Освіта в Німеччині: все, що потрібно знати для вступу

Німеччина користується великою популярністю серед іноземців, які складають 12% всіх студентів. В країні зосереджено велику кількість найкращих у Європі університетів, високоякісна освітня система і хороші варіанти фінансування. Тут є сотні університетів, які мають безкоштовні або дуже низькі тарифні програми для іноземних студентів. Освіта в Німеччині дає можливість отримати якісні знання і досвід, просунутися у своїй майбутній кар’єрі, вивчити нову мову, завести друзів, а також отримати дивовижний життєвий досвід.

Поєднання високоякісної освіти з унікальним культурним досвідом є основною причиною, з якої молоді люди з усього світу приїжджають до Німеччини. Якщо ви ставите питанням, як поступити в університет Німеччини наша стаття буде корисна вам.

Университет Германии фото

Переваги навчання в Німеччині

Навчання в Німеччині має ряд переваг:

  • німецькі університети входять в топ-250 найкращих у світовому рейтингу;
  • більшість з них надають безкоштовне навчання для іноземців, стипендіальні програми для студентів з усього світу;
  • сотні академічних курсів на вибір;
  • подвійне освіта поєднує в собі кращі можливості практичного і теоретичного навчання в одному курсі;
  • висококваліфіковані викладачі світового класу;
  • розмовна мовна практика;
  • можна отримати вищу освіту в Німеччині англійською мовою, не говорячи по-німецьки або паралельно вивчаючи його;
  • життя в культурно різноманітною країні з багатою історією;
  • невисока вартість життя для студентів;
  • можливість залишитися на ПМЖ в Німеччині після навчання.

Особливості системи вищої освіти в Німеччині Німецька система вищої освіти заснована на Болонської системи і вважається однією з кращих у світі; вона досить різноманітна, з різними установами, які охоплюють широкий спектр академічних профілів і надають різні ступені.

Типи навчальних закладів

Існують кілька типів Внз:

  1.   Університети (Universit?ten)

Акцент робиться на ряді академічних дисциплін і поглибленому вивченні, так що етапи навчання мають в основному теоретичну орієнтацію.

  1.   Технічні університети
  2. Університети прикладних наук (Fachhochschulen)

Більш короткий термін навчання і увага акцентується на стажування та практику.

  1.   Університети мистецтва/музики (Kunst – und Musikhochschulen)

Вся система в Німеччині налічує близько 400 вищих навчальних закладів з приблизно 120 університетами (або їх еквівалентами), 189 Fachhochschulen і понад 50 художніх коледжів.

Типи програм

Ви можете отримати ступінь бакалавра, магістра чи доктора наук. Програма бакалавра – початкова академічний ступінь, що визнається на міжнародному ринку праці. Під час програми бакалаврату ви отримаєте базові знання предмета протягом 6-8 семестрів.

Магістр – вчений ступінь, яка слідує за бакалавром і пов’язана з ним або несвязанна (види). Передумовою є те, що ви успішно закінчили ступінь бакалавра. Під час магістерської програми ви можете поглиблювати і розширювати свої знання в певній області протягом 2-4 семестрів.

Тривалість докторантури залежить від теми дослідження, найчастіше від двох до п’яти років і закінчується премією доктора філософії.

Подвійна система освіти

Образование фото

Поєднання теоретичних і практичних утворень (особлива увага приділяється учнями), коли викладання і дослідження діють синергічно. Студенти, які обрали подвійну освіту, проходять навчання в компанії від 3 до 5 днів на тиждень згідно з зазначеними стандартами.

Тривалість навчального року

Навчальний рік має два семестри в літній і зимовий період. Студент сам вибирає, з якого семестру почати навчання і які дисципліни вибрати. Кожен семестр триває півроку і містить дві частини, період лекцій та складання іспитів. Як правило, у першому семестрі обов’язкові загальні предмети, з другого семестру можна вибирати курси для відвідування. Що незвично для нас – період навчання не обмежується суворими рамками. Якщо ви з якоїсь причини не записалися на потрібний вам курс, це можна зробити в наступному семестрі. Так продовжувати навчання можна до 5 разів.

Як вступити до німецького ВНЗ

Якщо ви маєте намір навчатися в Німеччині, спочатку визначитеся зі спеціальністю і вибором університету. Краще вибрати кілька університетів, щоб у разі відмови основного, не прийшлося втрачати як мінімум семестр. На сайті обраного вишу подивіться, з якого семестру набирають студентів для навчання. Документи потрібно подавати заздалегідь, за 6 тижнів до закінчення терміну. Починайте підготовку документів для вступу. Вам знадобиться Hochschulzugangsberechtigung (HZB) (атестат про середню освіту, диплом про вищу або їх еквіваленти), який буде прийнятий.

Студентам, які мають кваліфікацію за межами зони ЄС, можливо, доведеться пройти вступний іспит в університеті (Feststellungsprufung) після відвідування підготовчого курсу (Studienkolleg). Навіть якщо ви виконали вимоги до приймання, ви часто не зможете зареєструватися безпосередньо. Найбільш популярні курси в Німеччині зазвичай мають певні обмеження, звані Numerus Clausus (NC). Ви повинні будете пройти процес вибору, заснований на цих обмеженнях.

Прийом в німецьких університетах заснований на середньому балу атестата (GPA) – чим вище ваш бал, тим більше шансів вступити в обраний університет на безкоштовну форму. Часто на сайтах університетів зазначено, який необхідний бал для зарахування.

Вимоги до вступу також визначаються університетами, тому різні університети можуть мати різні вимоги до тих же предметів.

Документи для вступу в німецький ВНЗ

Підготуйте такий пакет документів:
  1. Кольорові фотокартки для документів.
  2. Документи, що підтверджують вашу кваліфікацію Hochschulzugangsberechtigung або їх копії. Це може бути атестат про середню освіту, диплом про закінчення навчального закладу, копія наказу про зарахування, якщо ви вже є студентом українського Вузу.
  3. Виписка з атестата або її копія (для тих, хто поступає після університету – додаток до диплому з оцінками, для студентів – виписка із залікової відомості з оцінками).
  4. Для студентів приватних вузів документ про державної акредитації.
  5. Доказ мовних навичок – Міжнародний мовний сертифікат Test Daf або інші довідки про вивчення мови. Якщо ви обрали програму вивчення англійською, знадобиться здати IELTS чи TOEFL.
  6. Автобіографія.
  7. Сильний мотиваційний лист.

Успішне участь у тестовому або відбірковому інтерв’ю вам гарантовано.

Увага! Якщо ви надаєте копії документів, то вони всі повинні бути нотаріально засвідчені. Зверніть увагу, щоб навчатися в Німеччині, буде потрібно оформити студентську візу.

Для цього потрібно підготувати:

  • Внутрішній паспорт
  • Закордонний паспорт, дійсний не менше 6 місяців
  • Доказ володіння мовою (діапазони IELTS 6.0 або еквівалент)
  • Чотири останні фотографії кожного заявника, включені у заявку
  • Запропонувати лист або підтвердження реєстрації у визнаному німецькому інституті
  • Підтвердження коштів на проживання в період перебування в Німеччині
  • Всі освітні документи, належним чином підтверджені і перевірені відповідними органами
  • Страховка з покриттям не менше 30 000 євро на рік.

Який вуз обрати

Німеччина – найбільш представлена в світі країна у рейтингу університетів QS World Subject by Subject 2018. 45 німецьких університетів входять до числа найкращих у світі з окремих предметів.

У вищих університетах більше 500 програм доступні англійською. Якщо ви ще не визначилися з університетом у Німеччині, подивіться рейтинг університетів, можливо він допоможе вам при виборі.

Топ-5 найкращих університетів Німеччини в 2018 році

  1. Technical University of Munich 64-й у світі, тим не менш третій раз поспіль зберігає свої позиції в Німеччині.

TUM називає себе Підприємницьким університетом і прагне створити сприятливе середовище для починаючих підприємців.

Technical University of Munich фото

Близько 24% 40 000 студентів TUM є міжнародними.

  1. LMU Munich займає перші позиції вже який рік поспіль.
  2. Heidelberg University – найстаріший університет Німеччини (заснований в 14 ст.), в університеті було зареєстровано 30 787 студентів, у тому числі 5 793 іноземних студента.
  3. KIT, Karlsruher Institut f?r Technologie вважається особливо престижним у вивченні інженерних і технологічних програм.
  4. Humboldt University of Berlin з найвищим рейтингом займає 120-е місце в світі і вважається особливо престижним для гуманітаріїв, зайнявши 35-е місце в Світовому університеті QS.

Вартість навчання в Німеччині

Однією з причин, за якою Німеччина більш приваблива для студентів, є низька вартість навчання. Більшість державних університетів фінансуються урядом, і, отже, вони готові приймати студентів з усього світу на безкоштовній основі.

Отримати освіту в Німеччині безкоштовно можна в одному з 400 державних університетах, ви будете мати лише невелику плату за адміністрування та інші витрати за семестр. Безкоштовна вища освіта – не межа, іноземним студентам доступні багато стипендіальні програми.

Вартість навчання в Німеччині залежить від конкретного університету. Як правило, навіть у приватних навчальних закладах низька плата за навчання (сума, рідко перевищує 500 євро за семестр, була встановлена відповідними федеральними державами) з причини того, що вона необхідна для підтримання об’єктів і загальної якості послуг. Однак навіть з урахуванням плати за навчання вищу освіту в Німеччині для іноземців, як і раніше, значно дешевше, ніж у більшості інших розвинених західних країн.

Витрати студентів

Хоча багато міжнародні студенти можуть отримувати безкоштовну освіту, витрати на життя неминучі. В середньому вони становлять близько 700-800 євро, включаючи оренду, харчування, транспорт, медичне страхування, телефон/інтернет, навчальні матеріали та дозвілля. Вартість проживання в Німеччині дорожче в деяких районах, ніж у інших – наприклад, Мюнхен вважається найдорожчим містом в Німеччині, вартість життя якого становить у середньому близько 10 800 євро на рік. Для порівняння, середньорічні витрати на проживання в Німеччині становлять близько 9 600 євро.

Оренда буде найбільшим щомісячним витратою, хоча це дешевше, якщо ви живете в загальній квартирі (середня орендна плата в розмірі 280 євро в місяць) або в студентському гуртожитку (234 євро).

Інші середні щомісячні витрати полягають у наступному:

€ 168 – їжа

€ 42 – одяг

€ 94 – транспорту

€ 31 – телефон, інтернет і ТБ

€ 20 – навчальні матеріали

€ 61 – дозвілля

Робота в Німеччині для студентів

Паралельно з навчанням тут також можна і працювати. Щорічно університет пропонує багато вакансій, таких як допомога іноземним абітурієнтам, організація заходів і т. п. Також можна знайти роботу для студентів в Німеччині з неповною зайнятість. Важливо знати, що законодавство обмежує кількість робочих годин для студентів (до 20 годин в тиждень і не більше 182 дні на рік).

Підводимо підсумки

Як бачите, є всі умови для того, щоб отримати якісну європейську вищу освіту в Німеччині і для українців це цілком реально. Потрібно тільки захотіти, уважно вивчити всі нюанси вступу в обраний ВУЗ, підготувати необхідні документи і ось ви вже студент німецького університету.