Робота і вакансії в Японії

Японія має одну з найпотужніших економік у світі. Цьому сприяють широке використання передових технологій, ефективні реформи уряду та дисциплінована робоча сила. Правда, з початку 90-х років минулого століття спостерігається істотне зниження темпів економічного зростання. Крім того, великий збиток Японії завдали страшний землетрус і цунамі 2011 року. Проте сьогодні в країні високий рівень життя, безробіття близько 3%, а інфляція практично відсутня.

Робота в Японії для українців у 2018 році, особливо для тих, хто володіють достатньою кваліфікацією і досвідом, – це цілком реальне завдання.

робота в Японії

 

Звісно, потрібно враховувати специфіку азіатської країни, вимоги до мовних навичок і особливості працевлаштування для іноземців. Далі поговоримо докладніше про процедуру переїзду до Японії трудових мігрантів, варіанти пошуку робочого місця, доступі вакансії та зарплати на японському ринку праці в 2018 році.

ЗМІСТ

  1. Робота в Японії для іноземців. Особливості та робочі візи.
  2. Документи на робочу візу в Японію
  3. Як знайти роботу в Японії. Пошук вакансій.
  4. Вакансії та зарплати в Японії в 2018 році

 

Робота в Японії для іноземців. Особливості та робочі візи.

Населення Японії в 2018 році становить близько 127 млн осіб. Основна частина місцевих громадян зайнята у сфері послуг (72,2%) і промисловості (26,6%). На частку сільського господарства припадає трохи більше 1%. В іноземних здобувачів, охочих знайти роботу в Японії у сфері рибальства або вирощування рису, шансів дуже мало. Японські працівники вельми кваліфіковані та працелюбні. Тому для пошуку робочого місця будуть потрібні серйозні конкурентні переваги. Наприклад, робота в Японії для дівчат доступна в модельному бізнесі, а чоловіки можуть претендувати на вакансії в автомобільній галузі. Практично в кожному випадку іноземцю знадобиться знання японської мови. Більш того, володіння англійською має бути на високому рівні.

Робота в Японії без знання мови – це нереальне завдання, якщо це не викладання російської/української в японських навчальних закладах або нелегальне працевлаштування. Другий варіант абсолютно програшний, який обіцяє великі штрафи, заборону в’їзду в країну і навіть тюремне ув’язнення. Для пошуку вакансії в Японії іноземцю потрібно мати достатню кваліфікацію, досвід і навички в певній професії. Без цього знайти роботу в Японії, особливо громадянину країн СНД, точно не вийде.

У більшості випадків для переїзду до Японії з метою працевлаштування необхідно заздалегідь знайти роботодавця, що надалі дасть змогу отримати робочу візу. Це є обов’язковою умовою для іноземних працівників. Причому в основному візи прив’язані до конкретної професії та не дозволяють займатися іншими видами діяльності. Найпоширенішою вважається робоча віза до Японії для висококваліфікованих фахівців. Документ видається максимум на 5 років.

Для оформлення візи в регіональному імміграційному бюро Японії потрібно отримати спеціальний сертифікат Certificate of Eligibility, який свідчить про право іноземця займатися професійною діяльністю на японській території. Зазвичай оформленням сертифіката для закордонного співробітника займається японський роботодавець.

Документи на робочу візу в Японію

Необхідно подавати такі документи на робочу візу в Японію:
  1. Два примірники належним чином заповнених візових анкет.
  2. Дві кольорові фотографії (4,5 см × 4,5 см).
  3. Оригінал і копія закордонного паспорта.
  4. Копія громадянського паспорта.
  5. Оригінал і копія сертифіката (Certificate of Eligibility).

 

Крім кваліфікованих іноземних кадрів, у Японії передбачені робочі візи для представників конкретних професій:
  • Професори (викладання і ведення наукової діяльності в навчальних закладах Японії).
  • Релігійні діячі.
  • Журналісти.
  • Представники творчих професій (художники, композитори, співаки).
  • Керівники та менеджери вищої ланки.
  • Медичні працівники.
  • Вчені.
  • Інженери та фахівці в галузі гуманітарних наук.
  • Співробітники іноземних компаній.
  • Працівники у сфері юридичних і бухгалтерських послуг.

Більш докладно про види робочих віз, строки їх дії та вимоги до іноземців читайте на офіційному сайті Міністерства закордонних справ Японії mofa.go.jp.

Як знайти роботу в Японії. Пошук вакансій.

Імміграційна політика Японії щодо іноземних працівників дає можливість великому колу фахівців претендувати на робоче місце. Основна складність полягає в пошуку японського роботодавця. Особливу увагу приділіть складанню якісного резюме і супровідного листа: зазвичай потрібно 2-3 сторінки. Обов’язково вкажіть свої конкурентні переваги, досвід і навички.

Знайти підходящі вакансії в Японії для українських та інших громадян пострадянського простору в 2018 році дуже непросто. Важливу роль відіграють особисті контакти і знайомства. Якщо будь-які зв’язки з представниками або працівниками японських компаній відсутні, можна спробувати налагодити спілкування з іноземцями, що проживають в Японії, у соціальних мережах. Велика кількість вакансій в Японії відсутня у відкритому доступі, тобто в інтернеті знайти робоче місце майже неможливо. Тому звертайтеся безпосередньо в японські компанії. Бажано писати пропозиції про працевлаштування у великі корпорації, де гарантовано зайняті англомовні іноземні працівники. Наприклад, Toyota Motor, Mizuho Financial, Hitachi, Mitsubishi та інші.

Вакансії та зарплати в Японії в 2018 році

Як відомо, японська економіка побудована на широкому використанні високих технологій і, в принципі, дуже різноманітна. Основні галузі Японії, де доступні вакансії для іноземців, – це автомобілебудування, інформаційні технології, електроніка, харчова промисловість, фінансовий і банківський сектор. Дуже часто для роботи в Японії потрібні дівчата з яскравою зовнішністю. Є вакансії для моделей, танцівниць, співачок.

Середня заробітна плата в Японії в 2018 році – 346,5 тисяч японських єн (3045 доларів). Мінімальна оплата праці – близько 7,5 долара за годину. У таких великих містах, як Токіо, ці показники істотно вище. Якщо взяти доступні вакансії в Японії для українців у 2018 році, то це перекладачі, фахівці сфери IT, професіонали в автомобільній галузі, медичні працівники, досвідчені інженери, будівельники та інші технічні фахівці. Заробити тут можна від 2 тисяч доларів і вище.

Знайти роботу в Японії у сфері некваліфікованої праці дуже складно. А без знання японської мови й зовсім нереально. Серед дефіцитних вакансій виділяються професії, для яких передбачені окремі робочі візи: професора, вчені, діячі мистецтва, власники творчих професій, кореспонденти і так далі. Велика частина іммігрантів влаштовується на роботу в Японії викладачами або вчителями англійської, а іноді й російської мови.