Робота і вакансії на Кіпрі

Кіпрська Республіка – це невелика острівна держава в Середземному морі, недалеко від Туреччини, Єгипту та Сирії. Населення Кіпру в 2017 році становить трохи більше 1,1 млн чоловік. Через певні історичні події острів фактично виявився розділеним на кілька частин: на півдні проживають греки-кіпріоти, на півночі – турки-кіпріоти. Також представлені й інші національності (наприклад, вірмени й росіяни). В країні 2 офіційні мови – грецька й турецька, а більшість місцевих жителів вільно володіють англійською мовою.

Робота на Кіпрі

Робота на Кіпрі для українців у 2017 році – це, як правило, туристична галузь і сфера послуг. Острів вважається одним з найпопулярніших місць серед туристів у всьому середземноморському напрямку. З 2004 року країна входить до складу Європейського Союзу, а з 2008 року – вступила в єврозону.

В останні роки економіка Кіпру переживає не найкращі часи, тому уряд змушений звертатися до міжнародних кредиторів. Проте за підсумками 2016 року зафіксована позитивна динаміка, наприклад, невелике зростання ВВП. Безробіття на Кіпрі в 2017 році – в районі 12%, що створює додаткову конкуренцію за престижні вакансії.

ЗМІСТ

  1. Працевлаштування на Кіпрі для іноземців
  2. Як знайти роботу на Кіпрі.
  3. Вакансії й зарплата на Кіпрі в 2017 році

Працевлаштування на Кіпрі для іноземців

Для законного працевлаштування на території Кіпру іноземцям з країн СНД, в тому числі й українцям, потрібно заздалегідь знайти роботодавця й укласти трудовий контракт. На цій підставі оформляють дозвіл на роботу і відкривають робочу візу.

Як правило, дозвіл на роботу для закордонного співробітника отримує кіпрська компанія. Для цього в Департамент реєстрації актів цивільного стану та міграції або відділення у справах іноземців й імміграції місцевої поліції подають спеціальну заяву і список затверджених документів.

Документи для оформлення дозволу на роботу на Кіпрі

Документи для оформлення дозволу на роботу на Кіпрі такі:
  1. Заява встановленої форми (M.58 і M.64)
  2. Копія закордонного паспорта іноземного працівника
  3. Медична страховка
  4. Довідка про відсутність судимості
  5. Копія трудового контракту, завірена печаткою департаменту Міністерства праці та соціального страхування Кіпру
  6. На випадок вимушеної депортації – підтвердження від фінансової установи в країні іноземця про наявність мінімум 350-950 євро на його рахунку.
  7. Оплата державного збору за подачу заяви (близько 40 євро).

Однією з головних умов для видачі дозволу на роботу на Кіпрі здобувачеві з України є відсутність необхідних фахівців серед місцевих жителів і громадян ЄС. Великим плюсом також вважається наявність у особи дефіцитної професії.

Найчастіше іноземець повинен мати достатню кваліфікацію, досвід роботи, володіти англійською, а по можливості – грецькою й турецькою мовами на хорошому рівні. Зрозуміло, багато що залежить від вакансії. На Кіпрі є можливість знайти роботу як кваліфікованим працівникам, так і фахівцям низької кваліфікації. Кіпрським законодавством передбачено різні варіанти робочих віз, залежно від варіанту професійної діяльності іноземця (самозайнятість або наймана праця) існують категорії від А до F. Звичайне постійне працевлаштування на Кіпрі передбачає оформлення робочої візи категорії Е.

Як правило, спочатку дозвіл на роботу видається на 12 місяців з правом продовження. Не пізніше 8 днів після прибуття в країну необхідно подати заяву на вид на проживання, яке видається протягом 6 місяців. Для того щоб отримати громадянство Кіпру потрібне постійне проживання в країні не менше 7-8 років. Однак існують і більш прискорені процедури, наприклад, за допомогою великих інвестицій у місцеву економіку.

Як знайти роботу на Кіпрі. Пошук вакансії без посередників

Як уже згадувалося вище, для успішного пошуку вакансії на Кіпрі для українців та інших іноземців з великою часткою ймовірності буде потрібно пройти перевірку на визнання кваліфікації й вивчити, принаймні, англійську мову на рівні, достатньому для виконання трудової діяльності. Варто зазначити, що особливим попитом на ринку праці Кіпру користуються фахівці з дипломами британських ВУЗів.

Дуже важливо обирати тільки офіційні способи працевлаштування, в іншому випадку іноземцю загрожують великі штрафи й тривала заборона на в’їзд у країну. Якщо самостійно знайти роботу на Кіпрі не вдасться, можна скористатися послугами посередницьких агентств. Бажано звертатися в подібні компанії по протекції друзів або родичів, які мають досвід роботи в цій країні.

Варіанти пошуку роботи на Кіпрі в 2017 році

В першу чергу відвідайте офіційний сайт державної служби зайнятості Кіпру. Цей ресурс більшою мірою призначений для місцевих жителів й інших європейців, але громадяни з країн СНД також можуть знайти для себе масу корисної інформації та ознайомитися із загальною ситуацією на ринку праці. Великою популярністю на Кіпрі користуються сезонні вакансії, особливо в літній період. Хорошим способом пошуку роботу буде поїздка в курортні зони в якості туриста, де вже на місці можна вийти на потенційного роботодавця й пройти співбесіду. Необхідно використовувати комплексний підхід, тоді обов’язково буде результат.

Вакансії й зарплата на Кіпрі в 2017 році

Зарплата фото

У 2017 році середня заробітна плата на Кіпрі – близько 1575 євро в місяць (чистими). Сьогодні це середній показник в ЄС (менше, ніж в Іспанії або Італії, але більше, ніж в Португалії або Греції).

У зв’язку з економічними проблемами останніх років тільки за 2016 рік доходи кіпріотів впали десь на 15%. Офіційна мінімальна заробітна плата на Кіпрі ще з 2012 року тримається на рівні 874 євро, а після 6 місяців роботи на одного роботодавця підвищується до 924 євро в місяць.

Серед популярних вакансій на Кіпрі для українців у 2017 році виділяють сферу IT, інженерні професії та телекомунікації. Варто звертати увагу на великі кіпрські компанії – MTN Cyprus, Joannou & Paraskevaides, КЕО Ltd.

Є робота в будівельній галузі, торгівлі та промисловому секторі. Правда, останнім часом працевлаштуватися в цих сферах стало значно складніше. Заробити тут можна більше 2000 євро в місяць. Це стосується кваліфікованих фахівців.

Значно більшим попитом у здобувачів із країн СНД на Кіпрі користуються вакансії в сфері некваліфікованої праці: робота в готельному і ресторанному бізнесі, в казино.

Наприклад, офіціанти отримують до 1000 євро в місяць, кухарі – до 1500 євро. Також можна знайти роботу на Кіпрі покоївкою, нянею, доглядальницею, круп’є, охоронцем, вантажником, аніматором, майстром манікюру тощо.

Насамкінець хотілося б зазначити, що працевлаштування на Кіпрі – це не тільки спосіб заробітку, а й можливість у вільний час насолодитися комфортним кліматом і великою кількістю місць для активного відпочинку.