Способи імміграції до Німеччини для українців

Імміграція в західноєвропейську Німеччину для українців дуже перспективна. Багато іноземців бажають жити та працювати тут, попри жорсткі умови в’їзду і бюрократичний характер законодавчих норм. Але для тих, хто насправді хоче емігрувати, це не стане перешкодою.

імміграція до Німеччини

Зміст

  1. Тимчасова та постійна резиденція
  2. Імміграція в навчальних цілях
  3. Як емігрувати в Німеччину по робочій візі?
  4. Придбання політичного притулку
  5. Бізнес еміграція
  6. Як емігрувати в Німеччину пізнім переселенцям?

Тимчасова і постійна резиденція

Щоб в’їхати в федерацію, необхідно оформити цілий пакет документації. Пільгові умови отримання дозволів встановлені для двох категорій населення. Це громадяни інших держав, які мають німецьке коріння або родинні зв’язки з єврейською лінією.

Першій категорії знадобиться підтвердити це не тільки документами, а й на ділі – пройти перевірне інтерв’ю, яке покаже знання іноземцем національних особливостей німців. Обов’язкові вимоги для євреїв – надати підтвердження того, що їхні родичі проживали на території держави за часів Другої світової війни. Непрямим доказом може послужити неодноразова віза до Німеччини на запрошення.

Щоб стати претендентом на ПМП, слід для початку оформити вид на проживання.

Терміновий ВНП видається тим іноземцям, які не можуть покинути свою державу з якихось серйозних причин, студентам і підприємцям, які приїхали сюди в бізнес-цілях. Цей термін може тривати від двох тижнів до двох років.

За безстроковим ВНП в країні можна проживати в певний період життя. Його можуть отримати студенти, які навчаються у вищих навчальних закладах, а також ті, хто прожив тут в шлюбі з представником національності більше ніж три роки. Таким правом можуть користуватися і діти, які в свої 16 вже прожили в державі більше ніж 5 років. Висококласні фахівці потрібних професій можуть також отримати безстроковий дозвіл на проживання відразу ж після працевлаштування.

ПМП доступний таким категоріям:
  • громадянам, які хочуть вчитися тут і цікавляться місцевими діалектами;
  • потенційним інвесторам, готовим вкладати великі гроші в розвиток національної економіки та підвищувати трудовий потенціал;
  • громадянам і громадянкам, які проживають у шлюбі з німкою, німцем і мають постійне джерело доходу.

Імміграція в навчальних цілях

Цим правом користуються і школярі, і абітурієнти, і студенти з України, які можуть потрапити в республіку з обміну досвідом між закладами освіти або за спеціальною навчальною програмою. Можлива й еміграція в Німеччину з України з метою вивчення німецької мови.

Дітям, яким вже є 15 років, надається можливість переїхати в ФРН для отримання атестата. Це повинна бути приватна школа, навчання здійснюється виключно за особисті кошти без державної допомоги. Дитина емігрує одна, без батьків, отримує тут тимчасове проживання з перспективою подальшого вступу до ВНЗ. Для навчання мови можна приїхати в федерацію на 90 днів практично без обмежень. Якщо потрібно залишатися тут на більш тривалий термін, потрібна серйозна мотивація для консульства. У разі позитивної відповіді той, хто навчається, отримує ВНП на 6-12 місяців.

Надається й отримання професійної освіти терміном на 2-3 роки. Оформляється тимчасова резиденція, яка через рік змінюється на робочий ВНП.

Шкільний, студентський, академічний обміни відбуваються за контрактом, перевищувати строк, зазначений у документі, не можна. Школярі можуть перебувати на території федерації не більше 3-х місяців. Можлива еміграція для підготовки до вступу до Вузу, її максимальний термін – 9 місяців. Виїзд для здобуття вищої освіти в республіці вітається. Для цього необхідно володіти англійською або німецькою на високому рівні. Вчитися можна без обмежень, працювати не більше 120 днів на рік. Це дає можливість облаштуватися в країні. Видається звичайний ВНП на 1-2 роки з перспективою заміни його на робочий вид на проживання, далі – ПМП.

Як емігрувати в Німеччину по робочій візі

За даними МВС, 80 відсотків емігрантів з України зайняті в промисловій або будівельній сфері.

Тут завжди мають попит висококваліфіковані кадри. Найбільш потрібні, звичайно ж, айтішники та програмісти. У 2011 році держава випробовувала значний дефіцит трудових ресурсів в цій сфері. Популярні також вакансії, пов’язані з точними науками.

Непоганий попит на технологів, інженерів, агрономів, наукових співробітників з хімії, медицини, біології. Також потрібна робота управлінцем в міжнародних організаціях. Є ризик, що в 2018 році в федерації може виникнути дефіцит педагогів. Мінімальна зарплата тут – 400 євро в місяць, вона не підлягає оподаткуванню.

Зарплата фото

Найчастіше такий дохід мають студенти, що підробляють у вільний від навчання час.

Знайти вакансію можна через інтернет, є спеціальні німецькі системи та сайти, де роботодавці розміщують оголошення. Пошук роботи в Німеччині на сезон можна здійснити й на національних веб-ресурсах. Айтішникам, веб-дизайнерам з України рекомендується користуватися спеціально розробленими сайтами.

Список професій, які оплачуються найкраще: інженер-архітектор, веб-дизайнер, веб-розробник, програміст, фахівець з енергетики, інженер-механік, менеджер з продажу, вчитель, бухгалтер, секретар, офіс-менеджер. Щоб знайти хорошу роботу, слід подолати дві проблеми. По-перше, вивчити німецьку. Навіть якщо роботодавець готовий взяти іноземця зі знанням англійської, державну мову поступово доведеться вивчати.

Друге – оформлення робочої візи. Роботодавець повинен довести, що серед місцевих трудових ресурсів немає фахівців такого рівня або кваліфікації. Процес довгий, займе від 2 місяців до півроку.

Придбання політичного притулку

З огляду на те, що Німеччина має відмінний рівень життя, гарне сервісне обслуговування, соціальне забезпечення, вона вигідно виглядає в плані надання політичного притулку. Статистика свідчить, що держава знаходиться на другому місці в Європі за кількістю таких прохань. При цьому кожна п’ята заява задовольняється. Заявок було б ще більше, якби виїзд зі своєї батьківщини не був таким проблематичним.

Особливістю німецького політичного притулку є те, що державні органи не розрізняють видів утисків в правах. Тобто придбати ПМП, перебуваючи в статусі біженця, можна, маючи на це соціальні причини. Просити право на постійну резиденцію можуть ті, хто вважає, що на батьківщині його утискають в свободі слова. Але для цього знадобиться довести, що це загрожує життю і є небезпечним для здоров’я.

Щоб подати прохання, необхідно перебувати на території ФРН легально з усім необхідним пакетом документів. Важливо, щоб переїзд у федерацію був прямим, без транзиту, в протилежному випадку велика ймовірність відмови. Цими справами завідує спеціальний державний орган, в якому працюють психологи з хорошим трудовим стажем. Адже перед тим, як відхилити або прийняти прохання, слід переконатися в правдивості ситуації, що склалася на батьківщині біженця. Це стосується найчастіше тих, хто не може підтвердити свої слова документально через втрату паперів.

Щоб отримати громадянство ФРН, необхідно звернутися в консульство. Юридичний консультант допоможе розібратися в документації та буде захищати інтереси прохача. Більшість громадян, що користуються такими послугами, отримують те, що вони хочуть.

Переїжджати в територіальні межі федерації відразу ж не можна. Потрібно залишатися у себе вдома і чекати розгляду клопотання. Статус біженця дуже ненадійний, оскільки не виключає можливості депортації в будь-який момент. Якщо в республіці іноземець отримав відмову, то знайти політичний притулок в Ісландії, Швейцарії, Норвегії теж не вдасться.

Бізнес еміграція

Не дивно, що в такій розвиненій і соціально забезпеченій країні є всі необхідні умови для реалізації підприємництва. Для того, щоб мати можливість вести бізнес в Німеччині і отримувати хороші гроші, слід спочатку оформити тимчасову резиденцію. Без цього документа налагодити свою справу не вдасться: чим раніше виїхати з батьківщини, тим краще.

У вирішенні питань допомагають адвокатські фірми. Перед тим, як звертатися за допомогою до юрисконсульта, потрібно ознайомитися з законодавством країни.

  • Організація, яка створюється, повинна бути економічно вигідною.
  • Необхідний бізнес-план з високою економічною ефективністю.
  • Підприємець повинен залучити виключно свої кошти на розвиток бізнесу.
Є кілька способів бізнес-імміграції:
  • Перенесення бізнес-активів і реєстраційної документації;
  • Повний або частковий переклад підприємства;
  • Створення дочірніх фірм або філій.

У організації повинні бути працівники, керівник, бухгалтер, офісне приміщення. Необхідно мати високі доходи, адже доведеться сплачувати податки в розмірі 63 відсотки. Щоб вести підприємництво, потрібно мінімум 3, 5-4 тисячі євро. Початкові інвестиційні вкладення – не менше 300 тисяч євро. Таким чином, витрати за рік рівні 40-50 тисячам євро.

Бізнес-імміграція дозволяє отримати вид на проживання в Німеччині, а далі – придбати й громадянство ФРН. Протягом 1 року слід оформити всі папери та отримати право на ведення бізнесу. Це дорогі процедури, а загалом вид на проживання обійдеться бізнесменові в 29-45 тисяч євро. Переїжджати власнику компанії не обов’язково, але відвідувати фірму все-таки доведеться.

Є можливість продовження даного статусу і придбання ПМП через 5 років після успішної підприємницької діяльності.

Як емігрувати в Німеччину пізнім переселенцям

Для громадян з України, які хочуть виїхати в ФРН на постійне місце проживання, необхідно знати таке: документи оформляються на території республіки або через німецьке посольство.

Перший спосіб передбачає виконання такого:

  • отримати антраг родичу заявника;
  • заповнити документ і здати його довіреній особі з відомства з питань еміграції;
  • перевести документацію на німецький і завірити її нотаріально.

Другий спосіб передбачає обов’язкове проходження такої процедури:

  • Заявник особисто забирає антраг. До нього додається свідоцтво про народження і документи родичів, які можуть взяти форму замість прохача.
  • Заповнити антраг максимально точно і правильно. Якщо виникають питання, краще звернутися до фахівця для консультації.
  • Потім можна подавати всю документацію та очікувати, коли уповноважені органи розглянуть заявку і викличуть на Шпрах-тест.
  • Після успішного проходження цих етапів можна протягом 1 року подати папери на оформлення візи.

Виїзд у ФРН з України – перспективний напрямок еміграції з широкими можливостями для працевлаштування, навчання, ведення бізнесу, відпочинку. Кожен мріє жити в європейській республіці з високим рівнем життя і соціальним добробутом. У кожного народу свій менталітет, німці дуже практичні та пунктуальні люди, тому і в законодавстві все дуже чітко прописано. Виконувати приписи та вимоги деколи складно, але це того варто.