Вид на проживання для роботи в Німеччині

Ринок праці Німеччини відкритий для вихідців із різних держав. Держава надає можливість отримати вид на проживання для роботи в Німеччині різним іммігрантам, зважаючи на їхній рівень освіти та кваліфікацію. Можливості отримання ВНП (виду на проживання) для роботи в Німеччині для осіб, які не підпадають під «спеціальні умови», ми розглянемо в цій статті.

 Німеччина фото

ЗМІСТ:

  1. Загальна інформація
  2. Дозвіл на здійснення роботи в Німеччині
  3. Дозвіл на роботу в Німеччині: підстави для відмови

Загальна інформація

Вид на проживання для роботи в Німеччині ми розглядали на прикладі деяких категорій осіб, а саме для висококваліфікованих фахівців (за Блакитною картою ЄС), а також представників дефіцитних професій раніше. Але що ж робити, якщо ситуація людини не потрапляє в одну з перерахованих вище? Наприклад, рівень зарплати продавця-консультанта не тягне на розмір, передбачений для видачі Блакитної карти, і ця професія не є дефіцитною. Проте існують загальні підстави отримання посвідки на проживання в Німеччині.

Питання працевлаштування в Німеччині регулюються розділом 4 Закону «Про поселення». Законодавець вказує, що допуск іноземців до ринку праці в Німеччині здійснюється, виходячи з потреб німецької економіки. При цьому іноземцю надається дозвіл на проживання з метою роботи в Німеччині тільки в разі відповідності вимогам Федерального агентства зайнятості та отримання дозволу цього органу. Також Агентство має повноваження накладати обмеження на вид на проживання (наприклад, при видачі візи з метою пошуку роботи існує обмеження на її безпосереднє здійснення).

В обґрунтованих окремих випадках вид на проживання для роботи в Німеччині може бути виданий у разі наявності громадського або економічного інтересу в працевлаштуванні конкретної людини, зокрема якщо визнається наявність інтересу з боку конкретного адміністративного регіону Німеччини.

Вид на проживання для роботи в Німеччині може видаватися тільки за наявності підтвердженої пропозиції про роботу з боку роботодавця або з моменту отримання професійної ліцензії (для працевлаштування за видами діяльності, що передбачають наявність ліцензії).

Дозвіл на здійснення роботи в Німеччині

Дозвіл на здійснення роботи видається зі схвалення Федерального агентства зайнятості в таких випадках:
  • працевлаштування іноземця не приведе ні до яких негативних наслідків для ринку праці, зокрема не вплине на структуру зайнятості, регіони і галузі економіки;
  • на заявлену вакансію відсутні працівники з Німеччини, а також іноземці, які володіють статусом, що дозволяє їм працювати в Німеччині за тією ж спеціальністю;
  • працевлаштування іноземця має бути виправданим із точки зору розвитку ринку праці (зменшення рівня безробіття) і його подальшої інтеграції;
  • іноземець не повинен мати менш сприятливі умови для виконання роботи, ніж німецькі працівники;
  • потенційний роботодавець іноземця зобов’язаний надати в Агентство інформацію про заробітну плату, робочі години й інші умови зайнятості.

Німецькі працівники та іноземці рівного статусу вважаються доступними для цієї вакансії, якщо вони можуть бути замістити зазначену вакансію тільки за сприяння Агентства.

Громадянам країн – нових членів ЄС (а саме Болгарія, Румунія, Хорватія) в обов’язковому порядку Агентство має надаватися пріоритет на працевлаштування в порівнянні з іммігрантами з «третіх країн», що не входять до складу Євросоюзу.

Дозвіл на роботу в Німеччині: підстави для відмови

Державні органи можуть відмовити у видачі дозволу на здійснення роботи в таких випадках:
  • неправомірне працевлаштування або рекрутинг;
  • надання зайнятості як тимчасовому працівнику (регулюється окремим нормативно-правовим актом);
  • існують важливі особисті підстави, які забороняють працевлаштувати конкретну особу;
  • вчинення особою правопорушень за трудовим законодавством Німеччини;
  • вчинення роботодавцем неправомірних дій, в результаті чого за останні п’ять років роботодавець піддавався штрафу на підставі Соціального кодексу або законодавства про ведення бізнесу з тимчасовою зайнятістю.

Таким чином, вид на проживання для роботи в Німеччині отримати нескладно, але це вимагає пильності з боку роботодавця, оскільки за відповідність більшості умов відповідальність несе саме він.

Сподіваємося, що цей матеріал був корисний для вас. Дякуємо за увагу.