Бізнес в Латвії – як відкрити іноземцю

Латвія – держава, розташована на півночі Європи. Незважаючи на свої скромні показники за кількістю населення та загальної площі, ця країна стабільно входить в топ держав найбільш привабливих для ведення бізнесу. Крім того, латвійська Республіка входить до складу Євросоюзу, член НАТО і Торгового Союзу. Це робить держава привабливим для інвестування та відкриття підприємства. Про те, як почати свій бізнес в Латвії, які форми власності, податкова звітність та інші підводні камені підприємницької діяльності в цій країні і піде мова в цій статті.

Латвия фото

Як відкрити свій бізнес в Латвії

За останні кілька років латвійська бізнес сфера зміцнилася і вийшла на один рівень з підприємницьким середовищем більш розвинених країн західної Європи. Це робить її привабливою для життя в Латвії, як з точки зору імміграції, так і з точки зору часових подорожей.

Приміром, згідно з рейтингом Вол Стріт Джорнал, Латвія займає 37 місце серед країн світу за показниками ведення власного бізнесу, і входить в список так званих «частково вільних країн». На даний момент це один з кращих показників серед країн колишніх радянських республік. До того ж, Латвія знаходиться на 20 – му місці в рейтингу складеному Світовим банком з точки зору легкості ведення бізнесу в країні та зручності реєстрації підприємства.

Згідно букві закону, в Латвії немає ніяких обмежень для іноземців, які бажають відкрити бізнес. Таким чином, будь-яка людина, маючи потрібну суму для інвестицій, бізнес ідею і стартовий пакет документів може відкрити фірму в Латвії.

Форми власності для компанії в Латвії

Для того, щоб не просто отримати роботу в Латвії, а стати підприємцем, необхідно розібратися з формами організації справи в цій країні.

Всього таких форм власності для компанії в Латвії існує три:
  • Товариство з обмеженою відповідальністю. Найбільш поширена форма власності. Мінімальний статутний капітал складає 2820 євро. Засновники несуть відповідальність і отримують прибуток прямо пропорційно своєму внеску в статутний капітал. Тобто чим більша частина у формуванні капіталу компанії, тим більше отриманої вигоди від діяльності фірми, але і ризики так само більше.
  • Відкрите акціонерне товариство. Мінімальний статутний капітал становить трохи більше 35000 євро. Вноситься сума може виключно у грошовому еквіваленті, і тільки у встановленому законом порядку. Управління такою компанією здійснюється колегіально, тобто за допомогою ради директорів і зборів акціонерів.
  • Фізична особа підприємець. Така форма реєстрації і управління приваблива спрощеною системою оподаткування, реєстрації та ведення бухгалтерського обліку. Але варто враховувати, що підприємець особисто несе відповідальність за зобов’язанням, узятим на себе фірмою, аж до особистого майна. З іншого боку і прибутки від діяльності отримує так само одноосібно.

Реєстрація фірми в Латвії

Для початку підприємницької діяльності необхідно обзавестися декількома реєстраційними документами. Першим і основним є папір про внесення компанії в комерційний регістр. Робить це нотаріальна контора. Там же реєструються співзасновники і розмір статутного фонду.

Потім слід відкрити рахунок у латвійському банку. Без цього неможлива ні підприємницька діяльність, ні реєстрація в податковій і соціальній службах. Відкривши рахунок попросіть співробітників банку видати квитанцію про внесення суми статутного капіталу рахунок компанії. Це значно спростить і прискорить наступні кроки реєстрації.

Регистрация юридического лица фото

Отримання витягу про реєстрацію юридичної особи в торговому реєстрі і в податковій службі. Після цього вже можна легально здійснювати діяльність на території Латвії. Однак, якщо передбачається наймати співробітників необхідна, також, реєстрація у фонді соціального страхування. Для реєстрації в торговому реєстрі необхідно подати такі документи:

  • Заява про реєстрацію
  • Нотаріально завірені підписи співзасновників
  • Засвідчений статут фірми
  • Договір засновників
  • Документ про дозвіл виборів членів правління
  • Підтвердження скликання засновників на юридичну адресу фірми
  • Квитанція про сплату державного мита
  • Підтвердження оплати публікації в державній газеті

В сумі відкрити бізнес в Латвії, не враховуючи статутний капітал, обійдеться в 200 євро. У це входить отримання електронного підпису та в необхідних виписок. Сума статутного капіталу залежить від форми власності компанії, так і від передбачуваної діяльності.

Податки для підприємців в Латвії

Вирішивши відкрити свій бізнес в Латвії, варто так само ознайомитися з оподаткуванням підприємницької діяльності. До речі, саме в цій країні розроблена і впроваджена одна з найбільш гнучких податкових систем у Європі.

Основні податкові ставки становлять:
  • Загальний (або корпоративний) податок на прибуток – 20%
  • Податок на додану вартість – 21%. У спеціальних економічних зонах – 15% і навіть 0%
  • Обов’язкове державне страхування (на зразок нашого пенсійного фонду) – 34%

Це перелік обов’язкових податків з підприємця. Ще може стягуватися прибутковий податок.

Ставка прибуткового податку залежить від отриманого доходу за обліковий період (частіше календарний рік):
  • До 20000 євро – 20%
  • 20000-55000 євро – 23%
  • Більш 55000 євро – 34%

Який бізнес відкрити в Латвії

Латвійському уряду вигідно залучення іноземного капіталу в країну. Відповідно, Латвія створює комфортні умови для ведення бізнесу негромадянами своєї країни. Підтвердженням цьому служать різні економічні зони, на які поділено держава. Найбільш популярним містом для відкриття своєї справи є Рига і її околиці. Однак варто звернути увагу на такі регіони, як Лієпая і Вентспинс. Наприклад, туристична завантаженість цих міст не менше, а завдяки виділеній економічній зоні податки для підприємців значно менше.

Крім сфери туризму в Латвії розвивається легка промисловість.

Легкая промышленность в Латвии

За останні роки саме в цьому напрямку подвоїлася частка малого бізнесу в Латвії. Розвинена транспортна інфраструктура і логістика дає можливість економити, відкриваючи провадження у віддалених регіонах країни. У відповідності із світовими тенденціями в лідери бізнесу виходять інформаційні технології. Для цього виду діяльності створені зручні умови по території всього Латвійського держави.

Зверніть увагу на те, що деякі види діяльності потребують отримання ліцензії. До таких відносяться деякі види торгівлі, надання послуг та самостійного виробництва.

Для зручного ведення своєї справи, зверніть увагу на оформлення документів для себе. Істотно полегшує перетин кордону бізнесменом відкрита бізнес віза до Латвії. А через 5 років, після реєстрації підприємства іноземна комерсант може претендувати на ВНП в Латвії.

Отже, Латвія стає привабливою країною не тільки зі сторони міграції, але і як держава, в якому зручно і вигідно займатися бізнесом. Процес реєстрації швидкий і простий, помірні податки, а впровадження різних економічних зон дає можливість легального збільшення доходів.