Як отримати громадянство Греції українцям

Греція входить до складу країн Єврозони. Тому багатьох цікавить: «Як отримати громадянство Греції в 2018 році громадянину України та які є законні способи?»

Греція фото

Зміст

  1. Особливості оформлення
  2. Загальні правила отримання
  3. Як відбувається натуралізація
  4. Загальні умови
  5. Інвестиції в економіку або покупка нерухомості
  6. Перелік необхідних документів

Особливості оформлення

Правила отримання грецького громадянства аналогічні, як і для інших держав – учасниць шенгенської угоди. Але серед них саме вона відрізняється найбільш лояльними умовами. А в 2015 році був прийнятий закон, згідно з яким оформити заповітний дозвіл можливо через придбання квартири або будинку. В даний час, щоб отримати ПМП в країні та пройти прискорену процедуру натуралізації достатньо придбати нерухомість на 250 тис. євро і більше.

Загальні правила отримання

Найбільші шанси на прийняття позитивного рішення мають особи, які мають родичів в даній країні. Це можуть бути батьки, діти, бабусі, прабабусі – в загальному далекі родичі. Для етнічних греків можливо пільгове оформлення.

Слід враховувати, що в останні кілька років значно почастішали випадки шахрайства. Тому уряд у 2016 році істотно посилив перевірку споріднених зв’язків для таких заявників.

Набагато простіше отримати грецьке громадянство для дітей, які були народжені іноземними особами, які перебувають у шлюбі з громадянами цієї держави. У таких випадках, найчастіше це відбувається автоматично, з дотриманням мінімальних формальностей. Паспорт вони отримують після виповнення 18 років.

Отримання громадянства Греції розглядається при оформленні опікунства над дитиною, коли син або дочка народжені поза законним шлюбом, тоді процес відбувається практично автоматично – якщо мати гречанка. Коли підданим цієї країни є тільки батько, тоді дитина повинна до того часу, як їй виповниться 18 років подати заяву до відповідних органів.

Як відбувається натуралізація

Даний спосіб найбільш поширений, тому що дозволяє будь-якому іноземцю, в тому числі й українцю і жителів інших країн колишнього СНД пройти спрощену процедуру. Вона полягає в тому, що проживши в офіційному шлюбі 3 роки та більше з громадянином цієї країни можна оформити ПМП з мінімумом формальностей.

Шлюб фото

Для етнічних греків вимагається надання доказів свого походження. Потрібно лише пред’явити свідоцтво про проходження хрещення в церкві (православної). За умови, коли заявник перебуває у шлюбі, то також доведеться докласти свідоцтво про шлюб, зареєстрований в церкві. Скористатися прискореною схемою етнічні греки можуть ще в випадках, коли вони вступають до військової академії на навчання або йдуть служити в національну армію. Такі ж умови передбачені для тих громадян іноземного походження, які вступають до монастиря Афона.

Загальні умови

Багатьох цікавить спосіб, як отримати громадянство Греції громадянину України за стандартною схемою, але після розуміють, що не готові, бо на це буде потрібно не менше 12 років (10 + 2). Тому, при першій-ліпшій можливості йдуть по більш спрощеній схемі, скориставшись пропозиціями для біженців або для осіб, які мають особливі заслуги перед державою (якщо заявник має передумови потрапити в одну з них) і не упускають шанс отримати друге громадянство.

У першому випадку доведеться доводити, що на батьківщині людина піддавалася гонінням і репресіям. До другої категорії відносяться спортсмени, вчені, діячі мистецтва та інші, які змогли домогтися високих результатів у сфері своєї діяльності.

Інвестиції в економіку або покупка нерухомості

У зв’язку з тим, що економіка країни терміново потребує оздоровлення, уряд прийняв ряд законодавчих актів. Не оминули вони стороною і цю сферу діяльності. Тому, у 2015 році був прийнятий закон, відповідно до якого громадянство тут оформляється при покупці нерухомості. Для цього українцю доведеться розщедритися, вартість об’єкта повинна бути не менше 250 тис. євро. Теж саме стосується й отримання заповітного документа за інвестиції. Все це зробило ринок нерухомості дуже привабливим і потрібним серед заможних туристів з різних куточків світу, в тому числі України й так далі.

До речі, продавати такі об’єкти нерухомості зараз не обов’язково після 5 або 7 років проживання в Греції. Тепер його можна виставляти практично в будь-який час. Новий власник також отримає право на оформлення виду на проживання, а після і ПМП.

У другому випадку, інвестори-іноземці повинні мати в наявність власні кошти (капітал на розвиток бізнесу в даній країні) на суму від 250 тис. євро.

Перелік необхідних документів

Після дотримання всіх умов, термінів і легального перебування в державі, можна переходити до оформлення громадянства.

Спочатку слід підготувати весь пакет документів, який складається з:
  • персональної анкети заявника;
  • медичної довідки, яка підтверджує відсутність захворювань, що відносяться до категорії соціально небезпечних;
  • документа про відсутність судимості, зокрема за останні 10 років – час проживання в Греції;
  • копії ВНП і ПМП, що підтверджують легальне перебування заявника на території Греції, за весь час проживання;
  • фінансові документи та квитанції, які є свідченням того, що заявник має позитивну репутацію платника податків.

<p 

Для етнічних греків додатково доведеться надавати:
  • документи, які можуть підтвердити спорідненість з громадянами цієї держави;
  • довідка з церкви про хрещення, зразок якої можна завантажити на офіційному сайті посольства;
  • для вступників на військову службу або навчання – довідка відповідної форми про зарахування;
  • для ченців, що прямують до монастиря Афона – свідоцтво про офіційне зарахування в його штат.

<p 

Крім цього для проходження процедури натуралізації за стандартною схемою, щоб отримати грецький паспорт вимагається надання наступної документації:
  • виписки з банківських рахунків та інші фінансові документи, що свідчать про фінансову спроможність претендента на отримання другого громадянства;
  • свідоцтво реєстрації власного бізнесу;
  • фінансова звітність підприємства, що підтверджує стабільний фінансовий дохід;
  • для біженців потрібне підтвердження репресій і гонінь на своїй батьківщині та неможливість його безпечного перебування;
  • якщо вид на проживання оформлявся на підставі робочої візи, то додатково буде потрібно надання довідки від роботодавця, договору найму.

Для категорії заможних українців, при оформленні виду на проживання в Греції обов’язково потрібно офіційне підтвердження фінансової спроможності, аналогічно тому як при продовженні дозволу на проживання.

Крім усього перерахованого вище слід враховувати, що до претендента висуваються вимоги щодо знання історії, культури та звичаїв Греції.

Отримання ПМП для жителів України процедура досить тривала, але тим не менш дозволяє реально оселитися в Європейській державі, мати можливість вільно переміщатися по всіх країнах Європи, займаючись бізнесом або просто подорожуючи.