Робота і вакансії в Будапешті

Сьогодні Угорщина не вважається особливо популярною країною серед трудових мігрантів, але столиця Будапешт є винятком. Це політичний, фінансовий і культурний центр, який генерує до 50% ВВП держави, а столична економіка продовжує динамічно розвиватися. Робота в Будапешті для українців та інших іноземців у 2018 році – це можливість переїхати жити в одне з найкрасивіших і великих міст Європейського союзу.

Будапешт фото

Під час планування працевлаштування в Будапешті необхідно враховувати, що річка Дунай ділить місто на дві частини: Буда на західному березі, де більшою мірою зосереджені спальні райони, і Пешт на східному березі, де переважно розташовані комерційні підприємства і кипить ділове життя. Про специфіку трудової міграції, пошуку робочого місця, актуальні вакансії та зарплати в Будапешті в 2018 році поговоримо далі.

ЗМІСТ

  1. Трудова міграція в Будапешт
  2. Як знайти роботу. Вакансії та зарплата в Будапешті

Трудова міграція в Будапешт

Населення Будапешта в 2018 році становить близько 1,7 млн осіб. Близько 85% місцевих жителів – це етнічні угорці. Інші національності представлені в основному італійцями, німцями, словаками, румунами, хорватами та українцями. Столиця Угорщини дуже колоритне місто з великою історією та культурною спадщиною, які приваблюють мільйони туристів з різних куточків планети. До речі, у цій сфері створюється величезна кількість робочих місць, в тому числі доступних претендентам з-за кордону.

Економіка Будапешта спирається на галузі торгівлі, фінансів, високих технологій, мистецтва, моди, наукових досліджень, освіти та індустрії розваг. Крім того, столиця Угорщини займає найвищу позицію в Центральній і Східній Європі в рейтингу кращих інноваційних міст. Інтенсивно розвивається біотехнологічна і фармацевтична промисловість.

Фармацевтична компанія Gedeon Richter фото

У багатьох із перерахованих вище напрямків зустрічаються вакансії в Будапешті для українців.

Менші зарплати в порівнянні з іншими європейськими столицями, які пропонують місцеві роботодавці фахівцям з-за кордону, частково компенсуються розумною вартістю проживання в Будапешті. Це досить чисте, спокійне і комфортне для життя місто з гарною інфраструктурою і м’яким кліматом. Рівень безробіття в країні, включаючи столицю, становить близько 4-5%. Вельми гідний показник для Євросоюзу, наприклад, з огляду на проблеми на ринку праці Іспанії або Італії.

Місцева влада зацікавлена в максимальній зайнятості громадян Угорщини, тому за рідкісним винятком тільки відсутність претендентів на робоче місце серед угорців і європейців (мінімум 15 днів) дає право на офіційне працевлаштування в Будапешті претендентам з третіх країн, включаючи Україну. Крім того, законна робота в Угорщині передбачає попередній пошук вакансії, підписання контракту, отримання дозволу на роботу, оформлення робочої візи та посвідки на проживання в Угорщині.

Підписання контракту фото

Як знайти роботу. Вакансії та зарплата в Будапешті в 2018 році.

Основна перешкода під час пошуку вакансії в Будапешті для українців пов’язана з мовним бар’єром. Офіційна мова в Угорщині – угорська, широко поширені англійська і німецька. Крім того, необхідно мати достатню кваліфікацію, досвід і навички, дефіцитні для місцевого ринку праці. Далеко не кожен роботодавець у Будапешті готовий брати на себе ризики, пов’язані з найманням іноземця. Конкурентні переваги повинні бути очевидними.

Для успішного пошуку роботи в Будапешті використовуйте всі доступні джерела інформації та способи: від спілкування з трудовими мігрантами на форумах і в соціальних мережах до відвідування угорської столиці в якості туриста. Переглядайте оголошення в місцевих газетах і шукайте вакансії на спеціалізованих сайтах в інтернеті. Складіть грамотне лаконічне резюме та супровідний лист. Пишіть пропозиції про працевлаштування великим роботодавцям безпосередньо.

У столиці Угорщини зосереджена величезна кількість представництв відомих міжнародних компаній. Наприклад, Bosch, Microsoft, IBM, General Motors, Exxon Mobil, British Petrol, Nissan, Volvo, Saab, Ford і багато інших. Актуальні вакансії в Будапешті в 2018 році для українців та інших претендентів з країн СНД – це кваліфіковані інженери, програмісти і фінансисти.

Фінансист фото

Іноді потрібні водії та різнороби, але загалом без кваліфікації знайти легальну роботу дуже складно.

З 2004 року Угорщина входить до складу Європейського союзу. Незважаючи на це, рівень зарплат місцевих працівників, як і раніше, залишається одним з найнижчих в об’єднанні. Наприклад, офіційна мінімальна оплата праці в Угорщині з 1 січня становить 440,7 євро на місяць. Середня зарплата в Будапешті в 2018 році – близько 900-1000 євро до сплати податків. Тим не менш кваліфіковані іноземні фахівці можуть розраховувати на більш високі оклади, що перевищують 1200-1500 євро.