку на стикувальний рейс.

Національний штамп можуть отримати особи, яким необхідно перебувати тут тривалий період (від 90 днів). Найчастіше така віза обмежує перебування в Шенгені тільки межами Латвії. Але бувають винятки у вигляді позначки, що дозволяє перетин кордонів сусідніх держав.

Шенген-візу намагаються отримати більшість туристів. Але яка саме віза потрібна в Латвію, визначить виключно мета вашої подорожі. Розглянемо їх детальніше.

Гостьова

Запросити цей штамп можна в тому разі, якщо вам пощастило і ваші родичі живуть на території Латвії. У такому разі для безперешкодного отримання візи вам знадобиться запрошення від них.

Документ цей має містити такі відомості про запрошеного:
  1. ПІБ.
  2. Місце і дата народження.
  3. Адреса місця проживання.
  4. Громадянство.
  5. Мета відвідування Латвії.
  6. Адреса проживання в Латвії.
  7. Тривалість візиту (необхідно вказати точні дати).
  8. Консульство, в яке буде подано прохання на візу.

Оформити запрошення ваша рідня повинна у себе на батьківщині в міграційній службі. Вам передається тільки номер реєстрації цього документа, який ви і подаєте разом з іншими паперами в латвійське представництво в Україні.

Саме запрошення знаходиться в системі, роздруковувати або пересилати його не потрібно.

Робоча

Латвійська віза повинна бути обов’язково видана тим, хто має намір працювати в цій країні. Для цього існує спеціальна її категорія – робоча. Для отримання цього штампа, крім основного пакета документів, вам знадобиться ще й трудовий договір з вашим роботодавцем, а також запрошення від нього.

Найчастіше робочу візу видають на один рік. Але як варіант у вашому контракті може бути передбачено пункт «з правом постійного проживання», і тоді продовжувати візу не буде необхідності.

Туристична

Ця категорія є найбільш затребуваною, тим більше що отримати її самостійно взагалі ніяких проблем не викликає. Єдине, що потрібно пам’ятати, – перебувати в країні з таким штампом в паспорті ви можете тільки з метою відпочинку, туризму, знайомства з країною, її визначними пам’ятками. З нею ви також зможете побувати на концерті або якомусь спортивному заході.

Список обов’язкових документів

Завжди найважливіший і відповідальний етап – це підготовка документів. Адже саме помилки, допущені в складанні пакету паперів, є найпоширенішою причиною відмови у видачі шенгенського штампа.

Переконайтеся, що у ваш набір увійшли:
  1. Анкета. Зверніть увагу, що заповненими в цьому опитувальнику повинні бути всі пункти. Навіть якщо який-небудь з них вас не стосується, напишіть «ні» замість прочерку. Головне – не залишайте графу порожньою.
  2. Закордонний паспорт, який повинен залишатися дійсним ще три місяці після виїзду за межі Латвії.
  3. Фото.
  4. Страховка, яка передбачає компенсацію витрат на суму 30 тисяч євро.
  5. Підтвердження наявності житла в країні.
  6. Авіаквитки.
  7. Довідка з роботи, в якій викладена інформація про посаду, оклад, стаж роботи.
  8. Квитанція, в якій зазначено, що мито ви оплатили.
  9. Докази наявності у вас достатніх коштів для здійснення цього подорожі (від 60 євро на добу).

До цього списку слід докласти інші папери, передбачені конкретною категорією візи.

Вартість візи

Неодмінним етапом отримання візи в Латвію є оплата мита. На сьогодні вона становить:

  • короткостроковий Шенген – 35 євро;
  • термінове оформлення короткострокового штампа – 70 євро;
  • національна короткострокова – 65 євро;
  • національна довгострокова – 90 євро;
  • діти молодше 6 років – безкоштовно.

Період розгляду прохань може зайняти до 10 днів. Виняток становить термінова подача заяви, яка передбачає, що відповідь вам дадуть вже протягом двох діб.

Не забудьте і про правила ввезення в країну вашого багажу. Предмети особистого споживання в загальному своєму кількості не повинні перевищувати суму в 300 євро. Сигарети, алкоголь, парфумерія, які перевищують допустимий ліміт, повинні бути задекларовані, і за них має бути внесене мито. Неповнолітнім туристам ввозити перераховані товари взагалі заборонено.

І, нарешті, найцікавіше – обмеження виїзду за кордон боржникам. Саме про статус боржника найпростіше «забути», збираючись в черговий закордонну відпустку. Причиною можуть бути прострочені кредити, неоплачені квитанції ЖКГ, аліменти або штрафи з ДАІ. Будь-яка з цих заборгованостей може загрожувати обмеженням виїзду за кордон у 2018 році.