Робота і вакансії в Індії

Незважаючи на досить широке коло проблем, пов’язаних із перенаселенням, недосконалістю інфраструктури, бідністю і корупцією, кількість трудових мігрантів в Індію збільшується. З початку 90-х років минулого століття місцева влада провела ряд реформ, що дозволило залучити велику кількість інвестицій, наростити торгівлю і поставити економіку на ринкові рейки. Сьогодні Індія вважається однією з країн з величезним потенціалом, яка динамічно розвивається.Індія вважається однією з країн з величезним потенціалом, яка динамічно розвивається

Робота в Індії для українців у 2017 році, можливо, не принесе такого доходу, як у розвинених європейських країнах, але, з іншого боку, дозволить насолодитися найдавнішою культурою й традиціями цієї дивовижної держави. Близько половини індійської робочої сили зайнято в сфері сільського господарства, до 30% припадає на сферу послуг і лише п’яту частину займає промисловість. Безробіття в Індії в 2017 році становить близько 6,3%. За кількістю працездатного населення, а це близько 500 млн чоловік, Індія поступається тільки Китаю.

Конкуренція на місцевому ринку праці досить значна, тому іноземцям претендувати на вакансію дуже складно. Проте кваліфіковані кадри з хорошим знанням англійської мови цілком можуть знайти роботу в Індії. Особливу увагу варто приділити сектору інформаційних технологій, туристичному напрямку, галузі фінансів, виробництва фармацевтичних препаратів, будівництва. Далі поговоримо докладніше про особливості роботи в Індії і варіанти пошуку вакансії.

ЗМІСТ

  1. Працевлаштування в Індії для іноземців. Особливості
  2. Як знайти роботу в Індії. Пошук вакансії
  3. Вакансії й зарплата в Індії в 2017 році

Працевлаштування в Індії для іноземців. Особливості

Місцеві компанії зацікавлені в забезпеченні робочими місцями насамперед індійських громадян. З іншого боку, зростання економіки й відкриття безлічі великих компаній сприяють появі додаткових вакансій, які не вдається заповнити лише за рахунок місцевої робочої сили. Для офіційного працевлаштування в Індії необхідно заздалегідь знайти роботодавця, підписати контракт і оформити робочу візу. Зазвичай відкривають візу типу Е.

Процес отримання робочої візи до Індії може зайняти тривалий час, тому дуже важливо максимально взаємодіяти зі співробітниками індійського консульства у своїй країні, а також роботодавцем. Зазвичай документ видають на термін від 6 місяців до 1 року з правом продовження аж до 5 років. Якщо планується перебування в Індії більше 180 днів, то протягом 2 тижнів з моменту в’їзду в країну потрібно пройти реєстрацію та отримати вид на проживання.

Умови отримання робочої візи в Індію

Умови отримання робочої візи
  • Претендент повинен мати високу кваліфікацію і займати відповідну посаду з оплатою праці не менше 25 тисяч доларів на рік. Для деяких професій є винятки – перекладачі, етнічні кухарі, викладачі іноземних мов (крім англійської).
  • На вакансію претендують місцеві працівники. Крім того, загальна кількість зарубіжних фахівців у компанії не може перевищувати 1% від усього штату.
  • Контракт на роботу підписують із зареєстрованою індійською компанією або зарубіжною фірмою, що здійснює діяльність на території Індії. При цьому у візовій наклейці обов’язково прописується найменування роботодавця.
  • Іноземця ретельно перевіряють на дотримання місцевого законодавства, в тому числі щодо повноти сплати податків та адміністративних штрафів.

Крім кваліфікованих зарубіжних фахівців, визначених чинним контрактом, на робочу візу в Індію можуть претендувати такі категорії іноземних працівників:

  • Художники;
  • Кухарі;
  • Спортсмени й тренери;
  • Перекладачі та викладачі іноземних мов;
  • Підприємці;
  • Управлінський персонал і менеджери вищої ланки;
  • Технічні фахівці для виконання короткострокових робіт, наприклад, по установці, ремонту й обслуговуванню устаткування або реалізації комерційних проектів.

Це далеко неповний перелік затребуваних в Індії професій. Однак, в інших сферах знайти вакансію й отримати візу значно складніше.

Як знайти роботу в Індії. Пошук вакансії

Для успішного пошуку вакансії в Індії українцям важливо мати хорошу освіту, в пріоритеті буде диплом одного з європейських ВНЗ, наприклад, британського. Дешевої робочої сили в країні більш ніж достатньо, тому рівень кваліфікації, досвід і навички іноземця – обов’язкові умови для працевлаштування. Англійська мова поширена в діловій сфері, проте ази основної мови Індії – хінді – або інших офіційних мов, залежно від регіону, можуть знадобитися.

Особливу увагу приділіть грамотному складанню резюме і супровідного листа з урахуванням індійських особливостей. Інформація повинна бути лаконічною і ємною. Досвід роботи в таких розвинених західних країнах, як США або Канада – великий плюс. Звертайте увагу на великі міста, наприклад, Мумбай, Делі й Калькутта. У них зосереджено більшість транснаціональних корпорацій, куди можна звернутися безпосередньо з пропозицією про роботу. Ось кілька великих компаній Індії – Cadila Healthcare, Tata Motors і AIA Engineering.

Якщо є можливість, відвідайте Індію в якості туриста. Таким чином можна поєднати приємне з корисним, тобто виділити якийсь час на налагодження особистих контактів. Більшість робочих місць на індійському ринку праці заповнюють за допомогою ділових зв’язків і знайомств. Відвідуйте тематичні форуми й спілкуйтеся з трудовими мігрантами в соціальних мережах. Наприклад, великою популярністю користується професійна мережа – linkedin.com.

Вакансії й зарплата в Індії в 2017 році

Зарплата фото

Робота і доступні вакансії в Індії для українців у 2017 році представлені в багатьох секторах економіки. В першу чергу мова йде про кваліфікованих фахівців. Пріоритетні напрямки – інформаційні технології та розробка програмного забезпечення, охорона здоров’я і виробництво фармацевтичної продукції, туризм, будівництво, біотехнології, автомобільна галузь, фінансовий і банківський сектори

Середня заробітна плата в Індії в 2017 році становить близько 4 доларів у день. Безумовно, іноземцю не варто орієнтуватися на цей показник, оскільки багато залежить від регіону і сфери діяльності.

На жаль, величезна кількість місцевого населення живе за межею бідності. Для більшості працівників оплата праці в 100-120 доларів у місяць вважається високою. Зарубіжним фахівцям в Індії краще націлитися на вакансії в представництвах іноземних компаній і великих корпораціях, тут можна заробити від 2 тисяч доларів і вище.

Деякі громадяни пострадянського простору знаходять роботу в Індії в сфері туризму і послуг(наприклад, гіди, перекладачі, фотографи, кухарі, масажисти, аніматори, танцівники). Особливо популярним вважається курортний індійський штат Гоа. Для дівчат із привабливою зовнішністю є вакансії в модельному бізнесі. Також існує певний попит на соціальних працівників. Зарплата може бути різною, в середньому від 300 доларів у місяць.