Найнебезпечніші країни світу

Найнебезпечніші країни у світі розташовані переважно на території Африки та Близького Сходу. Багаторічні військові протистояння, внутрішньополітична боротьба за владу, підвищений рівень терористичної загрози та деякі інші негативні чинники здебільшого не дають цим державам шансів вийти на гідний рівень економічного розвитку, забезпечити соціальну рівність і підняти добробут власних громадян

Фахівці одного з провідних світових аналітичних центрів – Інституту економіки і світу – протягом 11 років складають рейтинг серед 163 незалежних держав (понад 99,7% населення планети), які оцінюються за шкалою від 1 до 5 на основі 23 індикаторів. Основні показники – це загальний рівень безпеки в суспільстві, ступінь мілітаризації, масштаби внутрішніх і міжнародних конфліктів.

На підставі звіту «Глобальний індекс світу – 2017» розглянемо топ-10 найнебезпечніших країн світу.

НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШІ КРАЇНИ СВІТУ: СПИСОК
КРАЇНАІНДЕКС
1Сирія3.814
2Афганістан3.567
3Ірак3.556
4Південний Судан3.524
5Ємен3.412
6Сомалі3.387
7.Лівія3.328
8.Центральноафриканська Республіка3.213
9.Судан3.213
10Україна3.184

Топ-10 найбільш небезпечних країн світу

Сирія

Найнебезпечніша країна у світі в 2017 році – це Сирія. Сьогодні перебувати в цій державі вкрай небезпечно як місцевим жителям, так і туристам. На території багатьох сирійських міст не вщухають запеклі бойові дії з використанням різних видів озброєнь і техніки, включаючи артилерію, танки і літаки. Деякі регіони Сирії й узагалі перебувають під контролем терористичних угруповань. За різними оцінками, з початку військового конфлікту в країні загинуло понад 450 тисяч осіб.

Афганістан

Протягом десятиліть в Афганістані ведуться громадянські війни, у тому числі за участю іноземних держав. Сьогодні внутрішньополітична ситуація відносно спокійна, сформовано центральний уряд, але повстанські групи продовжують опір і вимагають повного виведення з Афганістану всіх іноземних збройних сил. Готелі з іноземними громадянами часто піддаються терористичним атакам, а по всій країні існує загроза викрадення людей.

Ірак

Військові операції США в Іраку проходили з 2003 по 2011 рік. У результаті було повалено колишній уряд і проведені вибори до законодавчих органів. Сьогодні рівень напруги в країні значно знижений, але деякі ділянки на півночі та заході держави контролюються терористами, проти яких урядові сили за допомогою західних країн ведуть бойові дії. Тому ситуація з безпекою в Іраку, як і раніше, залишається невизначеною і може погіршитися в будь-який момент.

Південний Судан

Південний Судан фото

Здійснювати туристичні поїздки в Південний Судан вкрай небезпечно. Країна розташована в північно-східній частині Африки і не має виходу до моря. У 2011 році на референдумі 98% місцевих жителів проголосували за відділення від Судану, і країна здобула довгоочікувану незалежність. Проте між урядовими силами і опозицією тривають військові конфлікти, які призводять до загибелі цивільних осіб, гуманітарної кризи та підривають продовольчу безпеку Південного Судану.

Ємен

П’ятірку найбільш небезпечних країн світу замикає арабська держава, розташоване в південно-західній частині Азії – Ємен. Безперервна боротьба за владу, діяльність терористичних груп і бандитських формувань роблять життя у Ємені нестерпним. Місцеві жителі часто не можуть задовольнити елементарні потреби в їжі, воді та медичній допомозі. Незаконне затримання та викрадення людей в Ємені, включаючи іноземців, трапляються на кожному кроці.

Сомалі

Навіть після падіння авторитарного режиму правління в 1991 році, який здійснював масштабні переслідування, піддавав тюремним ув’язненням і тортурами політичних опонентів, ситуація в Сомалі не стабілізувалася. Заворушення й анархія в країні залишаються донині. Жителі страждають від голоду, низької грамотності, антисанітарії й утисків. Терористичним атакам і нападам бандитських угруповань піддаються не тільки місцеві міста, а й морські судна іноземних держав.

Лівія

Колись стабільна та квітуча держава на півночі Африки, Лівія, на жаль, сьогодні вважається однією з найнебезпечніших у світі. Громадянські конфлікти, військове втручання іноземних держав і боротьба за величезні нафтові ресурси не створюють сприятливих умов для життя в Лівії. Місцевий уряд докладає чимало зусиль для відновлення економіки та правопорядку, але в багатьох районах існує загроза терористичних нападів і викрадень людей.

Центральноафриканська Республіка (ЦАР)

Центральноафриканська республіка

Центральноафриканська Республіка є не тільки однією з найбільш небезпечних, а й найбіднішою країною в світі. Доходи на душу населення в державі становлять всього 656 доларів. Порушення прав людини, вбивства і різні види насильства трапляються по всій території ЦАР. За останні кілька років в країні неодноразово викрадалися члени місцевого уряду та працівники міжнародних гуманітарних організацій.

Судан

Судан – це одна з найбільших держав Африки, яка розташована в північно-східній частині континенту. З моменту здобуття незалежності в 1956 році країна занурилася в тривалі громадянські війни, що стало причиною загибелі десятків тисяч людей і призвело до масштабної гуманітарної катастрофи. Міжнародні правозахисні організації фіксують насильницькі напади урядових сил на цивільних осіб, жорстоке придушення протестів і демонстрацій.

Україна

Сумний факт, але топ-10 найнебезпечніших країн світу закриває європейська держава – Україна. Основна причина полягає в тривалому військовому конфлікті в східній частині країни, у результаті якого загинули (і гинуть досі) тисячі мирних жителів, руйнується інфраструктура та будинки цивільних людей. Попри відсутність військових дій і відносно спокійну обстановку на решті території України, ступінь мілітаризації суспільства та високий рівень злочинності не гарантують безпечне перебування в цій державі.

Варто відзначити, що в топ-20 найнебезпечніших країн світу 2017 року входять деякі вельми розвинені держави із сильними економіками. Наприклад, Ізраїль (20-те місце) і Туреччина (18-те місце). Проте ці країни є популярними туристичними й імміграційними напрямками. Росія в рейтингу посідає 13-те місце, розташувавшись між Пакистаном (12-те) і Північною Кореєю (14-те).