Студенти у Франції категорично не згодні з планами уряду підвищити плату за навчання

Недавнє оголошення про рішення уряду Франції підвищити оплату для студентів, які приїхали навчатися з країн, що не входять в Європейський союз, призвело до масових протестів.

У наступному році ті, хто приїжджає до Франції, в якій знаходяться одні з найкращих старих європейських університетів з метою здобути вищу освіту, повинні будуть платити значно більше грошей за навчання. Це рішення французького уряду викликало справжню бурю обурення серед іноземних студентів.

У наступному році, ті, хто захоче вчитися в одному з університетів Франції, повинні будуть заплатити в рази більше грошей, ніж в цьому році. Тому, студенти університету Париж-Нантер, який розташований в передмісті Парижа, вийшли на протест, заблокувавши свою альма-матер.

На сьогоднішній день плата за навчання практично символічна – 170 євро в рік. Але уряд Франції вирішив, що це дуже мало і підняв оплату за бакалаврат до 2770 євро, а за магістратуру – до 3770 євро. Плата за навчання збільшилася майже в двадцять разів, що і стало причиною активних протестів студентів.

«Це не тільки заходи проти іноземців, а й проти бідних», – як пояснив один з учасників протесту. Багато студентів родом з Франції побоюються, що після цього рішення влади піднімуть реєстраційний збір і для всіх інших студентів.

В даний час в ряді французьких університетів проходять акції протесту проти зростання вартості освіти.

Нагадаємо, в польських університетах починає активно впроваджуватися система дуальної освіти, тобто студент одночасно навчається і працює, а роботодавець платить за навчання.

Джерело: www.eurabota.ua

14.12.2018