Як отримати вид на проживання в Греції з перспективою переїзду на ПМП

Є кілька способів отримання ВНП в сонячної Греції, найперспективніші з них – в’їзд заможних людей і імміграція через покупку нерухомого майна вартістю від 250 тисяч євро. Через 5 років безвиїзного проживання можна отримати статус ПМП, а далі оформити громадянство.

Фінансова нестабільність в 2018 році піде на користь іммігрантів, особливо інвесторам, готовим вкладати гроші в національний бізнес, якому потрібна фінансова підтримка з-за кордону.

як отримати вид на проживання в Греції

Вид на проживання можна отримати за різними програмами, кожна з яких висуває свої вимоги та умови. Проживши 5 років як тимчасовий резидент, можна оформляти папери для отримання постійної резиденції, а далі (через 5-7 років) прагнути до громадянського статусу. Тут сприятливі умови для емігрантів, фактично кращі в Європі.

Зміст

  1. Оформлення тимчасової резиденції
  2. Сімейна еміграція
  3. Навчання
  4. Працевлаштування
  5. Бізнес-імміграція
  6. Імміграція через інвест-проекти
  7. Придбання нерухомості
  8. Пільгові умови для заможних осіб
  9. Необхідні документи
  10. Як виїхати до Греції на ПМП?

Оформлення тимчасової резиденції

Її може придбати будь-який забезпечений іноземець, який хоча б один раз відвідав державу в туристичних цілях. Є можливість оформлення довгострокової шенгенської мультивізи, по якій можна повертатися сюди кілька разів. Це необхідно для знайомства з місцевими звичаями, традиціями, культурою. Віза може бути видана відразу на кілька місяців.

Найпопулярнішими є такі способи еміграції:
  • возз’єднання з сім’єю;
  • навчання в вищих навчальних закладах;
  • легальне працевлаштування;
  • ведення особової справи або вкладення інвестицій;
  • через придбання нерухомості;
  • імміграція для фінансово незалежних осіб.

Сімейна еміграція

Таким правом користуються іноземці, які мають в грецькій державі подружжя, дітей, інших родичів з оформленим ПМП або цивільним статусом.

Одруження з греком, гречанкою – один зі шляхів сімейної імміграції. Дістати дозвіл можна, надавши в спеціальний державний орган, який займається еміграційними справами, свідоцтво про укладення шлюбу. Чоловік, дружина вже через 3 роки спільного проживання можуть претендувати на громадянство. Еміграція доступна і членам іноземних сімей, родичі яких вже є тимчасовими резидентами.

Навчання

Студенти, які вступили до грецьких університетів, відразу ж отримують візову категорію D і дозвіл на проживання тут на період навчання на правах тимчасового резидента. Для видачі документів слід надати довідку з університету про те, що іноземець дійсно є в списках зарахований. Обов’язково вказати факультет і спеціальність.

Отримавши тут освіту, можна претендувати на працевлаштування в будь-якому куточку Європи.

Працевлаштування

Такий спосіб – найскладніший. Але плюс його в тому, що нема потреби пред’являти підтвердження фінансової стабільності.

Працевлаштуватися без шенгенської візи буде важко. Це обумовлено тим, що роботодавці спочатку розглядають кандидатів на робочі місця з шенгену. Взяти на вакансію претендента з інших країн можуть тільки після підтвердження дефіциту місцевих фахівців в цій галузі.

Щоб зайняти легальну посаду, знадобиться оформити пакет документів, знайти компанію, яка видасть дозвіл на працевлаштування.

Агентства постійно запрошують на роботу в Грецію представників таких спеціальностей:
  • автомеханіки, зварювальники, фахівці шино монтажу;
  • бармени, офіціанти, покоївки;
  • медсестри, доглядальниці в будинку для людей похилого віку;
  • збирачі врожаю;
  • прибиральники, різнобочі.

Зайнятість в сільському господарстві висока, адже країна вважається аграрною. Це сезонна робота на жовтень-квітень. Тут завжди великий збір цитрусових: апельсинів, мандаринів, лимонів і оливок.

Оскільки в державі відмінно розвивається туризм, завжди є вакансії в сфері обслуговування. Можна працювати аніматором, гідом, адміністратором готелю, хостес, барменом або офіціантом.

Щоб працевлаштуватися, необхідно розмовляти англійською, а також вміти порозумітися на грецькому. Чим більше мов знає кандидат, тим більше у нього шансів знайти гідне робоче місце. Плюсом будуть різні сертифікати та проходження курсів, але основне – трудовий досвід. При хорошому розкладі в іноземного працівника є можливість отримувати й більше ніж 2000 європейських грошових одиниць на місяць.

Маючи високий рівень кваліфікації та бажання працювати за своєю спеціальністю, можна спробувати розіслати заявки кільком роботодавцям. Підшукати оголошення слід на офіційних сайтах, в інтернет-виданнях, друкованих газетах і журналах.

Бізнес-імміграція

Еміграція в Грецію з України приваблива для підприємців, готових відкрити свою справу в грецькій республіці. Щоб почати підприємництво, потрібно 18 тисяч євро початкового капіталу і ще 2000 про запас. Реєстрація нового бізнесу в Греції обійдеться директору фірми в 60 000 грошових одиниць без урахування витрат на оформлення паперів.

Перед тим, як почати свою справу, знадобиться подати прохання в консульство про відкриття бізнесу, закріпивши його супровідним листом. У ньому слід описати хід діяльності майбутньої організації. Заява буде розглянута спеціальною комісією, після чого приймається рішення про доцільність підприємництва.

Бізнесмени фото

До бізнесменів ставляться вельми лояльно, оскільки країні необхідно піднімати економіку. Нові підприємства допомагають зростанню економічного потенціалу, обороту капіталів і створюють нові робочі місця для місцевих жителів.

Імміграція через інвест-проекти

Видавати чи не видавати ВНП, вирішують відразу два державні органи: МВС і міністерство економіки. Обов’язковою умовою такої еміграції є капіталовкладення в розмірі 300 тисяч євро. Можна взяти участь в якомусь проекті або стати спонсором національного бізнесу.

Один раз вклавши кошти, можна претендувати на 2 роки ВНП. Для продовження терміну дії документа необхідно довести, що інвестиції позитивно впливають на розвиток національної економіки. Щоб убезпечити країну від шахраїв і несерйозних інвесторів, державні органи можуть відмовити інвесторові в продовження тимчасової резиденції.

Придбання нерухомості

Тут добре ставляться до іноземців, які купують нерухоме майно на велику суму. Тому надається можливість вибрати собі вподобані апартаменти в будь-якій частині республіки.

Пільгові умови діють тільки для тих, хто готовий заплатити при покупці нерухомості мінімум 250 000 євро. Той, хто придбав тут житло, автоматично отримує і вид на проживання, потім право постійного проживання, а через 7 років зможе подати прохання про громадянство. Це стосується також його близьких і далеких родичів.

Доступна нерухомість в Греції для пенсіонерів. Вони отримають тут все необхідне: прекрасний відпочинок, гарне медичне обслуговування, сприятливі кліматичні умови, тепле морське повітря.

Нерухоме майно не зобов’язує іноземця перебувати в республіці. Продати квартиру, будинок можна навіть тим, хто не є громадянином ЄС. Покупець отримує право на прискорену коренізацію в державі.

Пільгові умови для заможних осіб

Імміграція за цією програмою можлива для іноземців, які мають стабільний пасивний дохід, незалежний від економічних криз. Серед фінансово незалежних осіб – будь-якої категорії населення: молоді або літні люди, самотні чоловіки чи жінки з родинами.

Греція фото

Переїзд до Греції – це ще й хороший клімат, відмінний сервіс, красива природа, тепле море, свіжі овочі та фрукти, високий рівень безпеки.

Такий спосіб еміграції є актуальним для пенсіонерів, оскільки вони не збираються влаштовуватися тут на роботу, мають стабільно високі щомісячні пенсійні виплати у себе на батьківщині.

Найчастіше даним проектом користуються бізнесмени, які мають високий пасивний дохід за кордоном або відсотки з банківських вкладів. Можна жити й на дивіденди, але при цьому слід мати бездоганну документацію.

Щороку потрібно пред’являти довідку з банку, яка підтверджує оборот грошових коштів і дохід не менше, ніж 24 000 європейських грошових одиниць на людину. В протилежному випадку ВНП не буде продовжений та іноземним гостям доведеться залишити державу.

Вид на тимчасове проживання для заможних осіб не передбачає працевлаштування. Для роботи знадобиться оформлення робочого дозволу.

Необхідні документи

Перший етап оформлення документації передбачає збір паперів на батьківщині й отримання візової категорії D в консульстві.

Знадобиться надати наступне:

  • заповнену за формою анкету з проханням надати можливість переїзду в рамках якогось проекту;
  • фото стандартних розмірів;
  • оригінал закордонного паспорта, ксерокопії сторінки з особистою інформацією;
  • документ-підтвердження фінансової стабільності (наприклад, виписка з банківського рахунку);
  • довідка про несудимість;
  • мед довідка, яка підтверджує відсутність небезпечних захворювань; медична страховка.

Отримавши візовий дозвіл і зібравши документацію, можна їхати в республіку.

Потрібні такі папери:

  • заява з проханням видати дозвільний документ (оформляється на місці, відправляється в муніципальні відомства);
  • 3 фотографії (підійдуть і візові шенгенські);
  • ксерокопія всього закордонного паспорта;
  • підтвердження фінансової стабільності;
  • квитанція про сплату держзбору в розмірі 150 000 євро;
  • дублікат медичного страхового поліса;
  • мед довідка з місцевого медичного закладу, що підтверджує відсутність небезпечних захворювань.

Після здачі всіх паперів спеціальні державні органи повинні видати довідку про те, що заявка знаходиться на розгляданні. Цей документ можна пред’явити правоохоронним органам як підтвердження легального перебування на державній території.

Як виїхати в Грецію на ПМП?

Греція фото

Придбати такий статус можна після закінчення 5 років дії виду на проживання в Греції, який видається спочатку на рік, потім продовжується ще на 2. Для заможних осіб і інвесторів таку процедуру доведеться проходити щорічно. Бізнесмени та власники нерухомості можуть повторно продовжити тимчасовий вид на проживання на 2 роки.

Для придбання ПМП необхідно прибути в спеціальні державні органи із заявою, знадобиться документально довести своє офіційне знаходження в країні протягом останніх 5 років. Це безстроковий дозвіл на проживання, продовжувати яке доведеться час від часу.

Постійний резидент володіє всіма громадянськими правами, тільки без права голосу.

Щоб стати законним громадянином республіки, знадобиться прожити в ній 5 років зі статусом ПМП. Для деяких категорій громадян термін може бути скорочений. Це власники нерухомого майна, біженці, подружжя, знаменитості, які можуть бути чимось корисним державі.

Отже, лояльний характер придбання тимчасового виду на проживання в грецькій республіці дає відмінні перспективи швидкого отримання постійної резиденції та громадянства, можливість подорожувати в її територіальних межах, вивчаючи культуру і звичаї, спілкуючись з місцевими жителями. Після набуття статусу постійного резидента можна буде вільно пересуватися по всій шенгенській зоні.