Грузія ризикує втратити безвиз з ЄС

Незаконні дії грузинських громадян, зростаюче число тих, хто заявляє про статус біженців, призвели до того, що в деяких країнах ЄС обговорюють можливість призупинення безвізового режиму, повідомляє Deutsche Welle.

Безвиз между ЕС и Грузией фото

Рівно рік, як вступила в дію угода по безвизу між ЄС і Грузією. У зв’язку з наростаючими проблемами, які пов’язані з перебуванням грузинських громадян на території Євросоюзу, у Німеччині та Швеції почали говорити про зупинення безвізового режиму. Серед основних аргументів – зростання злочинів, скоєних грузинами і збільшення числа тих, хто здається владі в якості біженців.

Згідно з даними агентства з питань біженців, у країнах ЄС за січень зареєстровано 1859 заявок від грузинських громадян з проханням надати їм статус біженця, половина з яких – у Німеччині, в січні минулого року таких заяв було всього 867.

Влада Грузії вживають заходів, щоб зберегти безвізовий режим, яким за рік скористалися понад 55 тисяч громадян. Введення санкцій для порушників може бути контрпродуктивним, вважає директор Центру досліджень ЄС у Фонді Ронделі Каха Гоголашвили.

Останнім часом в Грузії періодично чути голоси про те, що європейські, зокрема, німецькі ЗМІ не без підстав акцентують увагу на нелегальних мігрантів з Грузії, і нібито під цією антигрузинської кампанією стоїть Кремль. Ці підозри мають під собою основу, вважає експерт.

Джерело: www.eurabota.ua