Які бувають типи і види віз

Візи фото

Без чого неможливо виїхати в далекі країни, так це без візи. Організація поїздки і всі зусилля будуть абсолютно марними, якщо її нам отримати не вдасться. Для того щоб не виникало сумнівів при виборі різновиду цього стікера, важливо розуміти, які бувають види віз, чим відрізняються одна від одної та які особливості їх отримання.

ЗМІСТ

  1. Загальні правила
  2. За тривалістю перебування
  3. За кількістю в’їздів
  4. За метою подорожі

4.1. Робоча

4.2. Туристична

4.3. Гостьова

4.4. Шопінг

  1. Типи віз на прикладі Польщі (відео)

Загальні правила

Сама по собі віза являє собою особливий штамп, вклеєний у ваш закордонний паспорт: він містить особисту інформацію про вас і вашу подорож. З цієї наклейки співробітники прикордонної служби можуть дізнатися, хто видав вам документ, скільки часу ви можете перебувати в їхній країні, коли зобов’язані виїхати і з якою метою приїхали. Тому завжди важливо перевірити зазначені відомості відразу після виходу з консульства. Невідповідність даних може стати причиною того, що в країну вашого візиту вас просто не пустять.

Уточнити категорію штампа, який ви будете запитувати, ви повинні самостійно. Ніяких консультацій з цього приводу посольства не проводять. А ось те, наскільки правильним виявиться ваш вибір, якраз і буде визначати, видадуть вам бажаний стікер чи ні.

Для зручності зчитування інформації в багато країн сьогодні видається біометрична віза. Існує кілька класифікацій в’їзних штампів.

За тривалістю перебування

Віза фото

Перше, що потрібно вирішити, який із двох дозволів для одержання візи вам потрібний: резидента чи нерезидента.

Від цього вибору буде залежати весь подальший процес. Отже, якщо документ вам потрібен нерезидентський, тоді можна припустити, що за тривалістю перебування в країні вам знадобиться дозвіл короткостроковий або довгостроковий.

Короткостроковий передбачає, що ви маєте намір зробити одну або кілька нетривалих подорожей протягом встановленого періоду часу. Кількість таких поїздок буде визначатися тривалістю терміну самої візи.

Довгостроковий штамп, у свою чергу, передбачає, що перебувати в країні ви можете довго. Зазвичай це пов’язано з навчанням, роботою, відновленням родинних зв’язків. Період дії такого штампа починається від трьох місяців.

За кількістю в’їздів

Види віз за кількістю перетинів кордону також мають свою класифікацію. Тут можна виділити такі:

  • одноразова – дає своєму власникові право один раз в’їхати в країну проходження за виданим йому штампом. Тривалість дії цього документа встановлюється державою, органом, який його видав.
  • дворазова – згідно з цим дозволом перетнути кордон країни, яка цікавить вас, ви можете двічі. Період перебування під час кожного з візитів визначається попередньою класифікацією. Найчастіше отримати штамп цього зразка можна для транзитного перебування, і дуже рідко його видають в туристичних цілях.
  • багаторазова віза – має ряд переваг, оскільки дозволяє в’їжджати в країну кілька разів протягом певного періоду часу. Видається тим, хто має нагальну потребу робити це часто. Отримати мультивізу можуть бізнесмени, власники нерухомості за межами своєї країни. Для її отримання, проте, необхідно надати консульству вагомі докази підстав для таких частих подорожей. Отримати мультивізу неможливо, якщо до цього у вашому паспорті не було жодного одноразового або дворазового штампа. Крім того, вимоги висуваються і до вашого добробуту, уважно буде досліджена візова історія та підтверджено відсутність підстав для імміграції.

За метою подорожі

Віза фото

Основна класифікація віз базується на безпосередній меті вашого відвідування країни. Якщо вона буде обрана неправильно, то і візовий штамп не прикрасить ваш паспорт.

Робоча

Цей дозвіл знадобиться тим, хто бачить свою кар’єру тільки за кордоном. Як правило, він видається на тривалий період і продовжується разом із трудовим контрактом. Робоча віза зажадає від вас договір із роботодавцем, а в багатьох країнах ще й дозвіл від місцевого Міністерства праці на ваше працевлаштування.

Туристична

Найчастіше це короткостроковий дозвіл, який видається з метою знайомства з країною, відпочинку на місцевих курортах, відвідування спортивних і культурних масових заходів. Така поїздка завжди обмежується тривалістю вашого туристичного ваучера або бронюванням готелю. Для отримання такого дозволу обов’язково потрібно буде надати авіаквитки в дві сторони. Якщо ви завзятий турист і в паспорті вже є стікери інших країн, особливо США, Австралії, Великобританії, країн Шенгену, тоді можете сміливо розраховувати на довгостроковий багаторазовий дозвіл на перетин кордону. Штамп цього зразка не дозволяє працевлаштуватися в країні перебування і займатися будь-якою діяльністю, яка може бути прибутковою.

Гостьова

Гостьова віза передбачає, що ви маєте намір відвідати ваших родичів або друзів, які є підданими цієї держави. Для реалізації такого наміру вам знадобиться запрошення від цих осіб, які готові будуть не тільки надати вам дах над головою, а й стати спонсорами вашої подорожі. Принаймні так має бути вказано в запрошенні, яке вони заздалегідь повинні підготувати.

Шопінг

Віза для подорожі за покупками стала особливо популярною останнім часом. Дуже охоче її видають в країни, що ввійшли в зону вільної торгівлі. Термін дії такого штампа зовсім нетривалий, зазвичай це кілька днів, яких повинно вистачити для здійснення покупок. Великою популярністю для організації таких шопінг-турів сьогодні користуються Іспанія і Польща.

В окрему категорію можна віднести штамп для студентів, зарахованих в іноземні виші. Великий інтерес викликає і віза нареченої, яку можна отримати тільки за наявності туристичного ваучера потенційного нареченого. А для цього він повинен підтвердити своє підданство.

Типи віз на прикладі Польщі (відео)

Пропонуємо Вам переглянути відео про типи польських віз.