Найбідніші країни світу

У 2017 році населення планети Земля перевищило 7,5 млрд осіб. Тільки за минуле сторіччя кількість людей у світі збільшилася на 4,35 млрд. На жаль, громадяни далеко не кожної держави забезпечені елементарними умовами для нормального життя. Наприклад, за даними недавніх досліджень фахівців університету Оксфорда, у 103 країнах світу, де проживає 76% населення планети (5,4 млрд чоловік), мінімум 26,5% (1,45 млрд) осіб живуть за межею бідності.1,45 млрд осіб живуть за межею бідності

Найбідніші країни в світі розташовані переважно в Африці. У цих державах переважають авторитарні режими, постійні військові конфлікти, слаборозвинена економіка, тотальна корупція, злочинність, труднощі з екологією та маса інших проблем. Керуючись критеріями Світового банку, до категорії «дуже бідних» можна віднести країни, де рівень ВВП на душу населення нижче 1 025 доларів США на рік. У найбагатших країнах світу цей показник перевищує 12 475 доларів.

Сьогодні не менш 800 млн людей живуть на суму не більше 1,25 доларів в день. Додати ще долар і отримаємо 2,7 млрд. У цілому практично половина населення планети як і раніше знаходяться в умовах крайньої бідності. Ґрунтуючись на офіційних даних Міжнародного валютного фонду і з огляду на рівень ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності, виділимо десять найбідніших країн світу в 2017 році.

СПИСОК НАЙБІДНІШИХ КРАЇН СВІТУ
КРАЇНАВВП НА ДУШУ НАСЕЛЕННЯ ($)
1.Центральноафриканська Республіка656
2.Демократична Республіка Конго784
3.Бурунді818
4.Ліберія882
5.Нігер1 111
6.Малаві1 139
7.Мозамбік1 228
8.Гвінея1 271
9.Еритрея1 321
10.Мадагаскар1 504

10 НАЙБІЛЬШ БІДНИХ КРАЇН СВІТУ

ЦЕНТРАЛЬНОАФРИКАНСЬКА РЕСПУБЛІКА

Найбідніша країна в світі 2017 року – це Центральноафриканська Республіка (ЦАР). Колишня французька колонія здобула незалежність в 1960 році, але протягом десятиліть у державі тривають численні військові конфлікти, перевороти й орудують різні збройні банди. Усе це вкрай негативно відбивається на розвитку країни. Населення ЦАР у 2017 році становить близько 5,1 млн осіб. Попри велику кількість природних ресурсів, включаючи золото, алмази та нафту, величезна кількість місцевих жителів змушені жити просто на вулиці.

ДЕМОКРАТИЧНА РЕСПУБЛІКА КОНГО

Населення Демократичної Республіки Конго в 2017 році налічувало близько 82,8 млн осіб. Це майже в 16 разів більше, ніж у сусідній ЦАР, і країна посідає друге місце в світі за критерієм бідності. Основна причина – ті ж воєнні та політичні потрясіння. Наявність величезної кількості корисних копалин не сприяє підвищенню рівня життя в державі. Викорінити системну корупцію, злочинність і боротьбу за владу не вдається донині.

БУРУНДІ

У рейтингу найбідніших країн світу Бурунді посідає третє місце. Це невелика держава в східній частині Африки з населенням близько 12 млн чоловік. Британці покинули територію Бурунді ще 200 років тому, але потім країна опинилася під впливом Бельгії. Дата офіційної незалежності – 1962 рік. Понад 40% ВВП формується за рахунок сільського господарства, в основному завдяки експорту чаю і кави. У державі слабка інфраструктура, обмежений доступ до освіти та послуг медицини. Через низький рівень доходів багато місцевих жителів змушені голодувати.

ЛІБЕРІЯ

Ліберія розташована в Західній Африці та є найбіднішою країною в регіоні. Населення становить трохи більше 4,7 млн ?чоловік. Незалежність від Сполучених Штатів у 1847 році не привела до зростання добробуту місцевих жителів. Причина – боротьба за владу й численні громадянські війни, які призвели до загибелі сотень тисяч людей. За допомогою міжнародних організацій політичну ситуацію в країні на сьогодні вдалися стабілізувати, але зруйнована економіка відновлюється дуже повільно.

НІГЕРІЯ

П’ятірку найбідніших країн світу замикає ще одна африканська держава – Нігерія. Незалежність від Франції була отримана нею в 1960 році. Населення перевищує 21 млн чоловік. Близько 80% площі держави займає пустеля Сахара. Як і в разі з попередніми лідерами рейтингу, історія країни супроводжується численними військовими переворотами, політичними вбивствами та конфліктами. З іншого боку, ВВП на душу населення в Нігері становить 1 111 долар, що дає підстави віднести державу до категорії країн, що розвиваються. Тут зосереджені великі запаси урану й нафти.

МАЛАВІ

Республіка Малаві розташована в південно-східній частині Африки. Близько третини території займає однойменне озеро. Сьогодні 18-мільйонне населення потерпає від зубожіння, хвороб і низької тривалості життя. Близько половини експорту Малаві доводиться на тютюнові вироби. Загалом економіка країни дуже слабка, залежить від сільського господарства та міжнародної фінансової й гуманітарної допомоги.

МОЗАМБІК

У сусідньої з Малаві державою на південно-східному узбережжі Африки Мозамбіку ситуація з бідністю ненабагато краще. Злидні є проблемою національного масштабу. Населення Мозамбіку в 2017 році становило 29,7 млн ??осіб. Незалежність від Португалії була отримана тільки в 1975 році. Після чого відбулися масштабна еміграція та громадянські війни. Сьогодні Мозамбік інтенсивно експортує вугілля й алюміній, але більшість робочої сили зайнято в сільському господарстві.

ГВІНЕЯ

Як і в більшості Західноафриканських країн, жити в Гвінеї дуже важко. З моменту здобуття незалежності від Франції в 1958 році перші вільні та демократичні вибори в республіці відбулися лише через півстоліття. Понад 85% населення Гвінеї, яке налічує близько 13,3 млн чоловік, є мусульманами. Країна володіє найбільшими запасами бокситів і високоякісної залізної руди, золота й алмазів. Незважаючи на величезний економічний потенціал, бідність у Гвінеї має масовий характер.

ЕРИТРЕЯ

Еритрея розташована в Східній Африці й омивається Червоним морем. Населення налічує всього 5,5 млн осіб. Протягом 30 років місцеві повстанці вели боротьбу з Ефіопією, і тільки в 1993 році відбувся національний референдум щодо незалежності. На жаль, новий і єдиний президент Еритреї виявився авторитарним і репресивним правителем, який створив абсолютно мілітаризоване суспільство. Величезні військові витрати тільки посилюють плачевне економічне становище країни та провокують зростання бідності.

МАДАГАСКАР

Республіка Мадагаскар – це острівна держава в Індійському океані, розташована недалеко від берегів Африки. Красиве місце з багатим рослинним і тваринним світом. На жаль, популярний однойменний анімаційний фільм – це один із небагатьох позитивних моментів в історії цього острова. Понад 25,7 млн ?місцевих жителів змушені існувати в украй несприятливих економічних умовах. Основу бюджету становлять рибальство і лісове господарство. Мадагаскар замикає рейтинг десяти найбідніших країн світу.

Неймовірний ступінь соціальної нерівності та бідності величезної кількості жителів планети ілюструє той факт, що всього 8 найбагатших людей світу володіють такими ж статками, як 50% населення земної кулі загалом. А 1% людей багатші, ніж інші 99%.