Вид на проживання в Ізраїлі

За останні десятиліття імміграція в Ізраїль громадян із країн пострадянського простору значно зросла. Особливий сплеск припав на початок 90-х років минулого століття.

Ізраїль фото

Однак і протягом останніх кількох років починаючи з 2014 року спостерігається суттєве збільшення міграційного потоку в бік Землі Обітованої. Виною всьому політична нестабільність і погіршення рівня життя в деяких країнах СНД.

Прагнення іноземців переїхати до Ізраїлю на довгий термін, отримати вид на проживання (ВНП), а потім ізраїльський паспорт цілком зрозумілі. Незважаючи на деякі військові протистояння та періодичні серії терактів, країна має стабільну економіку, високий рівень соціального забезпечення і якісне медичне обслуговування. Та й кліматичні умови разом із безліччю найдавніших історичних пам’яток привабливі не тільки для туристів, а й постійних жителів.

Однак у порівнянні з багатьма країнами світу, в тому числі з більшістю європейських, отримати посвідку на проживання в Ізраїлі – завдання не з легких. Можна навіть сказати, практично нереальне для іноземців, які не мають єврейських коренів. Жоден із традиційних способів, наприклад покупка нерухомості, навчання в ізраїльському вузі, працевлаштування або бізнес в Ізраїлі, не гарантує надання ВНП. Далі спробуємо розібратися, які ж все-таки є варіанти, і відповімо на питання, як отримати посвідку на проживання в Ізраїлі.

ЗМІСТ

  1. ВНП в Ізраїлі за допомогою репатріації
  2. ВНП в Ізраїлі без єврейських коренів

Як отримати вид на проживання Ізраїлю

ВНП в Ізраїлі за допомогою репатріації

Найбільш доступний спосіб отримати вид на проживання в Ізраїлі для українців та інших іноземців із країн СНД, перш за все пов’язаний з наявністю єврейських коренів. Спеціально для цього в країні діє закон «Про повернення», згідно з яким предки євреїв, причому обов’язково по материнській лінії, а також подружжя, діти, внуки і навіть члени їхніх сімей мають право скористатися процедурою репатріації.

Репатріація в Ізраїль фото

Обов’язковою умовою є єврейське віросповідання або Гіюр (звернення в іудаїзм).

Процедура переїзду в Ізраїль містить ретельний збір документів, що підтверджують єврейські корені, з якими необхідно звернутися в ізраїльське консульство в своїй країні. Кандидат не повинен становити загрозу національній безпеці Ізраїлю і в принципі здійснювати тяжких злочинів. Співробітники дипломатичного відомства проведуть попередню співбесіду, де поцікавляться мотивацією для імміграції в Ізраїль і поставлять уточнюючі питання.

Якщо підстави для репатріації (Алії) будуть достатніми спеціальна ізраїльська організація «Сохнут» надасть необхідне сприяння в переїзді, в тому числі в покупці квитка на літак, і навіть виділить фінансову допомогу на початку. Зазвичай репатріанту видається спеціальна тимчасова віза типу А1, яка свідчить про те, що людина направляється до Ізраїлю на постійне проживання. Після приїзду можливо оформити не тільки вид на проживання, а й громадянство Ізраїлю, причому за досить короткий строк.

Важливо. Процедуру репатріації можна пройти, вже перебуваючи на ізраїльській території. Як відомо, громадянам України віза для відвідування Ізраїлю в туристичних цілях (до 90 днів) не потрібна. Для цього потрібно звернутися в МВС Ізраїлю з відповідною заявою.

ВНП в Ізраїлі без єврейських коренів

Отримання виду на проживання в Ізраїлі для українців, що не мають єврейські корені, передбачає процес возз’єднання сім’ї. Такі особи можуть скористатися цим способом:

  • подружжя і співмешканці громадянина Ізраїлю або іноземця, який постійно проживає на ізраїльській території;
  • самотні батьки ізраїльського громадянина або постійного жителя Ізраїлю у віці: для чоловіка – старші за 67 років, для жінки – старші за 65 років, за умови відсутності у них дітей в іншій країні, здатних надати необхідну турботу.

Для багатьох розвинених країн світу возз’єднання сім’ї – це сама собою зрозуміла ситуація. Але тільки не для Ізраїлю. Співробітники місцевого МВС ретельно розглядають кожну заявку, дуже часто вимоги змінюються, або висуваються додаткові умови, тому найчастіше потрібні послуги місцевих юристів. Розглянемо основні моменти.

Для переїзду в Ізраїль членам сім’ї потрібно отримати візу В1, що дозволяє працювати на ізраїльській території.

Віза В1 фото

Через якийсь час оформляється тимчасовий вид на проживання (віза А5), а потім постійне проживання (ПМП) або громадянство. Для кожної категорії осіб передбачені різні терміни надання ВНП, які також можуть змінюватися за рішенням МВС Ізраїлю, але зазвичай процедура наступна:

  • Для чоловіка громадянина Ізраїлю віза В1 видається на півроку або рік, після цього з’являється можливість оформити візу А5 з правом щорічного продовження. Через 4 роки можна подати заяву на постійне проживання або громадянство.
  • Для чоловіка постійного жителя Ізраїлю віза В1 видається на 2-2,5 року, потім оформляється віза А5, яку використовують протягом 3 років. Після завершення цього періоду отримують ПМП або громадянство.
  • У разі співжиття з громадянином Ізраїлю віза В1 видається на 2-3 роки, потім оформляється віза А5, і після 4 років з’являється шанс на ПМП або громадянство.
  • У разі співмешкання з постійним жителем Ізраїлю віза В1 оформляється на 4 роки, потім отримують візу А5 на 5 років, і тільки після цього є можливість знайти постійний статус.
  • У випадку з батьками: якщо вік до 70 років, видається віза В1 на 2 роки, якщо більше 70 років – на 1 рік. Потім протягом 2 років діє віза А5. Після цього періоду оформляється постійне проживання.

Для початкового отримання візи В1 і при кожному наступному продовженні, в тому числі для тимчасового виду на проживання в Ізраїлі, доведеться проходити досить жорстку перевірку на предмет достовірності близьких відносин, це так звана ступінчаста процедура. Якщо під час співбесіди у місцевої влади з’являться підозри про фіктивність шлюбу або спочатку для оформлення візи В1 доказів виявиться недостатньо, про возз’єднання сім’ї можна забути.

Зазвичай для отримання візи В1 в якості доказів автентичності відносин надається така інформація:
  1. Листи на івриті від обох осіб з докладним описом щирості особистих відносин і необхідності в спільному проживанні. Обов’язково потрібно поставити дату і підпис.
  2. Листи на івриті від членів сім’ї та близьких друзів (близько 5 шт.), що підтверджують близькі стосунки прохачів візи. З датою, підписом і контактними даними.
  3. Кілька спільних фотографій, в тому числі з друзями і родичами.
  4. Інші докази у вигляді роздруківок телефонних дзвінків, листівок, рахунків з готелів, ресторанів тощо.
  5. Підтвердження спільного проживання, наприклад договір оренди нерухомості, рахунки з оплати комунальних платежів із зазначенням особистих даних та інше.

 

В кожному окремому випадку ізраїльська влада залишає за собою право на відмову у видачі посвідки на тимчасове проживання.