Вища освіта та навчання в Ірландії

Республіка Ірландія є однією з найбезпечніших країн Європи з динамічною економікою. Тут толерантно ставляться до іноземців, особливо до студентів. Навчання в Ірландії цікаве, його якість оцінюється високо, а для випускників відкриваються перспективи на ринку праці.

Ще в раннє середньовіччя цей зелений острів називали краєм «праведників і вчених». Так що система освіти тут має давні традиції. Вона схожа на британську, хоч і з деякими особливостями. Уряд країни не шкодує інвестицій і грошових вкладень в освіту, домагаючись залучення в ірландські університети бажаючих вчитися з усього світу. Економіка, природничі науки, комп’ютерні технології та банківська справа – це ще неповний перелік найпопулярніших дисциплін, за якими готують студентів ірландські вузи.

Ірландський вуз фото

ЗМІСТ

  1. Навчання в Ірландії для українців: які перспективи?
  2. Скільки коштує вчитися і жити в Ірландії
  3. Гранти та стипендії для іноземців
  4. Можливість підробітку і подальшого працевлаштування
  5. Підсумкова таблиця: плюси і мінуси освіти в Ірландії

Навчання в Ірландії для українців: які перспективи?

Всього в Ірландії навчаються близько 200 тисяч студентів, з них 11 тисяч – іноземці. Багато студентів з інших держав обирають навчання в Ірландії, тому що освіта в цій країні за якістю не поступається англійській, а жити і вчитися тут не так дорого, як у Великобританії.

Студенти, які не є громадянами Європейського союзу, повинні вносити плату за навчання (у минулому році вона становила близько 3000 фунтів). Це реєстраційний внесок, а також відшкодування витрат на іспити, обслуговування, страховку і так далі. Для українських студентів ірландські університети цікаві тим, що багато хто з них визнають українські дипломи і приймають абітурієнтів з України вже з 17 років.

Підготовка до вступу

Ірландський вуз фото

Для того, щоб вступити в ірландський вуз, необхідно почати підготовку як мінімум за рік. Перш за все слід вибрати, в якому університеті чи коледжі ви хочете вчитися. Зазвичай майбутні студенти виходять із критеріїв вартості освіти, престижності закладу, комфортності проживання та затребуваності на ринку праці спеціальностей, які пропонує вуз. Інформацію про вимоги і терміни вступу можна знайти на сайтах цих навчальних закладів. Там є і контакти спеціальних відділень для роботи з іноземними абітурієнтами. Ці служби допомагають студентам з інших країн консультаціями під час вступу.

Рівень англійської мови

Щоб відповідати вимогам університетів країни, слід знати на належному рівні англійську мову, а також мати найвищі бали з профільних предметів. Крім того, ірландські вузи приймають українських абітурієнтів тільки з першого курсу. Перехід з українських університетів в ірландські неможливий.

Документи в усі університети приймаються до 1 лютого через спеціальну централізовану інституцію – Central Application Office. Охочі вступити в ірландські коледжі або на додаткові програми (наприклад, на ступінь магістра) подають документи безпосередньо до вишів.

Підготовчі курси

Найбільш легкий варіант підготовки до вступу – це після закінчення середньої школи провчитися на спеціальному відділенні програми Foundation в обраному ірландському виші або в мовних школах при коледжах. Такі курси зазвичай тривають близько року. Програма Foundation цікава ще й тим, що її слухачі не тільки вивчають мову на рівні, необхідному для навчання, а й оволодівають також основами комп’ютерної грамотності та бізнесу. Випускники цієї програми можуть вступати не тільки в ірландські, але англійські й американські університети.

Мовні школи для українців і не тільки

Серед мовних шкіл в Ірландії найбільш кваліфікованими та академічними вважаються ті, які входять до складу Асоціацій мовних курсів: MEI (Marketing English in Ireland) та RELSA (Recognized English Schools Assosiasion). У них різноманітні методики і комплексний підхід до навчання. Їхня мета – навчити майбутніх студентів слухати, писати, сприймати і розуміти англійську мову. Багато часу на таких курсах приділяється мовній практиці. Різні школи пропонують безліч різновидів курсів – від базового до екзаменаційного (підготовка до складання тестів, обов’язкових для вступу до вишу), академічного (поглибленого) і спеціального (для бізнесу, менеджменту) тощо.

Російськомовні програми

У деяких ірландських коледжах і університетах є частково російськомовні бакалаврські програми. Зазвичай вони орієнтовані на бізнес і комерцію. Зокрема, такі програми є в Трініті-коледжі. На жаль, україномовних курсів в Ірландії немає.

Необхідні документи

Ірландські виші вимагають від абітурієнтів такий пакет обов’язкових документів:
  • сертифікат про складання міжнародних мовних іспитів (TOEFL, IELTS, TOEIC та інших). Такий документ демонструє здатність майбутнього студента здобувати освіту англійською мовою;
  • атестат (диплом) із зазначенням оцінок і кількості прослуханих із кожної дисципліни годин. Він повинен бути перекладений на англійську мову і завірений;
  • рекомендаційні листи;
  • мотиваційний лист. Цей документ повинен бути грамотно складений, щоб переконати приймальну комісію в серйозному ставленні до майбутнього навчання. У ньому повинні міститися аргументи про те, чому абітурієнт хоче вчитися в Ірландії, які знання з потрібних предметів у нього вже є і чого він бажає навчитися;
  • підтвердження наявності фінансів, що дозволяють жити і вчитися в Ірландії.

Часто ірландські університети додатково вимагають від випускників українських шкіл провчитися рік на підготовчих курсах Foundation або навіть два роки в ірландській середній школі (щоб отримати атестат зрілості, Leaving Certificate). Додаткові умови зазвичай варіюються в залежності від ВНЗ, і їх треба уточнювати в кожному університеті або коледжі безпосередньо.

Як отримати студентську візу

Необхідною умовою прийняття українського абітурієнта в будь-який ірландський виш є отримання студентської візи. Для цього заповнюється онлайн-анкета англійською мовою на сайті посольства. Після заповнення анкети заяві присвоюється номер, а сам документ і додана до нього декларація роздруковуються. До них додається необхідний пакет документів для відкриття візи.

Усе це в зазначений час надається в консульський відділ посольства Республіки Ірландія в Україні. Це робиться мінімум за два місяці до передбачуваного від’їзду, тому що деякі папери висилаються в Ірландію, а очікування відповіді може затягнути процедуру.

До пакета необхідних документів входять такі:
  • паспорт для виїзду за кордон і копія всіх сторінок внутрішнього паспорта,
  • 2 фотографії форматом 35х45 мм;
  • підтвердження з банку про оплату навчання;
  • виписка з банківського рахунку про наявність коштів на проживання (або документ про грант, стипендії);
  • документи на наявну нерухомість і власність на батьківщині;
  • копія страхового поліса (з сумою покриття не менше ніж 30 тисяч євро).

На співбесіді студентам доводиться також доводити, що їх дійсно зарахували на навчання, вони володіють мовою на достатньому рівні, а після закінчення вищої освіти мають намір повернутися в Україну.

Скільки коштує вчитися і жити в Ірландії

Вартість навчання для іноземних студентів в Ірландії залежить від того, які спеціальності вони вибрали. Навчання гуманітарним програмам і бізнесу обійдеться в 5-6 тисяч фунтів на рік, природним технічним наукам – в 6-7 тисяч. Найдорожчим є навчання в медичних коледжах. Там іноземному студентові доведеться віддати за рік близько 13 тисяч фунтів (1 фунт = 39-40 гривень).

У середньому витрати на проживання та харчування становлять приблизно 5 тисяч фунтів за рік.

Проживання студентів

Як правило, іноземні студенти живуть в гуртожитках на території кампусів в ірландських вишах. Гуртожитки дуже комфортні й добре обладнані, а ірландські кампуси можуть вважатися кращими в Європі. Деякі студенти винаймають приватні будинки і квартири. Іноді іноземних студентів розміщують в сім’ях. Будинки для проживання дуже ретельно відбираються. Найчастіше це сім’ї викладачів, у яких теж є діти. Буває, що студенти на перших порах навчання (два-три місяці) живуть в сім’ях, а потім самі вибирають, залишатися їм там далі чи шукати житло самостійно.

Інформацію про можливість оселитися в кімнаті в гуртожитку, в сім’ї або орендувати житло отримують в міжнародному відділі конкретного вишу. Ці відділи також сприяють розселенню студентів-іноземців.

Гранти та стипендії для іноземців

Ірландський уряд пропонує гранти та стипендії для навчання студентів з інших країн. Переважно такі стипендії виділяються місцевою владою в залежності від регіону проживання студента. Вони повністю оплачують освіту іноземця, а в багатьох випадках паралельно надається ще і грант на проживання (від 900 до 7000 євро на рік).

Цікаво, що органи місцевого самоврядування виділяють ці гроші не на основі конкурсу, а у разі відповідності іноземного студента наступним критеріям:
  • навчання на денному відділенні (магістерський дворічний або бакалаврський чотирирічний курс);
  • проживання в цьому районі (або в країні ЄС) з моменту не пізніше 1 жовтня року, що передує навчальному;
  • громадянство країн ЄС або наявність дозволу на перебування в Ірландії (статус біженця, вид на проживання, статус чоловіка (дружини) або дитини офіційно працюючих в країні фахівців);
  • річний дохід менше ніж 39 тисяч євро.

Самі ірландські університети часто надають стипендії іноземним студентам і аспірантам не з держав – членів ЄС. Такі стипендії видаються щороку на певні програми протягом усього терміну навчання.

Міністерство освіти і науки Ірландії надає спеціальні освітні гранти для студентів з України – на короткострокове навчання (один рік), літні школи та аспірантуру. Існують ще урядові стипендії для студентів з усього світу для проведення наукових досліджень при акредитованих ірландських університетах.

Можливість підробітку і подальшого працевлаштування

Якщо іноземні студенти в Ірландії вчаться більше року, вони можуть підробляти, але не більш ніж 20 годин на тиждень. Інформацію про те, де знайти вакансію з частковою зайнятістю, часто розміщує сам виш. Ще її надають центри працевлаштування.

Середній заробіток студентів становить 200-250 доларів на тиждень. Випускники ірландських вишів мають можливості працевлаштуватися не тільки в цій країні, але й у Великобританії та США. Найбільші перспективи – у фахівців у сфері програмування.

Деякі вузи мають власні служби, які допомагають студентам підробляти, а випускникам – влаштовуватися на роботу. Наприклад, університет Лимерика проводить ярмарки вакансій, куди приїжджають роботодавці з усього світу. Завдяки таким заходам щорічно знаходять роботу близько 2 тисяч випускників цього вишу. Найвідоміший вищий навчальний заклад Ірландії – Трініті-коледж – працевлаштовує своїх випускників за допомогою студентських клубів і організацій.

Підсумкова таблиця: плюси і мінуси освіти в Ірландії

Переваги ірландської освіти

Недоліки ірландської освіти

Освіта в Ірландії нагадує англійську і не поступається їй за якістю

Дуже високі вимоги для вступників іноземців і великі витрати на навчання

Спеціалізація і підготовка до можливого вступу до вишів починаються вже в школі

Існування перехідного року розслабляє школярів і вибиває їх з навчальної колії

Вчитися в Ірландії дешевше, ніж в США чи Великобританії

Для українських студентів навчання в Ірландії платне

Навчання ведеться англійською мовою, є частково російськомовні програми

Для вступу в ірландський виш потрібно мати сертифікат про складання міжнародних мовних іспитів

Студенти можуть жити у приймаючих сім’ях, де в оплату включено харчування

Жити і харчуватися в Ірландії дорого для звичайного студента

Для вступу в ірландський університет досить знати англійську на певному рівні та мати хороші бали з профільних предметів в українському атестаті

Студентам не можна перевестися з українського університету в ірландський, навчання починається з першого курсу

Є багато стипендій і грантів на навчання та проживання в Ірландії

Більшість стипендій та грантів розраховані на громадян ЄС або іноземців, які законно проживають в Ірландії

Студентам можна працювати під час навчання, а багато коледжів та університетів мають програми працевлаштування випускників

Щоб вчитися на деяких популярних спеціальностях, потрібно витримати великий конкурс або платити чималі гроші

З кожним роком навчання в Ірландії стає популярнішим. Середня і вища освіта в країні, де навчалися нобелівські лауреати, дає можливість отримати дипломи, які визнаються в самій Ірландії та в інших англомовних країнах. Влаштуватися після ірландського вишу на роботу можна практично в будь-якому куточку земної кулі, але для цього потрібно все продумати і ретельно підготуватися: вибрати університет або коледж, правильно подати документи, оформити пакет паперів на студентську візу, скласти необхідний тест на знання англійської. Якщо вдома такої можливості немає, будь-який ірландський коледж пропонує навчання на мовних курсах.

Не варто забувати і про побутові моменти: гроші на проживання, харчування, підручники. Ірландія – перспективна для іноземців держава, з красивими пейзажами і дивовижною історією, але екскурсії та спілкування не повинні відволікати від процесу оволодіння знаннями. Адже саме серйозні люди, які віддають більшу частину часу для освоєння обраного предмета, стають затребуваними фахівцями і викликають інтерес ірландських роботодавців.