Бізнес в Латвії

Економіка Латвії пережила істотний спад в результаті фінансової кризи 2008-2009 років. Для розуміння ситуації за цей період ВВП країни скоротився на 18%. Останні кілька років фіксується стабілізація економічного становища Латвійської Республіки. З 2004 року держава входить до складу Європейського союзу, а в 2014 році приєдналася до зони євро. Сьогодні бізнес в Латвії для іноземців, включаючи українців, це цілком вигідний захід, який дозволить вийти на європейські ринки та дасть можливість конкурувати з лідерами світової торгівлі.

Зручне географічне розташування для транзитних послуг, прийнятна інфраструктура, порти та відкрита економіка сприяють залученню в Латвію іноземних інвестицій. Правда, невеликою перешкодою є не в повному обсязі вирішені проблеми з корупцією і деякий адміністративний тиск місцевих владних структур. Проте в 2017 році відкрити бізнес в Латвії прагнуть багато підприємців, в тому числі з країн СНД.

бізнес в Латвії

Основна частина місцевого населення зайнята в сфері послуг, близько 73%, в промисловому секторі працює 23% працівників, решта робоча сила в сільському господарстві. Безробіття в Латвії в 2017 році близько 9,5%. Члени сім’ї іноземного бізнесмена можуть знайти роботу в одній з латвійських компаній, тим більш одна з головних демографічних труднощів країни – відтік молодих фахівців в більш розвинені держави Європи. Особливо потрібні кваліфіковані працівники.

Латвійські вузи пропонують якісну освіту з прийнятною платою за навчання. У країні проживає велика кількість російськомовних громадян, в загалі близько третини населення вільно володіє російською мовою. В цілому позитивних моментів для бізнес-імміграції в Латвію цілком достатньо. Далі в статті розглянуті основні аспекти ведення підприємницької діяльності в Латвії, процедура реєстрації компаній і популярних форм власності, податки та процес отримання латвійської бізнес-візи.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Латвії
  2. Реєстрація компанії в Латвії
  3. Форми власності для компанії в Латвії
  4. Податки в Латвії в 2017 році
  5. Бізнес-віза в Латвію в 2017 році

Як відкрити бізнес в Латвії

Латвійський уряд вкрай зацікавлений в залученні закордонних бізнесменів, які будуть вкладати інвестиції в місцеву економіку. Тому особливі обмеження для іноземців в питанні реєстрації бізнесу в Латвії немає. Найпопулярнішим містом і діловим центром країни вважається столиця Латвійської Республіки – Рига.

Однак зовсім не обов’язково, що б було саме це місто. Наприклад, зверніть увагу на такі міста, як Вентспілс або Лієпая.

Якщо купити готовий бізнес в Латвії або відкрити нову компанію, з’являється можливість оформити латвійський вид на проживання, що вкрай важливо для повноцінного ведення підприємницької діяльності. Зазвичай, документ видається на один рік з правом продовження до 5 років. Після цього можна заїхати на проживання, а через 5 років можна отримати громадянство Латвії.

Для детального розуміння всіх юридичних моментів, пов’язаних з бізнес-імміграцією в Латвію, в тому числі прискорення процесу оформлення виду на проживання, швидше за все, потрібно скористатися послугами професійних юристів, консультантів, латвійських бухгалтерів і нотаріусів. Підійдіть до цього питання дуже серйозно, тобто довіряйте тільки перевіреним фірмам або приватним особам.

Вартість і процедура реєстрації компанії в Латвії

За даними агентства Doing Business у 2017 році з 190 країн світу за доступністю відкриття і легкості ведення бізнесу Латвія займає 14-е місце. Досить значний показник. Наприклад, країна розташовується вище Швейцарії та Франції.

реєстрація каомпанії в Латвії

Основні етапи реєстрації компанії в Латвії

  1. Нотаріальна реєстрація статутного капіталу з занесенням в комерційний регістр. На цьому кроці формується склад правління акціонерів, що також засвідчує нотаріус. Мінімальна сума статутного капіталу складає 2820 євро. Якщо маєте бажання, можна оформити електронний підпис, вартість – 26 євро.
  2. Відкриття рахунку в латвійському банку та отримання квитанції про сплату статутного капіталу. Зазвичай вартість послуги не перевищує 10 євро.
  3. Реєстрація в торговому реєстрі й податкових органах. Для здійснення цієї процедури протягом одного дня доведеться викласти 427 євро. Для звичайної реєстрації, яка займає близько 3 днів, знадобиться 142 євро.
  4. У разі найму працівників необхідно зареєструватися в фондах соціального страхування.

За умови, що реєстраційні документи підготовлені, загальний термін реєстрації компанії в Латвії не перевищує одного тижня.

Форми власності для компанії в Латвії

Вибір ефективної для ведення бізнесу в Латвії форми власності залежить від масштабів планованої діяльності, суми інвестицій, можливості оптимізації оподаткування та деяких інших факторів.

Розглянемо найбільш популярні види латвійських компаній.

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Ідеальний варіант для підприємств малого та середнього бізнесу. Мінімальні вимоги до статутного капіталу – 2820 євро. Власники компанії, які можуть бути як фізичними, так і юридичними особами несуть відповідальність пропорційно до внесків. Обмежень на реєстрацію компанії іноземними бізнесменами відсутні. Це відноситься як до засновників, так і до членів ради правління.

Відкрите акціонерне товариство (ВАТ). На відміну від ТОВ статутний капітал повинен вноситися тільки в грошовій формі, мінімальна сума дорівнює 35201 євро. Компанія відповідає за своїми зобов’язаннями повним обсягом наявних активів. Управління здійснюється зборами акціонерів, правлінням і радою директорів. Обмеження для володіння ВАТ іноземцями не передбачені.

Приватний підприємець (ПП). Управлінням компанією займається одна особа, яка несе повну особисту відповідальність за зобов’язаннями всім своїм майном. Привабливою стороною цієї форми власності є більш спрощена система реєстрації та ведення бухгалтерського обліку.

Крім перерахованих вище форм власності, закордоні підприємці можуть відкрити в Латвії представництва та філії іноземних компаній.

Податки в Латвії в 2017 році

Латвія має одну з найбільш гнучких податкових систем в ЄС, з широким переліком субсидій і пільг залежно від цілей і напрямків бізнесу. Податкові ставки цілком прийнятні, а спеціальні економічні зони дозволяють ефективно мінімізувати обсяги виплат.

Ставки основних податків в Латвії в 2017 році

  • Корпоративний податок на прибуток – 15%
  • ПДВ. Основна ставка – 21%. Знижена ставка – 12%.
  • Прибутковий податок – 23%
  • Обов’язкові внески на державне соціальне страхування – 34,09%
  • Податок на нерухомість – 1,5%

Бізнес-віза в Латвію в 2017 році

Для ведення бізнесу в Латвії або просто здійснення ділових поїздок, наприклад, українцеві потрібно оформити бізнес-візу в латвійському Консульстві в своїй країні.

Документи на бізнес-візу в Латвію

Документи
  1. Дійсний закордонний паспорт з як мінімум двома порожніми сторінками.
  2. Заповнена анкета на візу в Латвію встановленої форми.
  3. Кольорова фотографія паспортного типу (3,5 см х 4,5 см).
  4. Медична страховка з покриттям не менше 30 тисяч євро.
  5. Підтвердження наявності місця для проживання в країні.
  6. Доказ володіння бізнесом в Латвії або лист-запрошення від ділових партнерів.
  7. Оплата державного мита.
  8. Фінансова забезпеченість для життя в Латвії.

У 2017 році ця сума становить не менше 818 євро в місяць. В кожному окремому випадку співробітники латвійського дипломатичного відомства мають право вимагати в іноземного підприємця додаткову інформацію.