Вища освіта в Фінляндії

Фінляндія фото

Незважаючи на те що Фінляндія як незалежна держава існує всього 100 років, її система освіти заслужено вважається однією з найкращих в світі. Ця країна традиційно займає перші місця за індексом освіченості населення, а володарі дипломів її вищих навчальних закладів користуються великим попитом у всіх країнах Західної Європи.

Якісна і, що дуже важливо для молоді, безкоштовна освіта привертає до Фінляндії студентів з усього світу. Не є винятком і громадяни України.

ЗМІСТ

  1. Система вищої освіти у Фінляндії
  2. Основні мови і принцип безкоштовного навчання
  3. Популярні навчальні заклади та освітні програми
  4. Як вступити до вишу?
  5. Вартість навчання у Фінляндії для іноземців
  6. Плюси і мінуси фінської освіти (підсумкова таблиця)

Система вищої освіти у Фінляндії

Вищі навчальні заклади Фінляндії поділяються на дві категорії:

  • університети (yliopisto);
  • політехнічні інститути, або, якщо дослівно перекладати їх назву з фінської мови, «інститути прикладних наук» (ammattikorkeakoulu).

Головна відмінність політехнічних інститутів – велика кількість практичних занять, які вводяться в навчальний план вже на початку першого курсу.

Фінська система наукових ступенів містить такі рівні:
  1. Бакалавр (kandidaatti). Присвоюється після 3-4 років навчання в будь-якому ВНЗ країни. На деяких факультетах необхідний захист випускної роботи або поглиблене вивчення кількох предметів.
  2. Магістр (maisteri). Для отримання ступеня магістра необхідно вчитися ще два роки в університеті. Випускники політехнічних інститутів, які вирішили стати магістрами, повинні відпрацювати три роки за обраною спеціальністю і відвідати річні підготовчі курси.
  3. Доктор наук (tohtori). Володарем цього звання студент стає після 4 років навчання в докторантурі, проведення наукового дослідження і захисту дисертації. В середині цього терміну претендентам присвоюється ступінь лецінціата, яка не має аналогів в інших країнах Європи.

Основні мови і принцип безкоштовного навчання

Навчання у ВУЗах країни ведеться фінською та шведською мовами. Але існують програми для іноземних студентів і англійською мовою. Більшість з них розраховані на здобуття ступеня магістра в галузі бізнесу та IT-технологій. Залежно від програми, викладання англійською може тривати весь курс або тільки перші два роки. Усі етапи фінської вищої освіти безкоштовні як для місцевих жителів, так і для іноземців, включаючи громадян України.

Популярні навчальні заклади та освітні програми

Довгий час фінські батьки не мали права вибирати школи. Незважаючи на те, що зараз ця заборона скасована, більшість учнів продовжує ходити в найближчі школи, оскільки всі вони практично однакові. Але є навчальні установи, в яких програма помітно відрізняється від інших. Так, серед іммігрантів з нашої країни популярна Російська школа Східної Фінляндії, заснована в 1997 році. Її філії розташовані в трьох містах: Йоенсуу, Лаппеенранта й Іматра.

Навчання в цій школі ведеться фінською мовою, але деякі предмети викладають російською. Крім того, діти іммігрантів отримують допомогу російською мовою під час уроків і можуть відвідувати додаткові заняття для вивчення фінської мови. Випускники Російської школи без іспитів вступають в її гімназію, де з них формують особливі групи, які навчаються в ліцеях міста. Профільні предмети вони вивчають окремо від інших ліцеїстів, а обов’язкові – на загальних заняттях.

У Фінляндії розташовано близько 50 вищих навчальних закладів. Найбільший і престижний з них – Університет міста Гельсінкі. У ньому викладають тільки висококласні фахівці. Тут вивчають майже всі можливі дисципліни, особливо цінується освіта, отримана на медичному факультеті цього університету. Навчання на бакалавріаті проходить тільки фінською та шведською мовами, але багато магістерських і докторських програм викладаються англійською.

Більшість українських студентів вибирає для себе програми, орієнтовані на бізнес, інформаційні технології та туризм. Це зумовлено тим, що саме ці напрями зазвичай викладаються англійською мовою. У деяких вишах існують програми, в яких частина предметів читають російською мовою. Так, Університет прикладних наук Міккелі (Ammattikorkeakoulu) навчає російськомовних студентів Фінляндії на курсі готельного бізнесу і туризму. Тут можна отримати як ступінь бакалавра, так і магістра.

Як вступити до ВУЗу

Перш за все необхідно визначитися з вибором університету і дізнатися про діючі в ньому правила прийому абітурієнтів. Усі університети самостійно визначають терміни подачі документів, їх список і спосіб складання вступних іспитів. Більшість університетів приймає документи з початку грудня до кінця березня.

Найчастіше майбутні студенти повинні подати такі папери:
  • заповнену заяву з проханням про прийом до вишу (зразок можна знайти на сайті Universityadmissions.fi – для університетів або Admissions.fi – для політехнічних інститутів);
  • копія атестату про отриману середню освіту, перекладена фінською мовою;
  • сертифікат, що підтверджує успішне складання міжнародного іспиту з англійської мови (TOEFL або IELTS);
  • мотиваційний лист англійською мовою, в якому абітурієнт розповідає, чому він вибрав саме цей університет.

Деякі виші самостійно перевіряють рівень знання англійської мови на очному іспиті.

Учні 11-го класу, що ще не отримали атестат, можуть вступити до фінських університетів за програмою discretionary admission. Для цього їм потрібно прикласти до пакета документів довідку, що підтверджує навчання в 11 класі і табель з оцінками за перше півріччя.

У разі позитивного результату розгляду документів абітурієнт матиме письмове запрошення на вступні випробування. На підставі цього документа майбутній студент отримує дозвіл на в’їзд до Фінляндії.

У деяких вишах необхідно скласти іспити з профільних предметів, а в інших – достатньо успішно пройти співбесіду.

Після отримання підтвердження про зарахування до Вузу необхідно оформити студентську візу.

Для цього необхідно надати в посольство Фінляндії пакет документів, до якого входять:
  • анкета, заповнена за формою OLE_OPI (її можна завантажити на сайті migri.fi);
  • дві фотокартки розміром 47 х 36 мм;
  • чинний закордонний паспорт;
  • довідка, що підтверджує зарахування у фінський навчальний заклад;
  • свідоцтво про отриману в України освіту;
  • довідка з банку про наявність коштів, достатніх для проживання в Фінляндії (не менше 560 євро на місяць);
  • медичний страховий поліс;
  • свідоцтво про народження і дозвіл батьків на виїзд до Фінляндії (для студентів молодше 18 років).

Студенти, які приїхали до Фінляндії на термін понад 1 рік, зобов’язані отримати реєстрацію в поліцейському відділенні. Вона передбачає надання основних анкетних даних і продовжується щороку.

Вартість навчання в Фінляндії для іноземців

Вища освіта в Фінляндії безкоштовна, але витратитися студентам все ж доведеться. Під час навчання в університеті необхідно оплачувати навчальні посібники та обов’язкові членські внески до профспілки. Зазвичай ці платежі не перевищують 90 євро в місяць. Крім того, студент самостійно оплачує житло і харчування.

У кожному місті Фінляндії є організація, що займається розподілом гуртожитків. Охочих отримати в них житло дуже багато, тому звертатися до них краще відразу після вступу. Заявки подають на сайт організації. Вартість окремої кімнати в трикімнатній квартирі становить від 150 до 300 євро залежно від розміру міста.

Іноземним студентам, які отримують першу вищу освіту, ніяких стипендій не надається. На різні гранти можуть розраховувати тільки претенденти ступеня магістра або доктора наук.

Студентська віза дає право працювати не більше 20 годин на тиждень. На час канікул це обмеження скасовується. У великих містах Фінляндії знайти роботу студенту, який вільно володіє фінською мовою, досить легко. Без цього вміння часто доводиться задовольнятися посадою прибиральника або різноробочого.

Плюси і мінуси фінської освіти (підсумкова таблиця)

Переваги

Недоліки

Безкоштовність

Бюрократія (оформлення всіх необхідних документів потребують великих витрат часу і сил)

Зручна організація процесу навчання (студент може сам вибирати необхідні йому курси і дату здачі поточних іспитів; крім того, у всіх університетах організовані комп’ютерні класи, де можна безкоштовно роздрукувати будь-які документи і підготуватися до іспитів)

Складнощі з житлом (не всім студентам дістаються місця в гуртожитках, а вартість оренди звичайної квартири досить велика).

Прогресивні методи навчання на всіх щаблях освіти

Важка у вивченні мова, без знання якої майже неможливо влаштуватися на хорошу роботу.

Близьке розташування країни і схожий клімат

 

Якісна освіта – це найкращий капітал людини, який збереже свою цінність при будь-яких кризах і економічних змінах. Фінляндія готова його надати всім бажаючим. Але майбутнім студентам потрібно поквапитися, тому що фінська влада вже кілька років обговорює введення для негромадян ЄС плати за вищу освіту. Поки цього не сталося, і українські студенти можуть без великих витрат отримати диплом, який високо котирується у роботодавців практично будь-якої країни.