Які країни входять до Євросоюзу

Європейський союз (ЄС) – це унікальне економічне і політичне об’єднання 28 європейських країн, які сформували «загальний ринок», котрий насамперед забезпечує вільне пересування товарів і людей. У межах ЄС діє єдина валюта – євро, яку станом на 2018 рік використовують 19 країн-учасниць, і функціонує власний парламент, уповноважений ухвалювати рішення в широкому діапазоні сфер: від питань, пов’язаних із захистом навколишнього середовища, до встановлення тарифів на мобільний зв’язок.

КАРТА КРАЇН ЄС

карта країн євросоюзу

ЗМІСТ

  1. Країни, що входять в ЄС
  2. Створення Європейського союзу
  3. Вступ країн до Євросоюзу
  4. Функціонування ЄС
  5. Кандидати на членство в ЄС

Країни, що входять до ЄС

Актуальний список країн, що входять в Євросоюз в 2017-2018 році сьогодні виглядає так.

КРАЇНИ ЄВРОСОЮЗУ 2017-2018
ДЕРЖАВА-ЧЛЕНДАТА ВХОДЖЕННЯ
1.Німеччина25 березня 1957
2.Бельгія
3.Італія
4.Люксембург
5.Нідерланди
6.Франція
7.Великобританія1 січня 1973
8.Данія
9.Ірландія
10.Греція1 січня 1981
11.Іспанія1 січня 1986
12.Португалія
13.Австрія1 січня 1995 року
14.Фінляндія
15.Швеція
16.Угорщина1 травня 2004 року
17.Кіпр
18.Латвія
19.Литва
20.Мальта
21.Польща
22.Словаччина
23.Словенія
24.Чехія
25.Естонія
26.Болгарія1 січня 2007 року
27.Румунія
28.Хорватія1 липня 2013 року

23 червня 2016 року у Великобританії було проведено референдум, відомий всьому світу як Brexit. У голосуванні взяли участь більше 30 мільйонів чоловік. Підсумкова явка становила 71,8%. У результаті 51,9% британців виявили бажання вийти зі складу Європейського Союзу. При цьому більшість громадян Англії та Уельсу підтримали вихід із ЄС, а жителі Шотландії та Північної Ірландії були проти.

Згідно зі статтею 50 Лісабонського договору, який набрав чинності в 2009 році, будь-яка країна Євросоюзу має право покинути це об’єднання. Ця стаття регламентує порядок виходу з ЄС, зокрема на остаточне узгодження умов передбачено максимум 2 роки. Офіційний старт процесу відділення Великобританії від Європейського союзу запланований на 29 березня 2019 року. відділення Великобританії від Європейського союзу

За підтримки всіх 28 держав – членів ЄС терміни виходу Великобританії можуть бути продовжені. Деякі експерти прогнозують, що процедура займе не менше 6 років. У будь-якому разі на сьогодні Сполучене Королівство зобов’язане виконувати всі договірні зобов’язання і закони Європейського союзу. Тому список країн, що входять до ЄС в 2018 році, залишається незмінним і містить 28 держав.

Створення Європейського союзу

Ідея створення Європейського союзу виникла на тлі жахливих наслідків Другої світової війни. Щоб уникнути повторення подібних подій і максимально пов’язати країни в економічному плані, в 1950 році міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман запропонував об’єднати вугільну та сталеливарну промисловість Європи.

У результаті в 1951 році шість держав – Франція, Західна Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург – підписали Паризький договір і створили Європейське об’єднання вугілля і сталі. Стрімке зростання торгових відносин протягом 6 років привело до підписання Римських угод 1957 року, які зумовили формування Європейського економічного співтовариства – основу сучасного ЄС.

формування Європейського економічного співтоваристваЄвропейський союз в нинішньому вигляді був створений на основі Маастрихтського договору, чинного з 1 листопада 1993 року, який привів до виникнення єдиної європейської валюти – євро. Згодом в основні угоди ЄС вносилися зміни відповідно до договорів, підписаних в Амстердамі (1997), Ніцці (2001) і Лісабоні (2009).

Вступ країн до Євросоюзу

Перша хвиля розширення ЄС відбулася в 1973 році, після вступу в об’єднання Великобританії, Ірландії та Данії. У 1981 році приєдналася Греція, а через 5 років (1986 рік) – Португалія та Іспанія. У 1995 році до складу Євросоюзу увійшли Австрія, Фінляндія та Швеція.

Найбільше розширення відбулося в 2004 році, коли ЄС отримав 10 нових членів: Угорщину, Кіпр, Латвію, Литву, Мальту, Польщу, Словаччину, Словенію, Чехію і Естонію. У 2007 році приєдналися Румунія і Болгарія, а останньою країною, що вступила в ЄС в 2013 році, стала Хорватія.

Функціонування ЄС

Сукупне населення держав – членів ЄС перевищує 510 млн чоловік. Раніше виключно економічний союз за роки свого існування перетворився на потужне політичне об’єднання, яке вирішувало проблеми безпеки, міграції, зміни клімату, охорони здоров’я, освіти та багато іншого. Фундаментальні принципи Євросоюзу засновані на єдиному внутрішньому ринку, що забезпечує вільне переміщення товарів, послуг, грошей і людей, в тому числі робочої сили.

Основні цінності ЄС – це верховенство закону, свобода, демократія, рівність, повага прав і гідності людини. Функціонування Євросоюзу забезпечують 7 головних установ:

  1. Європейський парламент.
  2. Європейська рада.
  3. Європейська комісія.
  4. Рада Європейського союзу.
  5. Суд Європейського союзу.
  6. Європейська рахункова палата.
  7. Європейський центральний банк.

Європейський центральний банк

Незважаючи на номінальну незалежність кожного члена ЄС і колективне прийняття рішень, окремі країни займають панівне становище в цьому об’єднанні. Наприклад, понад 60% внесків до загального бюджету Євросоюзу припадає на 4 держави – Німеччину, Францію, Великобританію та Італію. Для порівняння: сукупна частка прибалтійських країн – Литви, Латвії, Естонії – не перевищує 1%.

Багато країн – учасниць ЄС отримують чималі кошти із загального бюджету на підтримку економіки та соціальний розвиток, які істотно перевищують розміри початкових внесків. Тим самим частково втрачається суверенітет і можливість істотно впливати на важливі рішення, прийняті всередині Євросоюзу. Політичним і економічним лідером ЄС протягом багатьох років вважається Німеччина.

Кандидати на членство в ЄС

Як уже згадувалося, список країн Євросоюзу в 2017-2018 році містить 28 членів. Останнє поповнення відбулося в 2013 році, коли до складу об’єднання увійшла Хорватія. Чотири західноєвропейських держави – Ісландія, Норвегія, Швейцарія і Ліхтенштейн – не входять до ЄС, але тісно інтегровані в єдиний економічний ринок і є учасниками Шенгенської зони.

Для вступу в Євросоюз країна-кандидат повинна відповідати так званим Копенгагенським критеріям, в основі яких закладені демократичне управління державою, дотримання прав людини, функціонування ринкової економіки та прихильність цілям і намірам ЄС. Право на входження до Євросоюзу за географічною ознакою зафіксовано в статті 49 Маастрихтського договору.

Станом на 2018 рік існує 5 кандидатів на вступ до ЄС:

  • Туреччина – заявка від 1987 року
  • Македонія – заявка від 2004 року
  • Чорногорія– заявка від 2008 року
  • Албанія – заявка від 2009 року
  • Сербія – заявка від 2009 року

Переговори про приєднання до ЄС ведуть всі країни, крім Албанії та Македонії. Потенційними кандидатами вважаються Боснія і Герцеговина та Косово. У 2014 році Європейський союз підписав угоди про асоціацію з Україною, Грузією і Молдовою, що не є підставою для подачі заявки на вступ до ЄС, але в перспективі членство можливо. За заявами високопоставлених європейських чиновників можна зробити висновок, що в найближчі роки поповнення Євросоюзу новими країнами очікувати не варто.