Робоча віза в Італію – як отримати українцям

Щорічно Італію відвідують десятки мільйони туристів, які насолоджуються доглянутими середземноморськими пляжами, чудовою архітектурою і приголомшливою кухнею в місцевих ресторанах. Крім заробітку, позитивні сторони від трудової міграції та тривалого проживання в Італії очевидні. Незалежно від причини переїзду – ведення бізнесу, навчання в італійських вузах, працевлаштування – перебування в Італії понад 3 місяці вимагає від більшості іноземців попереднього відкриття довгострокової візи.

Робоча віза в Італію для українців – це обов’язкова умова і один з найважливіших етапів на шляху до здійснення професійної діяльності в італійських компаніях. Оформляється документ у консульстві Італії в країні претендента. Ця процедура тісно пов’язана з іншими не менш важливими аспектами працевлаштування в цій країні. Про те, як отримати робочу візу в Італію в 2018 році та які існують вимоги до фахівців з України та інших країн СНД, поговоримо далі.

робоча віза в Італію

ЗМІСТ

  1. Оформлення робочої візи в Італію
  2. Робоча віза в Італію за межами квот
  3. Процедура отримання робочої візи в Італію
  4. Документи на робочу візу в Італію
  5. Перелік документів на робочу візу в Італію в 2018 році
  6. Вартість робочої візи в Італію

Оформлення робочої візи в Італію

Незважаючи на деякі труднощі в італійській економіці, інтерес іноземців до працевлаштування в Італії збільшується з року в рік. Однак на практиці знайти гідну вакансію на місцевому ринку праці дуже складно. Країна потребує обмежену кількість зарубіжних фахівців, зокрема володарів технічних професій, працівників туристичної галузі та рідше некваліфіковану робочу силу (няні, домробітниці, доглядальниці).

Квоти для іноземних фахівців в Італіі

Середня заробітна плата в Італії після сплати податків в 2018 році в районі 2 тисяч євро на місяць. Мінімальної ставки законодавство не передбачає. Відзначимо, що рівень оплати праці залежить від регіону і конкретної професії. Досвідчені фахівці можуть розраховувати на оклад 2,5 тисячі євро і вище, а працівники без особливої ??кваліфікації в 500-1000 євро. Уважно аналізуйте італійський ринок праці та врахуйте два важливі чинники, які значно ускладнюють процес отримання робочої візи в Італію:

  • Конкуренція. Італія є однією з держав-засновниць нинішнього Європейського союзу і до цього дня входить до цього об’єднання. Тому трудове законодавство країни забезпечує першочергове право на зайнятість для італійських громадян, іноземців з ЄС, ЄЕП (Ліхтенштейн, Норвегія, Ісландія) та Швейцарії, які можуть працювати в Італії без попереднього оформлення віз і спеціальних дозволів. Крім, того рівень безробіття в Італії в 2018 році перевищує 11%, а серед молоді — 35%.
  • Квоти. Виходячи з потреб італійської економіки, 1-2 рази на рік місцевий уряд встановлює спеціальні квоти (Decreto Flussi) для різних категорії іноземних фахівців, за межами яких отримати робочу візу в Італію українцям практично неможливо (виняток див. нижче). Передбачається, що на 2018 рік виділено не більше 30 тисяч квот. Близько половини передбачено для сезонних працівників, вагома частина – для зарубіжних підприємців та іноземців із тимчасовим видом на проживання в Італії.

Робоча віза в Італію за межами квот

Деякі претенденти з третіх країн, включаючи Україну, можуть зробити робочу візу в Італію без урахування квот. Виділяють дві основні категорії.

  • IT-фахівці. Маються на увазі іноземні працівники у сфері інформаційних технологій, які отримують дозвіл на роботу в Італії в результаті переводу всередині однієї компанії, наприклад в італійську філію. При цьому контракт повинен діяти не менше 5 років. Термін розгляду заяв триває від 2 до 6 місяців.
  • Блакитна карта ЄС. Не потрапляють під дію квот кваліфіковані іноземні фахівці, які претендують на Блакитну карту ЄС в Італію. Для цього потрібно виконати ряд умов:
    • Вища освіта, визнана в Італії (не менше 3 років) або досвід роботи в професії від 5 років.
    • Чинний контракт на 1 рік і більше з рівнем заробітної плати, що перевищує середні показники по країні мінімум у 1,5 рази.
    • Професія повинна відповідати рівню 1–3 ISTAT Ranking of Professions. Зокрема, сюди входять топ-менеджери, IT-фахівці, інженери, лікарі, архітектори, викладачі, бухгалтери, туроператори, агрономи та володарі деяких інших професій (в основному технічних).

Блакитна карта ЄС

Блакитна карта ЄС до Італії видається на термін дії контракту плюс 3 місяці, але максимум на 2 роки (з правом продовження). Термін розгляду заяв займає не більше 5 місяців.

Процедура отримання робочої візи в Італію

Перед тим, як відкрити італійську робочу візу, іноземний працівник має знайти вакансію й укласти трудовий контракт з місцевим роботодавцем. Зробити це важко, тим більше за умови перебування в свій країні. Кваліфікація, досвід і мовні навички здобувача повинні бути на вищому рівні. Гарного володіння англійською мовою може бути недостатньо: потрібне знання італійської.

Після підписання угоди роботодавець подає заяву на видачу дозволу на роботу іноземцю (Nulla Osta al lavoro) в Єдиний імміграційний центр (Sportello Unico l’Immigrazione) при місцевій префектурі. Залежно від регіону, вимоги можуть відрізнятися, але в основному відповідальність і більша частина роботи з отримання дозволу лежить на італійській компанії, а здобувач лише висилає потрібні документи: паспорт, дипломи, сертифікати, резюме тощо. Термін розгляду клопотання – близько 2 місяців.

Якщо стосовно іноземця приймається позитивне рішення, то не пізніше 6 місяців він мусить звернутися в консульство Італії за робочою візою. Єдиний імміграційний центр заздалегідь повідомляє італійське дипломатичне відомство про видачу дозволу на роботу здобувачу з-за кордону і направляє підтверджувальні документи в електронному вигляді. Тому особливі складнощі щодо отримання візи не мають вас спіткати. Відповідну позначку у паспорті буде поставлено протягом місяця.

Після прибуття в Італію не пізніше 8 робочих днів необхідно звернутися в місцеве відділення поліції (Questura) за ВНП, який надається протягом 2 місяців і діє до 2 років. Втрата робочого місця не означає моментальний виїзд із країни. Іноземцю надається деякий час (аж до одного року) на пошук нової вакансії. При цьому потрібно встати на облік у центр зайнятості. Дозвіл на сезонну роботу в Італії видається на півроку з правом продовження ще на 3 місяці.

Документи на робочу візу в Італію

Для отримання робочої візи в Італію іноземець повинен особисто звернутися в італійське консульство в своїй країні з відповідною заявою (анкета) і надати перелік встановлених документів. У рідкісних випадках за здобувача це може зробити уповноважений представник на підставі нотаріального доручення. Наприклад, якщо місце проживання розташоване на значній відстані від дипломатичного відомства Італії. Для звичайного виду працевлаштування за контрактом оформляється довгострокова національна віза (тип D), що дозволяє перебувати на італійській території більше 3 місяців.

Довгострокова національна віза Італія

Перелік документів на робочу візу в Італію в 2018 році:

  1. Грамотно заповнена анкета на візу встановленого зразка (італійською або англійською мовою).
  2. Дві кольорові фотографії розміром 30 х 40 мм або 35 × 45 мм, зроблені незадовго до звернення за візою. Одна клеїться на анкету, а інша додається до документів.
  3. Закордонний паспорт терміном дії більше 3 місяців від дати закінчення візи і виданий не пізніше 10 років тому. Мінімум дві сторінки повинні бути порожніми. Плюс копії сторінок з особистими даними.
  4. Внутрішній громадянський паспорт і копії всіх сторінок.
  5. Письмова згода на обробку персональних даних.
  6. Квитанція про сплату консульського збору.
  7. Офіційний дозвіл на роботу і трудовий контракт (оригінали та копії).

Для деяких видів діяльності в Італії, зокрема пов’язаних з участю в спортивних заходах або з виступом артистів, перелік документів може дещо відрізнятися. Крім того, залежно від ситуації, співробітники дипломатичного відомства мають право вимагати додаткові (уточнюючі) відомості (медична страховка, бронь авіаквитків, місце для проживання). Термін розгляду заяв зазвичай не перевищує 30 календарних днів.

Вартість робочої візи в Італію

Офіційна вартість робочої візи в Італію (консульський збір) в 2018 році становить 116 євро. Додаткові витрати у вигляді послуг візових центрів обійдуться в 29,5 євро. У разі відмови у видачі візи кошти не повертаються.