Робота в Латвії

Латвійська Республіка – це невелике прибалтійська держава з населенням близько 2 млн осіб на північному сході Європи між Естонією та Литвою. З 2004 року країна входить до складу Європейського союзу, а в 2014 році приєдналася до зони євро. Попри відносно низькі зарплати, робота в Латвії для громадян пострадянського простору, зокрема, українців і білорусів в поточному 2017 році – це хороший привід для імміграції в Європу в розрахунку на довгострокову перспективу.

У порівнянні з іншими країнами ЄС, адаптація в Латвії проходить набагато швидше, адже близько чверті місцевих жителів – це етнічні росіяни, відповідно мовний бар’єр не є великою проблемою. Хоча знання латиської, звичайно ж, не завадить. Латвійська економіка має скромні показники, проте досить стабільна.

робота в Латвії

Наприклад, за 2016 рік зростання ВВП склав 2,5%. Досить розвинені сфера сільського господарства, деревообробка, деякі сектори промисловості, а також транзитні послуги. До речі, одна з найпопулярніших і потрібних вакансій в Латвії – це водій-далекобійник. Але потрібні й інші іноземні фахівці, ті ж будівельники та представники робітничих професій.

Останні 20 років населення країни неухильно скорочується, молоді латиші прагнуть в більш розвинені європейські країни, тому для підвищення економічного потенціалу уряд зацікавлений в залученні робочої сили з-за кордону. У 2017 році рівень безробіття в Латвії в районі 9,5%.

У порівнянні з 2010 роком, коли цей показник доходив до 20%, можна сказати, що ситуація на ринку праці цілком прийнятна. Далі, дізнаємося як знайти роботу в Латвії без посередників, розглянемо доступні вакансії та зарплати в 2017 році, а також основні вимоги до іноземців з країн СНД.

ЗМІСТ

  1. Працевлаштування в Латвії для іноземців
  2. Як знайти роботу в Латвії. Пошук вакансії без посередників.
  3. Вакансії та зарплата в Латвії в 2017 році
  4. Робоча віза в Латвію в 2017 році

Працевлаштування в Латвії для іноземців

У зв’язку з тим, що Латвія входить до складу ЄС, вимоги до прийняття на роботу іноземців з третіх країн, в тому числі СНД, мало чим відрізняються від інших європейський держав. Тобто для законного працевлаштування на латвійській території громадянам, наприклад, України, необхідно заздалегідь визначити роботодавця, отримати дозвіл на роботу, потім в Консульстві Латвії відкрити робочу візу та оформити вид на проживання з правом професійної зайнятості.

Обов’язковою вимогою до латвійської компанії при прийнятті співробітника з-за кордону є інформування про це Державного агентства зайнятості Латвії (далі – ГАЗ). Таким чином місцева влада перевіряє, що протягом місяця на вакансію не претендують місцеві жителі або громадяни однієї з країн ЄС.

Для деяких категорій іноземних фахівців таке підтвердження не потрібно, наприклад:
  • спортсмени, тренери, представники творчих професій:
  • актори, художники, композитори, режисери, танцюристи й так далі;
  • власники Блакитної карти ЄС;
  • іноземні викладачі в акредитованих латвійських університетах;
  • технічний персонал, залучений в організації культурних або спортивних заходів;
  • посадові особи, експерти та консультанти, які здійснюють в Латвії професійну діяльність на основі міжнародних договорів;
  • бізнесмени, що працюють у власній латвійської компанії, при дотриманні певних умов.

Якщо співробітниками ГАЗ Латвії заявка на наймання іноземного фахівця схвалена, латвійський роботодавець висилає здобувачеві запрошення на роботу, попередньо зареєстроване в Управлінні у справах іноземців при місцевому МВС. Після цього можна звертатися в Консульство Латвії в своїй країні за робочою візою.

Зазвичай перша посвідка на проживання видається на термін до одного року, з правом продовження до 5 років, після чого з’являється можливість оформити постійне проживання, а надалі й громадянство Латвії. Протягом першого року зміна роботодавця не дозволяється. Для цього буде потрібно пройти всю процедуру заново.

Як знайти роботу в Латвії. Пошук вакансії без посередників

Перед тим як приступати до пошуку вакансії в Латвії для українців, щоб не витрачати час, що називається, даремно, необхідно тверезо оцінити свої шанси на успішне працевлаштування. Перш за все це стосується володіння мовою і рівня кваліфікації. Для самостійного пошуку престижної та високооплачуваної роботи в Латвії в 2017 році в більшості випадків знадобиться знання латиської мови на хорошому рівні.

Деякі види професій, особливо регульованих або пов’язаних з державними структурами Латвії, вимагають навичок місцевої мови в обов’язковому порядку. Приватні латвійські компанії можуть приймати іноземців на свій розсуд, в залежності від функціональних обов’язків кандидата. Робота в Латвії без знання мови – це в основному некваліфіковану працю або компанії, спрямовані на взаємодію з російськомовними жителями.

Основні варіанти пошуку вакансії в Латвії в 2017 році

Насамперед відвідайте офіційний сайт латвійського агентства зайнятості – nva.gov.lv. Тут зібрано безліч інформаційних матеріалів про латвійський ринок праці, доступні вакансії та інші корисні відомості для шукачів.

Використовуйте професійну соціальну мережу Linkedin і особисті контакти. Дуже часто за допомогою родичів і знайомих вдається знайти роботу в Латвії набагато швидше.

Вакансії та зарплата в Латвії в 2017 році

Латвія фото

За рівнем заробітних плат Латвійська Республіка займає останні позиції в Європейському союзі. У 2017 році чистий середня заробітна плата в Латвії 675 євро в місяць. Менше наймані працівники отримують тільки в сусідній Литві, а також Болгарії, Угорщини та Румунії. Мінімальна заробітна плата в Латвії в поточному році становить 380 євро.

Доступні вакансії в Латвії для українців і білорусів у 2017 році – це водії-міжнародники (далекобійники), інженери, будівельники, IT-фахівці. Іноді потрібні працівники в області виробництва виробів з дерева, фармацевтичних препаратів, в охороні здоров’я та соціальній сфері. Заробітна плата тут досягає 1000 євро на місяць, буває і більше.

Особливою популярністю у громадян пострадянського простору користується некваліфікована робота в Латвії. Це няні, доглядальниці, домробітниці, вантажники, офіціанти, продавці, помічники кухаря та інші професії. Окреме місце займає сезонне працевлаштування в Латвії в сільському господарстві зі збору врожаю. Заробітки в цих сферах залишають бажати кращого, не більше 500-600 євро.

Робоча віза в Латвію в 2017 році

Для в’їзду в Латвію та офіційного працевлаштування на строк понад 3 місяці громадяни країн СНД, наприклад, України, зобов’язані оформити довгострокову візу (тип D) та посвідку на проживання з правом ведення професійної діяльності. Робиться це через Консульство Латвії в своїй країні. У кожному конкретному випадку, співробітники відомства нададуть необхідну допомогу та уточнять список необхідних документів.

Документи на робочу візу і дозвіл на проживання в Латвії

Документи на робочу візу і дозвіл на проживання в Латвії такі:
  1. Заповнені анкети, окремо на візу і дозвіл на проживання.
  2. Дійсний закордонний паспорт.
  3. Три кольорові фотографії (3,5х4,5 см).
  4. Медична страховка з покриттям не менше 42,6 тисячі євро.
  5. Довідка про відсутність судимості.
  6. Підтвердження наявності місця для проживання в Латвії (нерухомість у власності або договір оренди).
  7. Копія трудового контракту та запрошення від латвійського роботодавця.

Консульський збір для робочої візи дорівнює 61,18 євро. Список документів для дозволу на проживання розглядається від 5 до 30 робочих днів. Залежно від ситуації, співробітники латвійського Посольства та Управління у справах іноземців можуть вимагати додаткові відомості.